РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Мушкарац упао у продавницу у кијевској области и насумично пуцао, рањене две особе https://www.rts.rs/vesti/svet/5537880/muskarac-upao-u-prodavnicu-u-kijevskoj-oblasti-i-nasumicno-pucao-ranjene-dve-osobe.html Две особе су рањене када је нападач отворио ватру у продавници у округу Обухив, у Кијевској области, пренео је украјински УНН. Нападач је ухваћен, саопштила је Национална полиција. Према речима украјинских званичника, инцидент се догодио после подне, када је полиција добила пријаву да је непознати мушкарац ушао у продавницу у округу Обухив и почео насумице да пуца.

Нападач је ранио продавца и власника објекта, а затим побегао. Рањене особе нису животно угрожене.

Полиција је стигла на лице места, позвала медицинску помоћ, идентификовала нападача и започела операцију његовог хапшења.

Реч је о 36-годишњем локалном становнику са досијеом, а њему прети седам година затвора због овог кривичног дела. 

]]>
Mon, 23 Sep 2024 00:04:40 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5537880/muskarac-upao-u-prodavnicu-u-kijevskoj-oblasti-i-nasumicno-pucao-ranjene-dve-osobe.html
Успостављени дипломатски односи Србије и Гвајане https://www.rts.rs/vesti/politika/5537872/diplomatija-gvajana-srbija-un.html Министар спољних послова Србије Марко Ђурић потписао је са колегом из Гвајане Хјуом Хилтоном Тодом заједнички коминике о успостављању дипломатских односа двеју земаља. Дипломатски односи између Србије и Гвајане успостављени су у Њујорку на маргинама генералне дебате 79. заседања Генералне скупштине УН.

Заједнички коминике о успостављању дипломатских односа двеју земаља потписали су министар спољних послова Србије Марко Ђурић и његов колега из Гвајане Хју Хилтон Тод.

Како је саопштило ресорно министарство, Ђурић је након потписивања, изразио задовољство због формализовања одлуке о успостављању дипломатских односа.

У разговору са гвајанским колегом, шеф српске дипломатије је рекао да је Србија заинтересована за унапређење свеукупних билатералних односа и успостављање сарадње у свим областима од обостраног интереса.

"Србија је спремна и за интензивирање политичког дијалога кроз успостављање механизма политичких консултација, реализацију посета на високом нивоу, као и кроз сарадњу у оквиру регионалних организација Западне хемисфере у којима Србија има статус посматрача", навео је Ђурић.

Подсетио је да је некадашња СФРЈ имала добре везе са Гвајаном, а констатовао је и да, с обзиром на већ постојећу традицију сарадње постоји велики простор за развој политичких и економских односа, али и сарадње у области високог образовања.

Ђурић је и упознао саговорника са програмом доделе стипендија за студирање страних студената у Србији под називом "Свет у Србији" и изразио је наду да ће Србија у предстојећем периоду имати прилике да угости и гвајанске студенте.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 22:46:03 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5537872/diplomatija-gvajana-srbija-un.html
Вучић на сесији у Њујорку: Мир важнији од свега; Србија није спремна да жртвује своје традиционалне вредности https://www.rts.rs/vesti/politika/5537821/aleksandar-vucic-generalna-skupstina-samit-buducnosti.html На пленарној сесији Самита о будућности у Њујорку, председник Србије Александар Вучић рекао је да је данас мир важнији од свега, али да га нико не види као праву вредност. Србија подржава план генералног секретара УН и подржава Пакт будућности, без обзира на то што желимо боље разумевање за мале земље, истакао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић поручио је у Њујорку, на Самиту о будућности у УН, да је невероватно са колико лажи и лицемерја велике силе раде против малих земаља користећи мир и међународно право у своју корист.

"Нећу вам одузимати време цитирањем јунака стрипа Алан Форд или говорећи да је боље да имамо мир и сарадњу, него рат и сукобе; да је боље да будемо здрави него болесни", рекао је председник.

"И не желим да понављам неке празне приче, пошто се међународно право примењује, углавном, више на велике силе, а не на оне мале", рекао је Вучић на дводневном Самиту о будућности, у оквиру 79. седнице Генералне скупштине УН, који је увод у генералну дебату седнице 24. септембра.

Председник Србије је поручио да је мир веома важан, али и да велике земље јако често користе мир у своју корист, а други доста губе у томе.

"Сви актери, без изузетака, позиваће се на међународно право у своју корист. А намерно заборављају оно што су све радили и што раде данас. Тако да све те велике силе треба подсетити на то да не треба да крше права. Србија подржава план генералног секретара Уједињених нација и подржава Пакт будућности, без обзира на то што желимо да видимо више компромиса", рекао је Вучић. 

Србија ће се одупрети свим "wоке" покретима 

Председник Вучић поручио је да ће се Србија одупрети свим "wоке" покретима који се намећу њеним традициналном вредностима.

"Србија је на свом европском путу и за разлику од многих поштује норме и регулативу међународног права. Истовремено Србија је модерна земља са великом стопом раста и није спремна да жртвује своје традиционалне вредности", рекао је Вучић на Самиту о будућности који се одржава у седишту УН у Њујорку.

