РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Одложено гласање о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН https://www.rts.rs/vesti/politika/5425914/rezolucija-srebrenica-glasanje.html Гласање о резолуцији о Сребреници о којој је Генерална скупштина Уједињених нација требало да се изјасни 2. маја је одложено, сазнаје РТС. Још није познато када ће се ова резолуција наћи на дневном реду Генералне скупштине УН. Генерална скупштина УН је 2. маја требало да се изјасни о резолуцији о Сребреници, али је гласање одложено.

Председник Србије Александар Вучић поручио је у Њујорку да ситуација око нацрта резолуције о Сребреници није једноставна.

"Успели смо мало да закомпликујемо ствари", рекао је Вучић на крају посете Њујорку.

Још није познато када ће се ова резолуција нећи на дневном реду Генералне скупштине УН.

Резолуцијом о Сребреници се позива да се 11. јул прогласи за Међународни дан сећања на жртве геноцида у Сребрници 1995. године.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 22:27:52 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5425914/rezolucija-srebrenica-glasanje.html
Подигнута оптужница против тинејџерке која је у школи у Велсу ножем напала професоре и ђаке https://www.rts.rs/vesti/svet/5425908/podignuta-optuznica-protiv-tinejdzerke-koja-je-u-skoli-u-velsu-nozem-napala-profesore-i-djake.html Тужилаштво Велса подигло је оптужницу против тринаестогодишње ученице, која је јуче у једној средњој школи у јужном Велсу ножем напала ђака и два професора. Тинејџерка се терети за троструки покушај убиства и појавиће се пред судом већ у петак, потврђује полиција у Велсу.

Две професорке и један ученик рањени су скакавцем током одмора у средњој школи у граду Аманфорду, тридесетак километара северно од Сванзија у јужном Велсу.

Ученица је скакавцем напала професорку Фиону Елијас, задужену за пасторалну бригу за целу најмлађу - седму годину у средњој школи (код нас пети разред основне школе).

Професорка Лиз Хопкин, специјализована за рад са децом са посебним потребама, задобила је четири убодне ране.

Ученицу је савладао професор Дарел Кембел, блокиравши јој руку и државши је у том положају све до доласка полиције.

Сво троје повређених отпуштено је из болнице дан после инцидента.

О "херојству“ свог брата за британске медије говорио је Кефин Кембел, посланик у велшком парламенту Сенеду.

"Професор је већ четрдесет година. Први је дотрчао на место инцидента. Морао је да изађе на крај са стресном и хаотичном ситуацијом. Учинио је оно што би већина учинила. Инсистирао је да сви остану мирни како све не би било још горе. То искуство га је дубоко потресло", објашњава брат професора Дарела Кембела.

Ново хапшење због објава на друштвеним мрежама

Полиција јужног Велса ухапсила је и једног петнаестогодишњака после више пријава да је на друштвеним мрежама објављивао узнемирујући материјал у вези са инцидентом у "Школи долине Аман".

Тинејџер остаје у притвору до краја истраге.

"Позивам људе да не нагађају, да не деле фотографије и видео-снимке наше истраге и да нам омогуће да окончамо истражне радње", поручује шеф локалне полиције Рос Еванс.

Полиција и даље врши увиђај у школи, која остаје затворена до понедељка.

Настава се обавља путем интернета.

Црвени код

Инцидент се догодио у среду око једанаест часова и петнаест минута у "Школи долине Аман", која је, према процедурама за ванредне ситуације грофовије Кармартеншајер, аутоматски стављена у "стање потпуне закључаности".

Црвени код или стање потпуне закључаности значи да се закључавају сва врата, којима се излази из школе.

Спуштају се капци и ролетне на прозорима, а мобилни телефони се пребацују на "тихи рад“. 

Та процедура омогућава хитним службама несметан рад.

У исто стање закључаности стављена је и основна школа са друге стране улице.

Процедура је уведена после смртоносног убода ножем директора једне лондонске школе Филипа Лоренса 1995. године, као и пуцњаве у школи у Данблејну годину дана касније.

Насиље у британским школама није честа појава.

Нестрпљиви и забринути родитељи чекали су дуж ограда обеју школа све до 15.20 када су ђаци пуштени из школских зграда.

Општинске власти хвале ефикасност процедуре, која је "спроведена без грешке“.

У саопштењу снага реда акценат се ставља на пружање психолошке и емотивне подршке ђацима и родитељима.

Шок због инцидента

Британски премијер Риши Сунак, као и први министар Велса Гетинг саопштили су да их је "шокирала" вест о нападу ножем у Аманфорду.

Синдикат просветних радника саопштава да "ни један професор не сме да стрепи од напада на послу".

Позивају да буде учињено све како би била гарантована безбедност ђака и професора.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 21:03:34 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5425908/podignuta-optuznica-protiv-tinejdzerke-koja-je-u-skoli-u-velsu-nozem-napala-profesore-i-djake.html
Само Титов пут спасава Пендаровског, Северна Македонија спремна за изборе одлуке https://www.rts.rs/vesti/region/5425884/makedonija-izbori-sdsm-dui-sobranje.html Кандидаткиња опозиционог ВМРО-ДПМНЕ Гордана Сиљановска Давкова освојила је двоструко више гласова од фаворита владајућих социјал-демократа Стеве Пендаровског у првом кругу председничких избора у Сверној Македонији, чиме је постављена сценографија за коначни обрачун ове две странке, после којег ће бити одређена политичка будућност ове земље. Тензије и међу водећим странкама македонских Албанаца, пошто коалиција ВЛЕН после безмало четврт века жели да преузме доминантну улогу из руку партије Алија Ахметија. Присталице ВМРО-ДПМНЕ и албанске Демократске уније за интеграције, сваки на свој начин, продефиловали су улицама Скопља славећи резултате председничких кандидата Гордане Сиљановске Давкове и Бујара Османија, који су у предигри парламентарних избора просто одували противкандидате из редова СДСМ-а и ВЛЕН-а.

Одмах по објављивању првих резултата, присталице ВМРО-ДПМНЕ су се, уз звуке македонске химне, окупили на градском тргу у Скопљу, славећи убедљиву победу каднидаткиње своје странке, која јој, суштински, гарантује победу и у другом кругу избора, који се, паралелно са парламентарним, одржавају за две седмице.

"Немам речи да изразим захвалност, мало се и стидим, што је толико велики број људи овако реаговао. Али знам да ћу урадити оно што сам обећала", рекла је Сиљановска Давкова.

СДСМ се нада "Титовом синдрому"

Разлика између Сиљановске Давкове и Пендаровског је око 160.000 гласова, што је друга највећа разлика у историји председничких избора у Северној Македонији, још од 1994. године када је "отац нације" Киро Глигоров имао безмало 700.000 гласова више од кандидата ВМРО-ДПМНЕ-а Љубише Георгиевског.

Тито Петковски, из СДСМ-а, једини је кандидат који није успео да добар резултат потврди у другом кругу избора, пошто је Борис Трајковски 1999. године успео да 120.000 гласова минуса из првог круга претвори у убедљиву победу.