Он је у говору оценио да су за Србију битни теме одрживи развој, финансијски развој, међународни мир и безбедност, наука, технологија и дигитална сарадња, младе генерације и трансформисање глобалног управљања.

"Свакако да Србија подржава оно што је битно и да питање климатских промена јесте нешто што, као и Кина, подржава. Верујемо да ће САД и УН имати више разумевања за постојећу финансијску архитектуру", рекао је Вучић.

Председник је поручио да Србија верује да заслужују пажњу напомене Бразила и Русије везане за климатске промене, јер су оне фокусиране на безбедност.

"Србија верује да је важно наћи баланс између западних интереса и владавине права и захтева многих других држава, када причамо о породицама и традиционалним вредностима, јер људска права су једна ствар, а злоупотреба људских права може да се коси са неким традиционалим правима које многе земље не могу да прихвате, посебно ако причамо о породичним вредностима. Те вредности су нешто што Република Србија негује", рекао је Вучић.

Председник Вучић изјавио је новинарима у Њујорку, пред почетак Самита о будућности, да по Резолуцији 1244 СБ УН привремене институције самоуправе у Приштини немају права на постојање и формирање било каквих оружаних снага.

"Није то нешто што може да угрози Војску Србије, али може да угрози опстанак Срба на Косову, нема никакве сумње", рекао је Вучић, одговарајући на питање новинара да прокоментарише изјаву министра одбране привремених институција самоуправе у Приштини у којима је најавио трансформацију тзв. косовских безбедносних снага у војску.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 23:31:39 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5537821/aleksandar-vucic-generalna-skupstina-samit-buducnosti.html
Обуздан пожар изнад Вишњичке бање https://www.rts.rs/vesti/hronika/5537839/visnjicka-banja-pozar-.html Ватра која је горела изнад Вишњичке бање у Деспотовачкој улици је обуздана, сазнаје РТС. Трава и ниско растиње су горели у Деспотовачкој улици, а како сазнаје РТС ватра је обуздана.

Ка пожару су се претходно упутила два ватрогасна возила.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 21:20:32 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5537839/visnjicka-banja-pozar-.html
Водостај Дунава у Будимпешти опао за 33 центиметара, нуклеарна електрана "Пакш" није у опасности https://www.rts.rs/vesti/region/5537845/vodostaj-dunava-u-budimpesti-opao-za-33-centimetara-nuklearna-elektrana-paks-nije-u-opasnosti.html Водостај Дунава код Будимпеште опао је данас за 33 центиметара, а код села Нађибајча на северозападу Мађарске, Дунав је већ 2,5 метара нижи. Према подацима Националне дирекције за воде, потешкоће су превазиђене, али је и даље потребно обратити посебну пажњу, јер су бране и даље изузетно оптерећене будући да се вода споро повлачи, пренео је портал Порфолио.

Дунав је јуче у зору достигао врхунац у Будимпешти, али је сада у опадању, пренео је портал Блик.

Према званичним информацијама Министарства водопривреде, ниво Дунава се видно смањује. Јутрос у 6 сати у Будимпешти је измерено само 797 центиметара, што је 33 центиметра мање од 830 центиметара колико је измерено јуче.

Према речима стручњака, до понедељка ујутру, отприлике у време када људи одлазе на посао, водостај би могао да буде скоро метар нижи него у суботу ујутро. Очекује се да ће у престоници Мађарске износити 734 центиметра.

Низводно од Будимпеште, на југу Мађарске, вечерас се очекује врхунац нивоа реке код Пакша, а у понедељак увече код Баје.

Како наводе у Министарству енергетике, нуклеарна електрана "Пакш" није у опасности и поплаве и даље не угрожавају сигурност снабдевања енергијом.  Од петка електрана је на другом степену узбуне за заштиту од поплава. 

Ватрогасна организација електране и стручњаци за воду обезбеђују континуирани надзор над браном и преводницама. 

Мађарски премијер Виктор Орбан оценио је да се Мађарска успешно одбранила од поплава.

"Како се спуштамо Дунавом, после Будимпеште, наша одбрана је у све бољем стању", изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан, који је данас обишао насеља испод главног дела реке.

Према његовим речима, генерално, може се рећи да када постоји проблем, Мађари се окупе и држе заједно.

"Када невоља нестане, онда се, наравно, враћају стари проблеми", рекао је он. 

Мађарску су као и друге земље централне Европе погодиле велике поплаве услед падавина и изливања река.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 21:37:49 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5537845/vodostaj-dunava-u-budimpesti-opao-za-33-centimetara-nuklearna-elektrana-paks-nije-u-opasnosti.html
Спектакл на небу изнад Вршца – век постојања Ваздухопловне академије https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537799/vek-vazduhoplovna-akademija-vrsac.html Поводом 100 година постојања Ваздухопловне академије, на вршачком аеродрому одржан је највећи цивилно-војни аеромитинг ове године у Србији. Почела је реконструкција тренинг центра у Вршцу и објављено да су Ер Србија и Ваздухопловна академија уговориле школовање 10 пилота за потребе српске националне авио-компаније. Спектаклу на небу изнад Вршца – налети и акробације више од 50 летилица Војске, МУП-а, Ер Србије, Ваздухопловне академије, приватних авио-компанија и спортске авијације.

"Ми смо земља која је између Првог и Другог светског рата производила авионе, а није производила аутомобиле. Краљ Александар Карађорђевић је био први европски монарх који је летео авионима", рекао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

Министар је истакао догађај из 1912. године, када је са Вршачког брега, инжењер Аурел Влајку, обавио први лет. Министар Весић појашњава да је то био један од првих летова авионом са ових простора.

О трошку Ер Србије у Ваздухопловној академији школоваће се 10 пилота.

Генерални директор Ер Србије Јиржи Марек каже да ће уговор дати прилику Ер Србији да покрене нови кадетски програм.

"Тако ћемо потенцијално ангажовати перспективне младе пилоткиње и пилоте одмах по завршетку школовања", каже Марек.

До краја 2025. године требало би да буде завршена реконструкција тренинг центра у Вршцу.

Директорка канцеларије за дуално образовање Габријела Грујић објашњава да ће бити уложено 28 милиона евра.

"Измештање пута, изградња хелиодрома, реконструкција и доградња писте, сви објекти за смештај и исхрану студената укључујући и саобраћајнице", објашњава директорка Грујић за шта ће новац бити намењен.

Објашњава да опрема вредна 20 милиона евра, подразумева најсавременије авионе, два двомоторна и један једномоторни и симулатор за ЕРБАС 320.

У Ваздухопловном тренинг центру у Вршцу осим пилота школују се сви профили везани за ваздухопловство.

Од 2021. у систему је формалног националног образовања.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 20:20:46 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537799/vek-vazduhoplovna-akademija-vrsac.html
Превелика брзина и алкохол – највеће убице на путу https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537789/prekrsaji-saobracaj-alkohol-brzina-nesrece.html За само четири дана контроле од 35.000 контролисаних возила регистровали су 20 и по хиљада прекршаја. Полицијске патроле често заустављају возаче који понављају прекршаје - возе бахато, под дејством алкохола и опијата. Превелика брзина и алкохол су најчешћи прекршаји у саобраћају, кажу у Управи саобраћајне полиције. Да гори црвени аларм у саобраћају потвђују и најновији подаци - више од две трећине зауствљених возача било је у прекршају.

11.482 случаја је дошло до прекорачења брзине. Оно што је забрињавајуће јесте да и поред свих превентивних активности и упозорења да је убица на српским путевима брзина, и да је брзина та која доминира и у извршењу прекршаја али и као утицајни фактор у саобраћајним незгодама. Када говоримо о другим прекршајима, не треба занемарити традиционално алкохол, који је откривен у 425 случајева", рекао је Златко Беленцан, помоћник начелника Управе саобраћајне полиције. 

Са алармантним вестима се наставаља. Полиција је ноћас зауставила у Суботици шездесетпетогодишњег возача који је управљао мопедом са 2,78 промила алкохола.

У стању потпуне алкохолисаности, са 2,10 промила алкохола, из саобраћаја је искључен четрдесетшестогодишњак. И то није све - двадесетједногодишњака је ухватила без возачке дозволе.

"Саобраћајна полиција је предузела максимум, а то значи да је прошле године преко милион и по прекршаја открила. Сада треба да схватимо да је и на појединцу одгвоорност и на породици зато што појединац одлучује да управља под дејством алкохола, психоактивних супстанци и да прекорачи дозвољену брзину. Полиција је када говоримо о репресији предузела максимум“, рекао је Беленцан.

Где је заказао систем

Стручњаци сагалсни - део система који се бави контролом и принудом функционише, али онај који се односи на превенцију - да убеди учеснике у саобраћају да се безебдно понашају је, оцењују - потпуно заказао.

"Систем треба да убеди возаче, путнике и пешаке да се безбедно понашају у саобраћају кроз, пре свега, систем образовања и васпитања у вртићима, школама а за одрасле треба да се спорводе јаке и делетворне медијске кампање. То изостаје и систем једино функционише на систему принуде које спроводи полиција али који има своје домете и ми те домете видимо јер већ четири године не можемо да променимо статистику и већ четири године не можемо да успоставимо тренд пада броја погинулих“, рекао је Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Акција појачане контроле саобраћаја

Србија је једна од 32 државе у којима је спроведена Међународна акција појачане контроле саобраћаја.  

"Ми смо и даље једна од најнебезбеднијих држава Европе. У Немачкој која је много безбеднија држава од нас што се тиче саобраћаја, 90 процената путника на задњем седишту везује појас, у Србији око 14. Иначе та обавеза датира од 2009. године што значи да смо ми за 15 година постигли да непуних 15 процената путнка везује појас на задњем седишту. То значи ако будемо ишли овим темпом да ће нам требати још 75 година да достигнемо тренутно стање у Немачкој“, напомиње Окановић.