"Нема предаје и не желим да покажем малодушност јер се тако не осећам у овом тренутку", рекао је председник Северне Македоније, чије је разочарење, у прилично пустом седишту СДСМ-а, поделио и лидер странке Димитар Ковачевски.

"Ово је тежак удар за европску перспективу, али није касно да се промени правац. Одустајање, за нас, није опција и нећемо се одрећи европске будућности", рекао је македонски премијер.

Славље ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ

У тренутку док је ВМРО-ДПМНЕ славио у центру града, са друге стране Вардара присталице Демократске уније за интеграције Алија Ахметија су се са бакљама у рукама упутиле ка штабу ривалске коалиције ВЛЕН (Вреди), чији су челници претходно напустили просторије.

И ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ очекују да ће за две недеље, у другом кругу председничких и на парламентарним изборима, потврдити јучерашње резултате и победити директне ривале на македонској политичкој сцени.

У случају ВМРО-ДПМНЕ, то значи да ће Сиљановска Давкова заменити Пендаровског на прилично протоколарном месту председника државе, док та странка очекује да ће у Собрању освојити 61 од 120 посланичких места и још једном вратити СДСМ у позицију у којем се та странка налазила одмах после гласања 2006. године, када је на чело владе доспео Никола Груевски, док су се социјал-демократе практично распале.

Гужва на албанској политичкој сцени

Једнако драматична очекивања су и међу албанским партијама, јер је коалиција ВЛЕН, састављена од отпадника из редова Ахметијеве странке, Алијансе за Албанце, Покрета Веса, Демократског покрета и македонске подружнице покрета Самоопредељење Аљбина Куртија, прилично амбициозно покренула кампању за преузимање главне улоге из руку ДУИ-ја, који је на власти још од избора 2002. године, када су Ахметијеви герилци прекомандовани у политику.

Бујар Османи, кандидат Ахметијеве странке је у првом кругу председничких избора освојио око 13 одсто гласова, или три више од противкандидата Арбена Тараварија, што је присталице Демократске уније за интеграције навело на закључак да ће та партија задржати доминацију на албанској политичкој сцени и након парламентарних избора.

Македонски Албанци, генерално, прилично су незаинтересовани за исход председничких избора, пошто већ годинама инсистирају да избор првог треба да се пресели у Собрање, након чега би била отворена врата да Албанац буде изабран за председника.

Рачунице, позиви, стрепње

Албанци из Северне Македоније, нису признавали претходника Стеве Пендаровског, Ђорђа Иванова за председника државе због низа контроверзних изјава.

Ипак, лидер ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски је, одмах после славља у Скопљу, рекао да је разговарао са председничким кандидатом албанског опозиционог блока, Арбеном Тараваријем "како би му честитао на резултатима и будућој влади".

"Да не дозволимо да ДУИ учини нешто што нико не жели, а то је добар резултат", рекао је Мицкоски.

Таравари се није изјашњавао о поруци ВМРО-ДПМНЕ, али је један од лидера коалиције ВЛЕН позвао ривалску албанску странку да се спреми за пораз на парламентарним изборима, који се одржавају 8. маја.

Уколико на гласању за две седмице буду поновљени јучерашњи резултати, није једна странка неће моћи самостално да формира владу, јер ће странци Христијана Мицкоског недостајати осам гласова до већине у Собрању.

Од избора 2002. године, одржани у склопу Охридског споразума којим је завршен конфликт у Северној Македонији, мањински партнер сваке владе била је најснажнија албанска странка, односно ДУИ.

С обзиром да убедљив резултат Гордане Сиљановске Давкове, ВМРО-ДПМНЕ махом дугује озбиљним проблемима у које су запале македонске евроинтеграције, тешко је претпоставити која би се од албанских странака могла укључити у будући владајућу коалицију.

Неуспех приликом формирања владе, неминовно, увукао би ову државу у нову политичку кризу, која би додатно искомпликовала ионако сложен пут Скопља ка Бриселу.

У предизборној трци, једно истраживање јавног мнења показало се инидкативним, пошто је показало да је око 70 одсто становника Северне Македоније незадовољно правцем којим иде ова држава. Једнако је, како се чини, значајна и дилема да ли је ВМРО-ДПМНЕ политичка снага која земљу може да извуче из кризе.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 19:57:40 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5425884/makedonija-izbori-sdsm-dui-sobranje.html
Макрон: Европа не сме да постане вазал САД, заостајање јој може донети крај https://www.rts.rs/vesti/svet/5425875/makron-evropa-ne-sme-da-postane-vazal-sad-zaostajanje-joj-moze-doneti-kraj.html Француски председник Емануел Макрон одржао је говор о будућности Европе на универзитету Сорбона. Позвао је на јачу и интегрисанију европску одбрану, истичући да континент не сме да постане вазал САД. Упозорава да се Европа налази на преломној тачки и да може "умрети" ако заостане за глобалним ривалима у наредној деценији. Битка за изградњу јаке Европе далеко је од добијене, каже шеф француске државе. Емануел Макрон сматра да би војни, економски и други притисци могли да растуре Европску унију и да је неопходна промена садашњег модела економског раста, јер, како каже, није одржив.

"Живимо у време глобалног преокрета и великог убрзања. Због тога бих подсетио на речи Пола Валерија с краја Првог светског рата - Сада знамо да је наша цивилизација смртна. И наша Европа је данас смртна и могла би умрети. То зависи искључиво од наших избора", истакао је Макрон.

Жеља му је да Европска унија буде светски лидер до 2030. године у пет стратешких области – вештачкој интелигенцији, истраживању свемира, биотехнологији, квантној информатици, обновљивој и нуклеарној енергији. Нада се и да ће Унија ојачати домаћу војну индустрију јер, каже, није довољно наоруажана да се избори са глобалним претњама и ривалима.

"Главна опасност за европску безбедност је рат у Украјини. Услов свих услова јесте да Русија не победи у овом агресорском рату“, нагласио је Макрон.

Позвао је Европу да буде господар своје судбине, наводећи да је у прошлости превише енергетски зависила од Русије а безбедносно од Америке.

"Морамо наставити да градимо партнерства са другим земљама. То значи да градимо Европу која може показати да није амерички вазал и која зна како да разговара са свим регионима света, са растућим земљама Африке и Латинске Америке", наводи Макрон.

Макрон, коме је ово други и последњи мандат на челу државе, суочен је с падом популарности и заостатком његове центристичке странке у односу на партије крајње деснице уочи јунских избора за Европски парламент. Немачки канцелар Олаф Шолц поздравио је Макронов говор.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 19:52:38 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5425875/makron-evropa-ne-sme-da-postane-vazal-sad-zaostajanje-joj-moze-doneti-kraj.html
"Крени промени" самостално и на новосадскe изборe https://www.rts.rs/vesti/politika/5425861/kreni-promeni-samostalno-i-na-novosadske-izbore.html Покрет "Крени промени" саопштио је да ће самостално изаћи на изборе у Новом Саду и да ће њихов кандидат за градоначелника бити адвокат Данило Бабић. Бабић је на конференцији за новинаре навео да ће им слоган за новосадске изборе бити "Крећемо-Мењамо! И ја сам Нови Сад!", наводи се у саопштњу.