Да бахати возачи не мењају навике чак ни кад им се најави да су на путу постављене камере за контролу брзине, сведочи случај - 120 километара на сат у Булевару Краља Александра. И још 50 сличних за само седам дана.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 20:22:47 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537789/prekrsaji-saobracaj-alkohol-brzina-nesrece.html
Временска прогноза 23. септембар 2024. https://www.rts.rs/vesti/vreme/5537687/vremenska-prognoza-23-septembar-2024.html Сутра ће преовлађивати ведро. Ипак ваздушну притисак биће у паду и најавиће кишу и пљускове у уторак. Са Медитерана ће стизати још топлији ваздух. После свежег јутра, понегде само 3 степена, највиша дневна достићићи ће 28 степени. Прогноза времена, упозорење и вероватноћа остварења опасне појаве
(Извор: РХМЗ)

23.09.2024. Понедељак: Јутро хладно, по котлинама, долинама река и висоравнима западне, југозападне и јужне Србије местимично магла. Током дана претежно сунчано и топло за овај период године. Ветар слаб до умерен, источни и југоисточни, крајем дана у кошавском подручју у појачању. Најнижа температура од 3 до 12, а највиша дневна од 25 до 28 степени.

24.09.2024. Уторак: Променљиво уз смену сунчаних и облачних интервала. Средином дана на западу и југозападу, а после подне и увече и у осталим крајевима местимично са кишом и локалним пљусковима са грмљавином. Ветар слаб, у кошавском подручју и на планинама умерен и јак, јужни и југоисточни. Најнижа температура од 8 до 16, а највиша од 24 до 28 степени. Упозорења: Локална појава грмљавина, вероватноћа 80%. Количина падавина ≥ 10 l/m² у периоду до 3h, вероватноћа 90%.

25.09.2024. Среда: Променљиво облачно, у другом делу дана местимично са кишом и локалним пљусковима са грмљавином. Увече престанак падавина и постепено разведравање. Ветар слаб и умерен, на планинама и јак, јужни и југозападни. Најнижа температура од 12 до 16, а највиша од 23 до 26 степени. Упозорења: Локална појава грмљавина, вероватноћа 80%. Количина падавина ≥ 10 l/m² у периоду до 3h, вероватноћа 90%.

26.09.2024. Четвртак: Ујутру хладно, а по котлинама, долинама река и висоравнима југозападне и јужне Србије местимично магла. Током дана претежно сунчано и топлије. Ветар слаб и умерен, јужни и југоисточни. Најнижа температура од 9 до 15, а највиша од 26 до 29 степени.

Прогноза временa за наредних пет дана (од 27.09. до 01.10.2024.)
У петак претежно сунчано и топло. У суботу јаче наоблачење са падом температуре, кишом и локалним пљусковима са грмљавином захватиће северне и западне крајеве, а у недељу ће се проширити и на остатак земље. У понедељак постепени престанак падавина.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 19:01:44 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5537687/vremenska-prognoza-23-septembar-2024.html
Влада усвојила Уредбу о критеријумима за трансформацију јавних предузећа https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5537785/vlada-srbije-javna-preduzeca.html Влада Србије усвојила је Уредбу о критеријумима за избор правне форме друштва капитала у коју ће се трансформисати јавна предузећа чији је оснивач Србија. У Уредби се наводи да јавна предузећа могу променити своју правну форму у акционарско друштво уколико испуњавају два од три прописана критеријума, а то су да имају више од 250 запослених на неодређемо време, уколико им је пословни приход преко 40 милиона евра у претходној години, или ако обављају технички и организационо сложене делатности или делатности преко пословних јединица на територији Србије.

Јавна предузећа која не испуњавају ове критеријуме, мораће да се трансформишу у друштво са ограниченом одговорношћу (ДОО).

У Уредби се наводи и да су јавна предузећа у обавези да најкасније у року од 30 дана од ступања на снагу ове уредбе доставе иницијативу надлежном министарству са предлогом правне форме.

Ова Уредба ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у Службеном гласнику.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 17:36:27 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5537785/vlada-srbije-javna-preduzeca.html
Мали: Имамо јасно дефинисане приоритете до 2027. године, ребаланс због већих прихода https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5537782/sinisa-mali-ekonomija-rebalans-budzet-.html Одбор за финансије Скупштине Србије прихватио је предложени ребаланс за ову годину у начелу и предложиће парламенту да усвоји измене и допуне Закона о буџету. Министар финансија Синиша Мали изјавио је на седници Одбора да је основ за припрему ребаланса за ову годину била економска ситуација и програм Србија 2027 и Експо, што ће, како је напоменуо, бити и основ за припрему буџета за 2025. годину. Јасно су дефинисани приоритети које држава следи и које жели да оствари до 2027. године, рекао је министар Синиша Мали на седници Одбора за финансије.

"Имамо веће приходе од 132,5 милијарди динара, хтели смо на прави начин да расподелимо те приходе на оно што је приоритет и што омогућава даљи, убрзани раст, развој и модернизацију наше економије", рекао је Мали у Скупштини Србије.

Министар је навео да је стопа раста БДП-а у првих шест месеци показала да је Србија друга најбрже растућа земља у Европи, оцењујући да је то велики успех, те да је наша земља одмах иза Малте са 4,3 одсто раста БДП-а.

Према његовим речима, циљ је да се тај раст убрза и да се иде до шест одсто раста БДП-а како би се убрзао квалитет животног стандарда и квалитет инфраструктуре у Србији.