Данила Бабића је на конференцији представио директор кампања покрета Крени-промени и кандидат за градоначелника Београда Саво Манојловић и најавио да ће тај покрет сарађивати са свим опозиционим странкама.

Додао је да очекује да после избора то неће бити опозиционе странке, већ да ће заједно чинити власт у Новом Саду.

Манојловић је у среду најавио да ће покрет самостално учествовати и на београдским изборима.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 18:50:57 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5425861/kreni-promeni-samostalno-i-na-novosadske-izbore.html
Временска прогноза за 26. април 2024. https://www.rts.rs/vesti/vreme/5425235/vremenska-prognoza-za-26-april-2024.html Од сутра све топлије у нашој земљи. Ујутру понегде слаб мраз. Током дана променљиво облачно, са дужим сунчаним периодима. У брдско-планинским пределима могућа је краткотрајна киша. Највиша дневна температура до 21 степен. У главном граду сунце и облаци. Температура 19 степени. Прогноза времена, упозорење и вероватноћа остварења опасне појаве
(Извор: РХМЗ)

26.04.2024. Петак: Ујутро локална појава слабог приземног мраза. Током дана топлије, променљиво, уз смену сунчаних и облачних интервала, у брдско-планинским пределима излована појава краткотрајне кише или пљуска. Ветар слаб, у Војводини и умерен, углавном јужних праваца. Најнижа температура од 2 до 7, највиша од 18 до 21 степен. Упозорење: Приземни мраз, вероватноћа 70%.

27.04.2024. Субота: Претежно сунчано и топлије, само понегде у брдско-планинским пределима изолована појава краткотрајне кише или пљуска. Ветар слаб до умерен, источни и југоисточни. Најнижа температура од 4 до 10, а највиша од 21 до 23 степена.

28.04.2024. Недеља: Претежно сунчано и осетно топлије. Ветар слаб и умерен, у кошавском подручју повремено јак, југоисточни. Најнижа температура од 6 до 13, а највиша дневна од 24 до 27 степени.

29.04.2024. Понедељак: Претежно сунчано и топло. Ветар слаб и умерен, у кошавском подручју повремено јак, југоисточни. Најнижа температура од 7 до 14, а највиша дневна од 25 до 29 степени. Упозорење: Tmax ≥ 28 °C, вероватноћа 70%

Прогноза временa за наредних пет дана (од 30.04.2024. до 04.05.2024.)
Претежно сунчано и топло, у кошавском подручју ветровито. Од 2. маја уз локални развој облачности појава краткотрајних пљускова са грмљавином

]]>
Thu, 25 Apr 2024 19:04:12 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5425235/vremenska-prognoza-za-26-april-2024.html
Опоравак немачке привреде – има ли разлога за оптимизам https://www.rts.rs/vesti/svet/5425128/oporavak-nemacke-privrede--ima-li-razloga-za-optimizam.html Немачка влада очекује ове године минимални економски раст. За министра привреде Роберта Хабека, а и за неке економисте, то је довољно да виде "прекретницу" у економском расположењу у Немачкој. Бројке звуче овако – ове године би немачка привреда могла да порасте за 0,3 одсто. У фебруару је иначе влада предвиђала да ће привреда да порасте за 0,2 процента. Разлика је, дакле, минимална.

И упркос томе, министар привреде Роберт Хабек из редова Зелених, али и неки аналитичари, оцењују да је реч о могућој "прекретници набоље" за немачку привреду.

"Знакови конјунктурног опоравка у последње време су ојачали“, рекао је министар Хабек приликом представљања прогнозе ове среде у Берлину.

Он је закључио да економски раст од 0,3 одсто "није нешто чиме би требало бити задовољан", али каже и да постоји читав низ ствари које указују на позитиван развој. У то спада и бржи пад инфлације од очекиваног. Она би тако, након прошлогодишњих 5,9 одсто, ове године могла да падне на 2,4 процента.

Повећање потрошње

Даљи показатељ да би с привредом могло да крене набоље јесте и раст реалних плата, што би могло ублажити пад куповне моћи узрокован инфлацијом. "Грађани поново имају више новца у новчанику“, тврди Хабек.

Његов оптимизам потврђује и једна студија фондације "Ханс Беклер" која показује да жеља за потрошњом расте у свим платним групама. Иначе, за више новца за потрошњу постарали су се и пад цена енергената, као и очекиван пад камата Европске централне банке.

Подршку министровом оптимизму пружа и тзв. "Показатељ економског расположења" економског института Ифо по којем се расположење међу предузетницима у априлу додатно побољшало. То је трећи по реду узастопни раст тог показатеља.

"Економски раст се стабилизује и то пре свега захваљујући услужном сектору", рекао је директор Ифо-института Kлеменс Фуест.

Још увек много проблема

Министар Хабек истовремено указује и на проблеме који морају да буду уклоњени како би се инвестиције поново покренуле. Он ту пре свега мисли на смањење бирократије, што је потребно како би се убрзало издавање дозвола потребних за покретање предузетничких пројеката.

"Немачка је подбацила у конкурентности и зато морамо да засучемо рукаве", рекао је Хабек.

Представници привреде такође сматрају да је пре свега потребно уклонити структурне препреке.

"Немачка у поређењу са светом губи тло под ногама и то пре свега због огромног пореског терета и бирократије", указује Мартин Ванслебен, директор Немачке индустријске и трговинске коморе (ДИХK).

Он каже да је предузетницима сада потребан јасан сигнал да долази до позитивних промена.

Министар привреде и копредседник Зелених Хабек поново се заложио и за државне субвенције у привреди, посебно у области технологија које погодују заштити климе. Он је узео у одбрану недавно критикованог канцелара Олафа Шолца (СПД) којем су удружења привредника пребацила да је неефикасан. Хабек је подсетио на успехе које је влада остварила у стабилизацији цена енергената, смањењу инфлације и подстицању обновљивих извора енергије.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 17:57:40 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5425128/oporavak-nemacke-privrede--ima-li-razloga-za-optimizam.html
Свилена марама јефтинија од кухињске крпе – "лов" на брендиране комаде у секонд хенду https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5425103/sekon-hend-kupovina-prodaja-brendirane-stvari.html Последњих година у Србији продаја половне гардеробе у такозваним секонд хенд продавницама постаје све популарнија. Због уштеде, потребе или радозналости све више потрошача гардеробу купује на тај начин. У нашу земљу таква роба углавном долази из западне Европе. Према неким проценама, код нас се годишње прода око 82.000 тона такве одеће. У једну београдску "секонд хенд" радњу долази роба из Холандије и купује се на велико. Има потпуно нових брендираних комада, а после хемијског чишћења, сортирања и пеглања гардероба се нуди потрошачима.

Грађани који купују у "секонд хенду" кажу да су веома задовољни јер можете да нађете ствари које су апсолутно нове по приступачним ценама.

Поједини сматрају да је шопинг за неке лечење, а да на крају је питање да ли ћете купљену ствар обући или не.

Муштерије су различите куповне моћи, кажу у радњи. Углавном улазе млађи купци, комшије, жене, студенти и странци. Има нових брендираних ствари које су и десет пута јефтиније него у регуларним радњама.

"За 250 динара можете купити свилену мараму, а у радњи је и кухињска крпа скупља. У односу на претходних пет година, како радња постоји, имамо благи раст продаје. Више није проблем и срамота ући у радњу овог типа зато што је роба половна, него су се људи ослободили. Могу да без стида да уђу, пазаре, виде и купе, као и да не крију кесу кад излазе", каже радница у "секонд хенду" Катарина Тасић.

Раст броја радњи

Готово да нема разлике при куповини нове или половне робе, кажу стручњаци.

"И код куповине половне робе, одговорност трговца за несаобразност, у трајању је од две године, као и код нове робе. Међутим, код продаје половне робе може се уговорити краћи рок у коме продавац одговара за несаобразност, а који не може бити краћи од једне године", каже Весна Перинчић из Републичке уније потрошача.

Према Агенцији за привредне регистре у Србији, тренутно има око 1.000 предузетника који су регистровани за трговину на мало половном робом у продавницама. Њихов број се за две године повећао тек за 26 радњи.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 17:57:04 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5425103/sekon-hend-kupovina-prodaja-brendirane-stvari.html
Зашто је важан избор Србије на место несталне чланице Савета безбедности https://www.rts.rs/vesti/politika/5425221/zasto-je-vazan-izbor-srbije-na-mesto-nestalne-clanice-saveta-bezbednosti-.html Уколико Генерална скупштина УН усвоји резолуцију о геноциду у Сребреници, Србија би могла да се кандидује за место несталне чланице СБ. Тиме би Србија добила глас, али не и право на вето у том телу. У случају кандидатуре, министар спољних послова Ивица Дачић је оптимиста - посебно у односу на две НАТО земље из источне Европе које су своје кандидатуре већ најавиле.

"Председник је рекао да ћемо сачекати да видимо шта ће се дешавати са нелегалном резолуцијом о Сребреници. Кажем нелегалној, јер је донета без одлуке државних органа БиХ, на основу става амбасадора. Не може држава да утврђује своје ставове на основу тога које националности је амбасадор у појединој земљи и то значи да БиХ није донела ту одлуку", рекао је Дачић.

С друге стране, како каже, то је супротно Повељи УН јер не може питање које је на дневном реду у Савету безбедности да се разматра у Генералној скупштини - а БиХ је, као и Косово и Метохија, питање које се на СБ разматра два пута годишње.

Смисао резолуције аналитичари виде као покушај да се српски народ дисквалификује у будућности. Недавне дипломатске активности у Њујорку оцењују као покушај да се утврде односи са низом земаља и да се утиче на циљну групу, односно колективни југ, где три четвртине држава има разумевања за српске ставове.

"Прва ствар која се прокламује као циљ са овом резолуцијом већ пада у воду, овде се продубљује подела кад је реч о БиХ и оно што се искључује то је дијалог, и могућност функционисања институција БиХ, који би подразумевао не само помирење већ и политичку стабилност. Ово директно доводи у питање њено нормално функциконисање", каже дипломата Зоран Миливојевић.

Избор за несталну чланицу Савета безбедности, које се бирају за наредне две године, Србију сврстава у источну групу земаља. Та група простире се од Прибалтика до Црног и Егејског мора. Осим Србије, од бивших југословенских република у СБ УН још нису биле Северна Македонија и Црна Гора.

"Избор иде у односу на то колико земаља придобијете за себе у тој групи, па онда иде на Генералну скупштину УН тако да нико унапред не може гарантовати да ли ћемо добити подршку, тим пре што је у нашој групи доста земаља које су скоро све чланице ЕУ или НАТО и нормално је да је солидарност између њих већа него у односу на земље које нису чланице тих међународних организација", рекао је некадашњи дипломата Срећко Ђукић.

Сматра да иако не прођемо - не треба да одустанемо, јер је Србији, истиче, потребно чланство у СБ УН ради стицања реномеа, ради повећања угледа у свету и преузимања одговарајућег места у међународним организацијама.

Бивша Југославија је за 45 година била четири или пет пута нестална чланица Савета безбедности УН. СРЈ, Заједница Србије и Црне Горе, а затим и Србија нису биле ниједном.

Савет безбедности има 15 чланица. Сједињене Државе, Кина, Русија, Француска и Велика Британија су сталне чланице и имају право вета на било коју резолуцију или одлуку. Десет места припада несталним чланицама, а пет места се обнавља сваке године.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 23:51:14 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5425221/zasto-je-vazan-izbor-srbije-na-mesto-nestalne-clanice-saveta-bezbednosti-.html
Измене Кривичног законика донеће строже казне – да ли је то довољно да се злочин спречи https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5425317/izmene-krivicnog-zakonika-donece-stroze-kazne--da-li-je-to-dovoljno-da-se-zlocin-spreci.html Радна група Министарства правде интензивно ради на изменама Кривичног законика. Најављују да ће бити пооштрене казне за кривична дела везана за оружје, али и за насиље у породици. Део јавности такве кораке поздравља, а струка указује да заоштравање казнене политике неће нужно довести до смањење стопе криминалитета. По изради нацрта, измене Законика биће дате на јавну расправу. Готово годину дана од трагичних догађаја у школи “Владислав Рибникар” и селима Мало Орашје и Дубона, јавност тражи одговоре – зашто и како се то догодило и како спречити да се слично не понови. Један од одговора стиже из Министарства правде – мењаће се Кривични законик.

Из Министарства подсећају да је влада након тих догађаја образовала посебна тела ради предузимања конкретних мера.

“Поједине од тих мера обухватају измене и допуне кривичног законодавства, па ће бити пооштрене казне затвора за кривична дела која се односе на неовлашћену производњу, држање, ношење и промет ватреног оружја и експлозивних материја”, наводе из Министарстваправде.

Напомињу и да ће први пут бити санкционисано и објављивање непримереног садржаја на интернету који може да проузрокује насилничко понашање.

Оштријим казнама до веће ефикасности

Проф. др Ивана Бодрожић, ванредна професорка Кривичног права на Криминалистичко-полицијском универзитету истиче да оштрије казне не доводе нужно до пада стопе криминалитета.

“Са аспекта струке, увек треба поновити да бесконачно заоштравање репресије и увођење нових врста кривичних санкција нужно неће довести до смањивање стопе криминалитета, већ су те активности далеко више везане за ефикасност и ефективност служби за спровођење закона, у процесу откривања и доказивања кривичних дела”, навела је Ивана Бодрожић.

Строже казне за насиље у породици

И кривична дела насиља у породици и против полних слобода, биће строже кажњавана, кажу у ресорном Министарству. Међу разлозима је црна статистика - од почетка године убијено је седам жена, а прошле чак 28.

Зато женске организације подржавају оштрије казне. Ипак, кажу, ни то није довољно.