"Ми ћемо стопу раста БДП-а до краја године имати негде око 3,7 одсто, 3,8 одсто. Бићемо међу топ три, топ четири земље у Европи. Од 2018 године до данас, Србија је међу пет најбрже растућих економија у Европи. До 2017. године смо пролазили кроз тешке реформе због неодговорности претходне власти", рекао је Мали.

Навео је да је кумулативна стопа раста БДП-а 22,2 одсто и да је Србија међу топ пет земаља.

"Ове године очекујемо 75 или 76 милијарди евра БДП-а у Србији. До краја 2027. године обећали смо да циљамо тај високи циљ од чак 100 милијарди евра. Поређења ради 2012. године је био 33,4 милијарде евра. Расту нам и плате, расту нам и пензије", навео је министар.

Такође је указао да у првих шест месеци индустријска производња расте 2,5 одсто, те да је раст диверсификован кроз све делатности што, како каже, даје сигурност да се на прави начин води економска политика.

Министар је рекао и да је стопа запослености 51,4 одсто и да никада већи број запослених није био, док је стопа незапослености у другом кварталу ове године износила 8,2 одсто.

"При томе, никада више новца не улажемо, осим када су наравно плате и пензије у питању, у оно што је грађанима важно, што је привреди важно, а то је квалитет инфраструктуре. Додатних 111 милијарди динара је у ребалансу буџета који је данас пред вама издвојено за капиталне инвестиције", рекао је Мали.

Капиталне инвестиције

Мали је прецизира и да је са тим подизањем нивоа улагања у капиталне инвестиције, њихов удео у БДП у 7,9 одсто.

Министар је навео да је у овом тренутку стопа јавног дуга 49,8 одсто, подсетивши да је ниво Мастрихта 60 одсто.

"Одржали смо и чувамо макроеконску стабилност, са тим се нећемо играти и сваки динар и кредита који узимамо усмерен је, не у потрошњу, исплату, плате и пензије као до 2012. године, него управо у капиталне инвестиције које, с друге стране, подстичу раст нашег БДП-а, повећавају броја људи који раде, самим тим повећавају приходе у буџет", рекао је Мали.

Наводи да је у првој декади ниво страних директних инвестиција био 3,2 милијарде евра, што је 12 одсто више у односу на исти период прошле године, а да је претходна година била апсолутно рекородна са 4,5 милијарди евра страних директних инвестиција.

Додаје и да је курс стабилан, објашњавајући да је то било једно од најважнијих оруђа које је Србија имала у борби против растуће инфлације која је дошла споља.

"Имамо никада веће девизне резерве, преко 28 милијарди, имамо резерве злата такође, преко 42 тоне, ако се не варам, тако да са те стране и по питању монетарне политике имамо стабилност која нам је неопходна да заједно монетарна и фискална политика раде на расту наше економије и на повећању броја радних места, наравно самим тим утичући и на раст животног стандарда грађана Србије", рекао је Мали.

Подсетио је да је на на седници Социјално-економског савета, донета одлука да се иде са повећањем минималне зараде од 1. јануара наредне године за 13,7 одсто.

"Први пут смо се сложили и успели да изједначимо минималну зараду са минималном потрошачком корпу, мислим да је то изузетно важно", рекао је Мали.

Такође, од 1. јануара подиже се и износ, неупорезиви део доходка, што је веома важно за послодавце како би даље наставили да запошљавају раднике.

Новац извдојен кроз ребаланс буџета

Мали је навео да је ребалансом највише средстава од министарстава добило Министарство пољопривреде.

"Заједно са овим законом, пред посланицима Народне скупштине наћи ће се и закон о финансијској помоћи породицама са децом где подижемо накнаду за прворођено дете, за другорођено дете и тако даље", рекао је Мали.

Навео је да се за прворођено дете од 1. јануара добија 500.000 динара и да је кроз ребаланс издвојено 25,6 милијарди динара да би се права родитеља испоштовала.

Мали је навео да ће бити више новца за екологију, већи износ је издвојен за културу, за науку, за здравство такође, док је за Војску Србије издвојено 48,6 милијарди динара.

"Знате да смо потписали уговор за набавку 12 нових Рафал авиона из Француске", подсетио је министар.

Када је реч о дефициту, како каже, добио је извештај Фискалног савета, који каже да се иде са мало већим дефицитом до 2,9 одсто у односу на 2,2 одсто који је првобитно планиран ове године, али да то ни на који начин не угрожава макроеконску стабилност.

Такође, рекао је да се ради са ММФ веома блиско и да долазе прве недеље октобра, да се види на који начин ће се дефинисати још један споразум са њима у наредне две-три године, како би се наставиле даље структурне реформе.