“Нама је много већи проблем како ми пратимо те мере које се изричу, посебно ове у кривици које се изричу учиниоцима насиља и зашто немамо те мере које постоје у Хрватској више од деценије, а то је да се учиниоци насиља и тешких кривичних делапрате након издржане казне затвора, то је и за учиниоце свих врста сексуалног насиља”, указује Вања Мацановић из Аутономног женског центра.

Каже и да они који чине насиље у породици често прођу некажњено или са релативно благим осудама.

Ограничења са којима се и судије суочавају

Судије, са друге стране, поручују да су ограничени у томе коју врсту и тежину казне могу да изрекну, без обзира на то о ком је кривичном делу реч.

“Судија мора да води рачуна о свим олакшавајућим и отежавајућим околностима које се цене приликом одмеравања кривичне санцкије, те околности су – да ли је то младо или старо лице, да ли то лице има породицу, малолетну децу, да ли је раније осуђивано, да ли је испољило кајање или не”, набраја судија Вишег суда у Смедереву и члан Управног одбора Друштва судија Србије Драгослав Милановић.

Последњи пут Кривични законик је измењен пре пет година, када је уведена доживотна казна. То је била седма измена од његовог ступања на снагу 2006. године.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 17:56:27 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5425317/izmene-krivicnog-zakonika-donece-stroze-kazne--da-li-je-to-dovoljno-da-se-zlocin-spreci.html
ГИК: Проглашена листа "Ћале ово је за тебе - Петар Ђурић" https://www.rts.rs/vesti/politika/5425839/lista-cale-ovo-je-za-tebe.html Градска изборна комисија Београда прогласила је изборну листу Групе грађана "Ћале ово је за тебе - Петар Ђурић" за изборе за одборнике Скупштине града Београда 2. јуна, објављено је на сајту Републичке изборне комисије. То је трећа изборна листа проглашена за београдске изборе.

Пре ње, проглашене су листе "Александар Вучић - Београд сутра" и "Руска странка - Срби и Руси браћа заувек!".

]]>
Thu, 25 Apr 2024 17:46:40 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5425839/lista-cale-ovo-je-za-tebe.html
Вучић у Њујорку: Наше је да се боримо и чувамо сопствене интересе https://www.rts.rs/vesti/politika/5425751/rezolucija-o-srebrenici-genocid-vucic-njujork-kraj-posete.html Председник Србије Александар Вучић поручио је у Њујорку да ситуација око нацрта резолуције о Сребреници није једноставна, да је остало још много посла да се покушава и да се бори како би се уздигнуте главе изашло из ове ситуације. Успели смо мало да закомпликујемо ствари, каже Вучић. Александар Вучић је, на крају боравка у Њујорку, новинарима рекао да сматра да су многи свесни, да како год гласали, знају да иницирање резолуције у Сребреници нема везе са правдом и међународним правом, већ са геополитичким односима.

"Наше је да чувамо сопствене интересе. Добро је што смо провели овде доста времена", рекао је Вучић и додао да ће амбасадор Србије у САД Марко Ђурић остати у Њујорку како би разговарао са земљама са којима до сада нису разговарали.

Вучић је појаснио да ће Ђурић имати састанке са представницима 20 земаља, пре свега из пацифичког региона, до којих нису успели да дођу.

"Хвала тиму који је радио напорно и свима који се боре за Србију, којима је то посао и којима није. Хвала и Вуку Јеремићу, који је стварно предано радио. Данас смо наставили билатералне састанке", рекао је Вучић.

На питање на који начин Србија кроз разговоре и објашњавање свог става може да пробије притиске и уцене, имајући у виду да је до касно синоћ имао разговоре са званичницима, амбасадорима, представницима земаља чланица УН, Вучић је одговорио да је тешко, али да се ради снажно.

"Имали смо састанак са пет европских земаља за које сматрамо да је могуће да су пријатељске и за које сматрамо да је могуће да не гласају онако како је наређено. Наставили смо јутрос, наставићемо да радимо и чим се вратимо у Београд, правићу план или за повратак или како и на који начин да делујемо у Београду. Желео бих још једанпут, посебно сталне представнике у Београду, дакле то је девет афричких земаља, пет латиноамеричких земаља, мислим, немојте ме држати за реч, 21 азијско-пацифичка земља, да њих све позовемо, да их све угостим и да још један пут изнесем ставове Србије", рекао је Вучић.

Како је додао, то је оно што може да се уради.

"И као што видите, велику нервозу смо произвели многима овде, од њихових новинара до њихових политичара. Неко је јуче рекао од азијских представника да никада УН нису биле у таквом нереду и да се не зна шта се тачно збива пред изгласавање резолуције, него што је то случај сад", пренео је Вучић.

Наводи да је Србија "успела да ствари мало закомпликује".

"Наравно, свесни смо ми да не можемо ми да победимо, Америка буквално подигне обрву, њих 70 трчи да гласа тако како Американци кажу, а овде су Немци били и Американци су, морам да будем сасвим фер, они ће гласати за резолуцију, увек ће гласати против нас на такав начин, али нису они били коловође овде и некако су се повукли. То су у потпуности преузели Немци и Немци су ти који директно воде глас", рекао је Вучић.

"Американци и Немци у Бечу бројали гласове и правили листу за притисак"

Председник Србије Александар Вучић рекао је да су се данас у Бечу састали представници САД-а и Немачке где су пребројавали гласове оних земаља које ће подржати резолуцију о Сребреници и правили листу за притисак.

"Ми чинимо више од онога што је реално. Американци и Немци су се данас састали у Аустрији и бројали гласове и правили листу за притисак. Састали су се, сели и бројали гласове. Радили кампању против једне мале Србије. И то су они радили данас из Беча. Они су се тамо нашли... И то вам говори нешто. Лепо су се данас скупили у Бечу, састали, направили свој штаб. Али знате кад би то урадили, да Србија није правила добар посао овде. То нешто говори, и поносан сам", рекао је Вучић.

Додао је да је важно наставити са борбом све једно какав исход гласања о резолуцији на крају буде био.

"Знате, на крају можете да изгубите, али је важно колико сте се борили... Ваше је да урадите свој посао, да се борите за своју земљу, да направите све што можете, а више од тога не можете. Да је ово расправа око Косова било би много лакше за нас, да вам то отворено кажем. Много лакше", закључио је Вучић.

Додао је да се током јутра састао са још неколико троје светских лидера, а да ће и када се врати у Србију наставити са разговорима са светским лидерима како би их упознао са ставовима Србије по питању резолуције у Сребреници и да су уз Србију данас многе државе које схватају геополитичку ситуацију у којој се свет налази.

"Некада би нама сада коректне земље, Саудијска Арабија, Пакистан биле жестоки противници, али они разумеју геополитичку ситуацију сада. Ми данас идемо поподне, а Марко (Ђурић) и Вук (Јеремић) ће имати сасатанак са Организацијом исламске конференције. Ми смо њих већ све видели, али је добро да још једанпут потврдимо", рекао је Вучић новинарима у Њујорку.

Истакао је да део међународне заједнице Србију проглашава фактором дестабилизације када год она неће да прихвати нечије уцене, а да је једини начин да Србија буде добра да се одрекне себе, Косова и Метохије и Републике Српске.