"Први пут у историји, ако видите све три кредитне рејтинг агенције, на један смо корак од инвестицијалног рејтинга, дакле, то је најобјективнији, најважнији, најбољи показатељ да водимо исправну водимо политику и с друге стране да су нам јасно дефинисани приоритети које следимо и које желимо да остваримо до 2027. године", рекао је Мали.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 19:52:17 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5537782/sinisa-mali-ekonomija-rebalans-budzet-.html
Вучић у Њујорку: Говорићу о позицији Србије, Косово и Метохија ће бити најважнији део мог говора у УН https://www.rts.rs/vesti/politika/5537772/vucic-u-njujorku-govoricu-o-poziciji-srbije-kosovo-i-metohija-ce-biti-najvazniji-deo-mog-govora-u-un.html Председник Србије Александар Вучић пред почетак дводневног Самита о будућности у УН у Њујорку рекао је да данас у свету постоје глобални југ и велике западне силе и - велике разлике између њих. "Што се тиче теме мог говора, данас ћете само део тога да видите, а биће опширније у говору у УН. Говорићу о позицији Србије и ономе што је важно за нашу земљу, али и о урушавању свих међународних права", истакао је Вучић. Александар Вучић који је дошао на Самит о будућности у оквиру 79. седнице Генералне скупштине УН у Њујорку, рекао је данас новинарима да је овај самит нешто за шта су многи мислили да неће моћи да функционише.

Председник Вучић ће током боравка у Њујорку имати пуно важних састанака са светским лидерима. Рекао је и да ће у оквиру Генералне скупштине УН одржати говор у уторак између 19.30 и 20 сати по српском времену и да ће говорити пре свега о нарушавању свих принципа међународног јавног права, као и о КиМ.

"Свакако ћу говорити о позицији Србије, о њеном погледу у будућност, о ономе што је важно за нашу земљу, а то је економија, али и о урушавању и нарушавању свих принципа међународног јавног права и данас ћу о томе да говорим", рекао је Вучић.

Најавио је да ће сутра кренути и са одликовањима онима који су нам помогли по питању резолуције у Сребреници, када смо успели да већину света имамо на страни која не жели осуду Србије.

"Антонио Гутерес је поставио пет тачака, а то су одрживи развој, два су мир и безбедност, па енергетика и климатске промене, млади и њихова будућност, и последња је трансформисање управљања. Кроз резолуције које су доносиле УН дошло се до тога да сви опет траже решења о мултилатерализму. Али оно што ја могу да кажем је да постоји глобални југ, и велике западне силе. Велике су разлике између њих, па и око начина финансирања. Запад неће да руши своју финансијску архитектуру", истакао је Вучић.

По Резолуцији 1244 Приштина нема право на постојање било каквих оружаних снага

Председник Вучић изјавио је да по Резолуцији 1244 СБ УН привремене институције самоуправе у Приштини немају права на постојање и формирање било каквих оружаних снага.

"Није то нешто што може да угрози Војску Србије, али може да угрози опстанак Срба на Косову, нема никакве сумње", рекао је Вучић, одговарајући на питање новинара да прокоментарише изјаву министра одбране привремених институција самоуправе у Приштини у којима је најавио трансформацију тзв. косовских безбедносних снага у војску.

Подсетио је да је по Резолуцији 1244 тзв. ОВК морала да буде расформирана, а уместо тога је, како каже, Приштина направила своју војску.

Вучић је оценио да се рат у Европи (сукоб у Украјини) мора што пре завршити, као и да би Србија и  Европа имали већи економски раст да рата нема.

Најавио је сусрет у Њујорку са председницом ММФ-а Кристалином Георгијевом. 

О новим циљевима са Турском

Напоменуо је да данас има састанак са Реџепом Тајипом Ердоганом и да постоје многе теме о којима треба да разговарају.

"Постоје ствари због којих нисмо срећни, сигуран сам да постоје и код њих ствари због којих они нису срећни у нашем односу, али постоји много добрих ствари које развијамо заједно, од економских односа до свих других", рекао је председник Вучић и додао да је билатерална размена са Турском до 2023. дошла до 2,3 милијарде.

"Истовремено смо председник Ердоган и ја поставили циљеве да би требало да се дође до три, па затим и до пет милијарди евра укупне трговинске размене", рекао је Вучић.

Навео је и да ће наша делегација вечерас имати први од састанака као и вечеру у Атлантском савету, где ће бити многи гости. Како је пренео новинарима, наша делегација ће имати и пословне разговоре са "Филипом Морисом" и са неким другим компанијама које послују у Србији, а чије је седиште у Сједињеним Америчким Државама.

У седишту Уједињених нација у Њујорку данас почиње дводневни Самит о будућности, у оквиру 79. седнице Генералне скупштине УН, који је увод у генералну дебату седнице у уторак, 24. септембра.

На Самиту о будућности учествоваће бројни председници, премијери, министри спољних послова, а међу учесницима је и председник Србије Александар Вучић, који ће говорити на другој пленарној сесији.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 21:09:29 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5537772/vucic-u-njujorku-govoricu-o-poziciji-srbije-kosovo-i-metohija-ce-biti-najvazniji-deo-mog-govora-u-un.html
Мотоциклиста погинуо у саобраћајној несрећи код Оџака https://www.rts.rs/vesti/hronika/5537759/motociklista-saobracajna-nesreca-odzaci-.html На путу Ратково-Оџаци дошло је до саобраћајне несреће у којој је погинуо мотоциклиста (33). Мотоциклиста(33) је погинуо у саобраћајној несрећи која се догодила код Оџака, a у којој су учествовали путнички аутомобил и мотоцикл.

Возач и сувозач аутомобила који је учествовао у несрећи на путу Ратково-Оџаци примљени су у болницу у Новом Саду.

Несрећа се догодила око 14 часова.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 16:16:19 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5537759/motociklista-saobracajna-nesreca-odzaci-.html
Вучић данас на Самиту о будућности у седишту Уједињених нација https://www.rts.rs/vesti/politika/5537754/aleksandar-vucic-generalna-skupstina-un.html У седишту Уједињених нација у Њујорку данас почиње дводневни Самит о будућности, у оквиру 79. седнице Генералне скупштине УН, који је увод у генералну дебату седнице у уторак, 24. септембра. На Самиту о будућности учествоваће бројни председници, премијери, министри спољних послова, а међу учесницима је и председник Србије Александар Вучић, који ће говорити на другој пленарној сесији.

У оквиру дводневног самита одржава се неколико сесија, а разговараће се о унапређењу глобалног система за садашње и будуће генерације, о јачању мултилатерализма за међународни мир и безбедност, заједничкој дигиталној будућности, затим о трансформисарању глобалног управљања и Агенди за одржи развој 2030.

Уводна обраћања на Самиту имаће генерални секретар УН Антонио Гутерес и председник Генералне скупштине Филемон Јанг.

Очекује се да на данашњем самиту буде усвојен и завршни документ "Пакт за будућност”.

Председник Вучић ће током боравка у Њујорку до 27. септембра имати билатералне сусрете са више од 40 светских лидера, а у уторак ће се обратити учесницима 79. заседања Генералне скупштине Уједињених нација.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 16:19:31 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5537754/aleksandar-vucic-generalna-skupstina-un.html
Жена која је јуче преживела тешку несрећу пуштена на кућно лечење https://www.rts.rs/vesti/hronika/5537718/saobracajna-nesreca-raska-usce-.html Жена из Рашке, једина преживела у несрећи у којој су погинули њено троје деце, супруг и пријатељица, отпуштена је из опште болнице у Краљеву на лични захтев. Доктор Зоран Мрвић рекао је за РТС да М. Л. има тешке опекотине леве подлактице, али да више није животно угрожена.

На лични захтев, отпуштена је из опште болнице у Краљеву.

Желела је да у овим тешким тренуцима буде уз породицу, рекао је Мрвић.

У тешкој саобраћајној несрећи јуче код Ушћа, када су се сударили војно возило и аутомобил, настрадало је њено троје деце, од десет, седам и једне године, као и супруг и породична пријатељица из Новог Пазара.

Министар одбране Братислав Гашић упутио је данас телеграме саучешћа породицама.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 13:28:03 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5537718/saobracajna-nesreca-raska-usce-.html
Онлајн куповина на сопствену одговорност – колико је апликација Тему поуздана https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537647/temu-onlajn-kupovina-prevare.html "Приликом куповине преко Тему апликације, са рачуна ми је преко ноћи скинуто 26.000 динара", "Српкиња куповала преко Тему-а и узели су јој 30.000" - само су неки од наслова у претходним недељама, који су још једном отворили питање безбедности онлајн куповине. Потрошачи који купују путем онлајн платформи из иностранства то чине на сопствену одговорност, пошто се закон који их штити не примењује ван територије Србије, наводе из Националне организације за заштиту потрошача. Марко Драгић из Националне организације за заштиту потрошача рекао је за РТС да се у пракси ретко дешава да се са рачуна неосновано скине новац.

"Можда постоји могућност да је у питању неки потенцијални хакерски напад па да је на тај начин новац скинут са рачуна, а да се свакако дешавају некакве непријатности са поменутом платформом, свакако да да", рекао је Драгић.

Додао је да се потрошачи готово свакодневно распитују о својим правима када је реч о куповини на платформи "Тему".

"Нажалост, они у Србији немају никаква права зато што је закон с те стране јасан и да се примењује само на територији Републике Србије, када је у питању однос правног лица са физичким лицем. Тако да, када купују са платформе Тему или са било које друге платформе која је ван територије Републике Србије, нажалост, нема примене закона", рекао је Драгић.

Објаснио је да потрошачи могу да уложе приговоре у складу са општим условима платформе на којој су куповали, а када истекну ти рокови, а није дошло до усвајања приговора, имају право да покрену приватну тужбу против те платформе, али ван територије Србије.

"То је куповина на сопствену одговорност. Поштује се искључиво законодавство ван Републике Србије, не оно које је у Србији, тако да је потрошач препуштен сам себи, тј. односу и општим условима какве ће трговац са платформе поштовати", истакао је Марко Драгић.

Зорана Милидраг из Е-комерц асоцијације рекла је да је она као потрошач наручивала са платформе Тему и да та платформа има сјајно корисничко искуство.

"Видимо да се спомиње да је Тему скинуо новац. Велико је питање ко је заправо скинуо тај новац. Морам да кажем, као неко ко је и купац Тему апликације, последњих дана добијам мејлове који кажу 'можемо вам вратити ваш новац' и ја не смем да кликнем на то. Мислим да је јако важно да говоримо о томе да морамо сами себе да сачувамо", рекла је Милидраг.

Истакла је да упркос томе што се бави интернет трговином и даље није неко ко кликће на такве ствари и упозорила потрошаче да, ако им нешто делује превише добро да би било истинито, да вероватно и јесте.