"Када год постоји нешто у нашем региону и када нећете да прихватите нечије уцене, ви сте фактор дестабилизације. Када год сте спремни да штитите интересе свога народа, ви сте им проблем. Ја сам им постао највећи проблем на кугли земаљској само зато што им не дозвољавам да Србију и Србе газе", рекао је Вучић.

Указао је на то да се резолуцијом о Сребреници за коју нема сагласности сва три народа у БиХ, крши Дејтонски споразум на најгори начин, као и да то и Американци знају.

"И они знају да је то брутално кршење Дејтонског споразума, и зато су пустили Немце да гурају резолуцију. За такве одлуке морате да имате сагласност сва три народа и сва три члана Председништва, а тога нема", рекао је Вучић и додао да се тиме прави велика грешка, али да их за то није брига.

Навео је и да би, "ако би одустали од тога да смо Срби, од свог имена и презимена, да се одрекнемо КиМ, да се одрекнемо Републике Српске и наше Србије, наше независности и суверности", добио три Нобелове награде до сада.

"Грађане занима хоће ли Србија успети да сачува национални понос"

На питање новинара да прокоментарише наводе да ће део опозиције бојкотовати изборе, Александар Вучић је рекао да није ништа о томе читао и да не зна ко ће изаћи на изборе и додао да се људи у Србији интересују за друге ствари.

"Људе интересује могу ли пре празника да приме плату и пензију, људе интересује шта је то ново што ћемо да донесемо за земљу у будућности, шта ћемо за ЕКСПО да донесемо", рекао је Вучић у изјави медијима у Њујорку, где је боравио у вишедневној посети УН.

Говорећи о изборима, оценио је да ће грађани изабрати оне који гарантују напредак, и тежак и озбиљан рад и додао да се неће укључити у кампању пре средине маја, јер, како је истакао, тренутно има много важнијих послова од страначких ствари.

На питање да прокоментарише изјаву лидера Покрета слободних грађана Павла Грбовића да треба прихватити резолуцију о Сребреници, Вучић је рекао да свако има право на мишљење и на политички став.

"Они мисле да Србија треба да призна тзв. Косово, они мисле да Србија треба да прихвати резолуцију о геноциду без борбе. Ми не мислимо тако. Нека народ процени ко његове интересе боље штити", изјавио је Вучић.

Оценио је да “у Србији постоји много људи који навијају против своје земље и да то није појава од јуче”.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 22:25:31 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5425751/rezolucija-o-srebrenici-genocid-vucic-njujork-kraj-posete.html
Канцеларија за КиМ: Од доласка Kуртија на власт, 500 напада на Србе https://www.rts.rs/vesti/politika/5425743/kancelarija-za-kim-od-dolaska-kurtija-na-vlast-500-napada-na-srbe.html Канцеларија за Косово и Метохију је, поводом напада групе Албанаца на двадесетогодишњег Србина на паркингу у Северној Митровици, саопштила да се Срби на Косову свакодневно сусрећу са немогућим условима за живот, оцењујући да су етнички мотивисани инциденти директна последица антисрпске политике коју спроводи режим косовског премијера Аљбина Куртија. Како се наводи у саопштењу Канцеларије за КиМ, забележен је 500. етнички мотивисани инцидент од доласка Куртија на власт.

"Срби се свакодневно сусрећу са немогућим условима за живот на простору Косова и Метохије, а о томе сведочи и податак да је забележен 500. етнички мотивисани инцидент од доласка Аљбина Куртија на власт, а сви они су директна последица антисрпске политике коју спроводи његов режим из Приштине", саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Како се додаје, пре две ноћи група Албанаца напала је двадесетогодишњег Петра Костића на паркингу у Северној Митровици, опљачкала га и мучки претукла, чиме су, наводи се, заокружили алармантни низ етничких инцидената према Србима.

Све Куртијеве политичке одлуке, додаје се, донете су само да загорчају живот Србима на КиМ.

"Запаљива реторика подстиче насиље и инциденте на терену, од напада на Србе, објекте СПЦ, српску имовину… Чинећи, са једне стране институционално насиље према Србима, и са друге стране подгревајући националну нетрпељивост која доводи до оваквих и сличних физичких напада којих је било у великом броју у претходне три године, режим у Приштини жели да спроведе ново етничко чишћење Срба са њихових вековних огњишта", додаје се у саопштењу. 

Истиче се да ће Београд упркос свим изазовима наставити да спроводи политику мира, али истрајно и упорно тражити да се сваки појединачан инцидент расветли и да починиоци буду процесуирани и адекватно кажњени.

"Само тако се Србима могу омогућити елементарни услови за миран и слободан живот на простору Косову и Метохији", закључује се у саопштењу.

Српска листа позива Еулекс да се укључи у случај

Напад и пљачка Петра Костића пре две ноћи у центру Косовске Митровице недалеко од главног градског шеталишта, вртића и основне школе од стране групе Албанаца најбоља је слика Аљбина Куртија према Србима и свему што је српско, саопштила је Српска листа. 

Како се наводи Петар је пуком срећом успео да задобије само лакше телесне повреде, али је чињеница да ће овај догађај оставити ужасан траг у његовом сећању.

"Тако се свакога дана нападају Срби, њихова имовина као и имовина Српске православне цркве. Од доласка на власт режима Аљбина Куртија, нема дана без етнички мотивисаног напада на Србе", закључује се у саопштењу.

Због тога Српска листа позива Еулекс да се преко својих упосленика директно укључе у овај случај и јавности представе извештај у најскорије време, пошто српски народ нема никакво поверење у Куртијеве полицијске јединице које су присутне на терену и које нису расветлиле ниједан злочин.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 16:32:44 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5425743/kancelarija-za-kim-od-dolaska-kurtija-na-vlast-500-napada-na-srbe.html
Сулејман Сељими ослобођен оптужби за ратне злочине https://www.rts.rs/vesti/hronika/5425737/sulejman-seljimi-oslobodjen-optuzbi-za-ratne-zlocine.html Основни суд у Приштини објавио је ослобађајућу пресуду некадашњем команданту Ослободилачке војске Косова (ОВК) Сулејману Сељимију и бившем припаднику ОВК Јахиру Демакуу, оптуженим за ратни злочин против цивилног становништва. Пресудом се наводи да су оптужени Сељими и Демаку ослобођени оптужбе јер није доказано да су починили кривично дело за које се терете, преносе медији на албанском.

У оптужници се наводи “да су, кршећи заједнички члан 3 и члан 4 Допунског протокола II и сва правила међународног права која су била на снази у време унутрашњег оружаног сукоба на Косову, окривљени у својству припадника Ослободилачке војске Косова (ОВК), у саизвршилаштву, нарушили телесни интегритет и здравље лица из митровачког насеља Шипољ, заточеног у притворском центру Ликовцу, претукавши га више пута, неутврђеног дана у августу или септембру 1998. године”.

Према пресуди, судско веће је оценило да из исказа једног сведока није доказано која је особа нанела штету лицу које је наводно било заточено у Ликовцу.

Веће је оценило да сведочење само једног сведока није довољно да испуни стандард доказивања за ратне злочине и да је пресуда заснована на локалним стандардима.

Иначе, Основни суд у Митровици је у мају 2015. прогласио Суљејмана Сељимија прогласило кривим и осудио га на осам година затвора због злостављања логораша у селу Ликовац током рата. Уз Сељимија, на по седам година затвора осуђени су Исни Тачи и Јахир и Зец́ир Демаку, док је Неџат Демаку осуђен на три године затвора.

У септембру 2016. године, Апелациони суд је, одлучујући по притужбама оптужених, донео пресуду којом је у великој мери потврђене казне које је изрекао Суд у Митровици.

Међутим, Апелациони суд је Суљејману Сељимију смањио казну на годину дана затвора.

Врховни суд је у јулу 2017. године одбио захтеве за заштиту законитости осуђених, међутим, Уставни суд је у јуну 2018. године вратио предмет Врховном суду на преиспитивање.

А Врховни суд је још једном одлучио да одбије захтеве за заштиту законитости које су изнели браниоци осуђених.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 16:01:32 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5425737/sulejman-seljimi-oslobodjen-optuzbi-za-ratne-zlocine.html
Спојена пруга од Новог Сада до Суботице - у септембру пробне вожње https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5425703/pruga-novi-sad-subotica-backa-topola.html У Бачкој Тополи је спојен последњи део колосека на прузи Нови Сад - Суботица, чиме је завршено постављање нових шина на главној деоници. Најављено је да ће пруга бити пуштена у саобраћај у децембру. Догађају су присуствовали министри Милош Вучевић и Горан Весић, амбасадор Кине у Србији Ли Минг и заменик генералног директора компаније "Чајна стејт Реилвеј Груп" Ванг Тонг Џун.

Дужина трасе пруге од Новог Сада до мађарске границе је 108 километара, а вредност радова је милијарду и 160 милиона долара.

Министар Горан Весић је рекао да се изградњом брзе пруге Нови Сад - Суботица постигао највећи и најважнији технолошки напредак, што ће "ставити Србију на главну тачку Западног Балкана". Најавио је да ће све бити спремно да до краја јуна крене сертификација пруге, док ће пруга бити пуштена у саобраћај у децембру.

"За више од две године од како је деоница Београд - Нови Сад пуштена у саобраћај, ова брза и модерна пруга, не само да је знатно побољшала услове путовања становништва Србије, већ је постала нова национална карта Србије", поручио је Ли Минг, амбасадор Кине у Србији.

Кинески конзорцијум који изводи овај капитални пројекат већ тестира пругу на брзине од 200 километара на час на деоници од Новог Сада до Врбаса, а очекује се да ће половином септембра почети пробне вожње од Новог Сада до Суботице.

Редовне вожње брзим возом од Београда до Суботице које треба да трају 75 минута, очекују се у децембру ове године.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 22:01:50 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5425703/pruga-novi-sad-subotica-backa-topola.html
Отворен нови погон фабрике "Лианбо" у Каћу https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5425683/linabo-kac-otvaranje.html Кинеска компанија "Лианбо", светски познати произвођач делова мотора за ауто-индустрију, покренула је рад новог погона код Каћа у близини Новог Сада. Реч је о првој фабрици у Европи и инвестицији вредној 80 милиона евра. Погони се простиру на више од 14.000 квадратних метара и у првој фази радиће 500 радника. У новосадском приградском насељу Каћ свечано је пуштена у рад прва фабрика компаније "Лианбо", а отварању је присуствовао потпредседник Владе Милош Вучевић који је том приликом рекао да је "Лианбо" једна озбиљна, светски позната компанија која ће у Каћу имати 120 машина.

Вучевић је додао и да ће Србија наставити да негује челично пријатељство Србије и Кине.

"Ово није ствар која се сваки дан дешава, то је плод озбиљног рада и јасне стратегије. Мени је најдраже што сам чуо од првих упослених људи да су задовољни, а ми наравно очекујемо да број српских запослених радника расте и да плате буду добре. Ово је град после Београда са највећим просеком зараде и верујем да ће Лианбо ту бити конкурентан", рекао је Вучевић.

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић рекао је да је незапосленост у Новом Саду сада око шест одсто. 

"Долазак нове компаније је велика вест за Нови Сад и Србију. Успели смо да се изборимо да овај светски гигант изабере баш Нови Сад. Пријатељство наша два председника и челичне везе наше две државе допринеле су томе. Многе кинеске компаније раде у Новом Саду. Радили смо да се стекну услови, да Нови Сад буде најпривлачнији за улагање. Град је уложио милионе динара у индустријске зоне. Тренд улагања настављамо и у наредном периоду, а у те сврхе град ће уложити милион динара", рекао је Ђурић. 

Према речима амбасадора Кине у Србији Ли Минга, производња ауто-делова запошљава више од 7 хиљада локалних запослених у Србији. 

"Веома сам срећан што долазим у прелепи Нови Сад сад због пуштања у рад фабрике. Последњих година наша сарадња је све боља и боља. Кинеске инвестиције у Србији расту и надам се да ће ситуација бити све боља. Кина је од 2022. године постала највећи извор страних директних инвестиција у Србији", казао је Ли Минг. 

Генерални директор компаније "Лианбо" Ћингпо Шо додао је да је прва фаза пројекта износила 80 милиона евра. 

"Као што наша пословица каже да имамо блиске пријатеље, али и удаљене суседе у свету, у овом живописном граду се окупило пуно нас. Овај пројекат се званично пушта у рад, а посебно присуство будућег премијера Вучевића, чини да сви запослени буду почаствовани. Имали смо прилику да изградимо производну базу у Европи и после више процена решили смо да дођемо у пријатељску Србију", казао је Шо. 

У питању је реномирана кинеска компанија која од 2011. године производи металне делове за све врсте мотора у аутомобилској индустрији.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 19:44:01 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5425683/linabo-kac-otvaranje.html
РИК: Додељени мандати посланицима који долазе на упражњена места https://www.rts.rs/vesti/politika/5425644/rik-mandati-skupstina-srbije.html Републичка изборна комисија доделила је мандате народним посланицима који ће доћи на упражњена места у Скупштини Србије пошто су неки посланици раније поднели оставке. Председник РИК Владимир Димитријевић рекао је да је РИК примио обавештење Народне скупштине да је на првој седници, одржаној 22. априла, констатовано да је народним посланицима Марија Војиновић, Славици Шкрбић, Николи Селаковићу, Милошу Вучевићу, Предрагу Бандићу и Настасији Баковић престао мандат услед подношења оставке.

Тако ће, уместо Николе Селаковића, Милоша Вучевића и Предрага Бандића који су изабрани са изборне листе "Александар Вучић - Србија не сме да стане", у посланичким клупама седети први следећи кандидати са исте изборне листе Сташа Стојановић, Наташа Ивановић и Никола Лазић.

Уместо Наташе Баковић, која је изабрана са изборне листе "Србија против насиља", мандат ће бити додељен Драгану Нинковићу, првом следећем кандидату Народног покрета Србије.

Марију Војиновић и Славицу Шкрбић, које се изабране са изборне листе "Др Милош Јованић - НАДА за Србију", у посланичким клупама замениће прва два следећа кандидата са те листе, а то су Јелена Богдановић и Душан Радосављевић.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 15:19:41 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5425644/rik-mandati-skupstina-srbije.html
Четврт века потраге и надања https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5425642/cetvrt-veka-potrage-i-nadanja.html Ни после 25 година  породица официра  Виталија Глебовича Булаха, добровољца из Русије,  који је нестао   током битке у ширем  рејону карауле Кошаре, не одустаје од проналажења и идентификације његових посмртних остатака. Из ових разлога Виталијева сестра Елена , допутовала је у Србију. Данас је посетила спомен собу  125. Моторизоване бригаде у касарни ,,Цар Лазар,, у Крушевцу која чува успомену на погинуле војнике и  херојску јединицу  која се борила на Кошарама. Елена је  допутовала на позив Комисије за нестала лица Владе Србије због ДНК анализе, јер постоји могућност да се посмртни остаци њеног брата налазе у мртвачници у Приштини. Боравак у Србији искористила је да  се упозна са  детаљима о стратешкој битки која је трајала 67 дана и однела 108 живота. Њен брат   је током НАТО бомбардовања дошао  са неколико стотина руских добровољаца,учествовао  у тешким биткама на Проклетијама,у ширем рејону карауле Кошаре, где је  највероватније погинуо 19. Маја 1999. Године у окршају са припадницима ОВК.

,,Када је полазио у Србију , рекао нам је да иде у редовну војску. Ми смо у то поверовали. Касније је на руској телевизији објављен снимак  којим је приказано да су припадници ОВК нашли његово тело са документима и тада смо сазнали истину”, присећа се Елена Глебовна Булах, сестра руског добровољца, надајућићи се да ће путем ДНК анализе наћи брата.

"Ако не успем сада, нећу одустати од потраге“, додаје Елена.
„Очигледно није речено овде, а то је  да је он у писму када је стигао половином априла  из Пећи послао и дословце  рекао и написао  како ће погинути за Србију и ако погине да  заувек остане у Србији. И сада ја апелујем на градоначелника Крушевца   , на  одредјену структуру локалне власти ,  на Златибору , у Рашки да  надјемо могућност када се породица изјасни о томе , а највероватније ће се изјаснити  да  посветимо један меморијал  том јунаку  који је погинуо за Србију , оставио срце, оставио живот.“ каже Љубинко Ђурковић, пуковник у пензији, командант другог батаљона 125. Моторизоване бригаде Приштинског корпуса.

Елена је положила венац на спомен обележје Браниоцима отаџбине у комплексу некадашње касарне Расина и упалила свеће недалеко од спомен плоче страдалим борцима на којој је урезано име њеног брата Виталија Булаха.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 15:42:47 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5425642/cetvrt-veka-potrage-i-nadanja.html
Професор Кесеровић: Мраз уништио воће вредно 125 милиона евра https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5425623/mraz-vice-keserovic.html Док велики број воћара мери штету од мраза, остали се труде да род сачувају до бербе. Међутим, ни они који могу да рачунају на добре приносе, нису без брига.  Због злоупотреба на граници, Управа царина  ставила је ван снаге одлуку о првенству које приликом извоза имају камиони-хладњаче који превозе воће, поврће и месо. Дугорочна временска прогноза није предвидела да ће у недељу увече температура да се спусти на минус пет у великом делу Србије, па су воћари неспремно дочекали мраз који им је обрао велики део рода, рекао је за РТС, професор Пољопривредног факултета у Новом Саду, Зоран Кесеровић.

Проценио је да је само у Шумадијском региону и западној Србији,  где се производи 40 одсто српског воћа, уништено 200.000 тона воћа.

"Ова два региона произвела су 2022. године 700.000 тона воћа. То је  била пројекција рода и за ову годину пре последњег мраза. Сада је штета око 30 одсто рода а можда и већа. Највише су измрле воћне врсте које касно цветају, шљиве, малине.  Велике штете су и у суботичко-хоргошком региону као и у околини Београда. У целој Србији, ако је штета 250.000 тона воћа, а ако килограм воћа рачунамо 50 евро-центи, то је 125 милиона евра", рекао је Кесеровић.

Додаје да се у наредном периоду не смемо ослањати на дугорочне прогнозе већ морамо користити локалне метеоролошке станице и стручне службе, да на време сигнализирају произвођачима.

Постоје методе које се могу користити у заштити, неке су поуздане неке нису. Најбоља заштита је избор одговарајуће воћне врсте и сорте у односу на дате агро-еколошке услове.

Управа царина обуставила приоритет који су воћари имали приликом извоза

Говорећи о извозу вишње, малине, и купине за које каже да имају ниску откупну цену од око 2,5 евра, професор Кесеровић посебно истиче штетност одлуке Управе царина која је ставила ван снаге правило на основу ког су произвођачи воћа, поврћа и меса имали приоритет на граници приликом извоза.

Према његовим речима, ова уредба која је укинута од стране Управе за царину иде на штету произвођачима воћа, поготово раног воћа јер то воће ће стајати у хладњачи два до три дана, а оно не може тако дуго да стоји.

"Завршила се производња јагоде, иде производња боровница где бележимо јако велики успех. Прошле године од извоза боровнице је зарађен 31 милион долара. Можете да замислите колике ће то бити штете, а то иде на штету самих произвођача, а не трговаца", закључио је професор Кесеровић и додао да велики проблем произвођачима јагода представља и то што не штитимо правовременим прелевманима домаћу производњу.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 15:37:18 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5425623/mraz-vice-keserovic.html
Осумњичени за убиство Данке Илић упућени на психијатријско вештачење у Београд https://www.rts.rs/vesti/hronika/5425613/osumnjiceni-za-ubistvo-danke-ilic-upuceni-na-psihijatrijsko-vestacenje-u-beograd.html Осумњичени за убиство двогодишње Данке Илић из Бора, Д. Д. и С. Ј., упућени су на неуропсихијатријско вештачење у Специјалну затворску болницу у Београду, потврђено је РТС-у у Вишем јавном тужилаштву у Зајечару. Вештачење се обавља како би се утврдило да ли су у тренутку извршења кривичног дела били урачунљиви, односно да ли су били свесни свог дела и последице.

Двогодишња Данка Илић нестала је 26. марта у Бањском пољу код Бора, а полиција је, након 10 дана потраге и детаљних провера свих трагова и информација, ухапсила С. Ј. и Д. Д. из Бора, за које се сумња да су девојчицу ударили аутомобилом, а затим њено тело ставили у гепек кола и однели на депонију.  Тело девојчице још увек није пронађено.

У притвору је и отац Д. Д. због сумње да је помагао сину да премести тело девојчице.

]]>
Thu, 25 Apr 2024 15:02:09 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5425613/osumnjiceni-za-ubistvo-danke-ilic-upuceni-na-psihijatrijsko-vestacenje-u-beograd.html