Разговор са Марком Драгићем и Зораном Милидраг у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 13:29:55 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537647/temu-onlajn-kupovina-prevare.html
Министар Гашић упутио саучешће породицама страдалих у саобраћајној несрећи код Ушћа https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537697/gasic-saucesce-nesreca-usca.html Министар одбране Братислав Гашић упутио је телеграме саучешћа породицама Лазовић и Кутлачић, чији су чланови трагично страдали јуче у судару путничког возила и возила Војске Србије код места Ушће на путу Краљево-Рашка. Министар Гашић је написао у телеграму саучешћа да не постоје речи којима би описао тугу због трагедије која је однела животе десетара Данијела Лазовића и његово троје деце.

"Ја вам се обраћам, пре свега као отац и деда, а тек онда као министар одбране. У овим тешким тренуцима примите најискреније и најдубље саучешће у моје име, као и у име свих припадника Министарства одбране и Војске Србије", навео је Гашић у телеграму упућеном породици Данијела Лазовића, припадника Друге бригаде Копнене војске.

"Ваша породица изгубила је сина и унуке. Војска Србије изгубила је часног и оданог војника. Србија је изгубила грађане, људе који би је градили и радовали се животу у њој. Сазнање да су се три невина дечија живота угасила у трену слама срце сваком човеку. У овом часу када ниједна овоземаљска утеха не може да вам ублажи бол, молим се Господу да вашој породици подари снаге да преброди ову трагедију", написао је министар одбране.

Гашић је обећао да ће Министарство одбране и Војска Србије остати уз породицу Лазовић и пружити сву могућу помоћ и подршку.

У телеграму упућеном породици Дијане Кутлачић, која је такође погинула у несрећи код Ушћа, Гашић је написао да га је дубоко потресла "трагедија која је у трену однела Дијану, са још четири друга млада живота" и да је "тај страшни догађај у болу и неверици ујединио целу Србију".

"Молим вас да у име Министарства одбране и Војске Србије и моје лично име примите изразе искреног саучешћа поводом смрти ваше ћерке Дијане. Свестан сам да не постоје речи утехе које би вашој породици ублажиле осећај ненадокнадивог губитка. Као отац и деда придружујем се молитвама за покој душе ваше драге Дијане. Нека јој Господ подари рајско насеље", навео је Гашић у телеграму саучешћа, преноси Министарство одбране.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 12:10:35 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537697/gasic-saucesce-nesreca-usca.html
Судар четири возила код Ниша, повређене четири особе https://www.rts.rs/vesti/hronika/5537685/sudar-cetiri-vozila-kod-nisa-povredjene-cetiri-osobe.html Четири особе повређене су у саобраћајној несрећи која се синоћ око 21 сат догодила на регионалном путу од Ниша до села Дражевац. Како наводе из полиције у судару су учествовали трактор "ИМТ", два путничка возила и теретно возило марке "мерцедес".

Повређени су возач трактора и три особе које су се налазиле у путничком возилу "дачија".

Сви повређени су збринути у Ургентном центру УКЦ Ниш.

Из те болнице су навели да су три особе задобиле теже, а једна је лакше повређена. Како наводе, повређене су две жене и двојица мушкараца старости од 49 до 87 година.

 

]]>
Sun, 22 Sep 2024 11:22:27 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5537685/sudar-cetiri-vozila-kod-nisa-povredjene-cetiri-osobe.html
Ристић: Очекујемо да процедура увођења 5Г мреже буде завршена до јуна следеће године https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537650/ristic-ocekujemo-da-procedura-uvodjenja-5g-mreze-bude-zavrsena-do-juna-sledece-godine.html Србија касни са покривањем територије 5Г сигналом у односу на Европу, а стручњаци указују да примена те технологије може да подстакне привредни раст и доносе друге предности. Министарство информисања и телекомуникација недавно је означило почетак процедуре за увођење 5Г мреже у Србији. Министар Дејан Ристић најавио је да ће се 25. септембра одржати округли сто о 5Г мрежи. Први корак ка увођењу 5Г сигнала је јавна расправа у вези са правилником о минималним условима за увођење 5Г мреже, рекао је за РТС министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић.

"Та јавна расправа је почела 13. септембра и траје 30 дана, 25. септембра у подне у Палати Србије имаћемо и округли сто у оквиру јавне расправе и овом приликом позивам све заинтересоване да се одазову", каже Ристић.

Након расправе министар информисања и телекомуникације потписује правилник, а следећи корак јесте у надлежности РАТЕЛ-а.

"Они расписују међународну аукцију која би требало да се заврши до пролећа наредне године. И ми негде очекујемо да крајем маја, почетком јуна, комплетна процедура буде завршена и да полако мобилни оператори који ће дати најбољу понуду и чије ће понуде бити прихваћене полако уђу у процедуру увођења 5Г", каже ресорни министар.

Ристић истиче и да ће се ићи на обједињену аукцију за 2Г, 3Г, 4Г обнову спектра и са друге стране за увођење 5Г мреже.

"То је била једна од молби оператора. Таква пракса постоји у читавом низу европских земаља. То ће олакшати посао операторима јер ће та аукција бити јединствена", наглашава Ристић.

Министар Ристић је рекао и да последњи извештај о извозу домаћег ИКТ сектора за првих седем месецима показује раст за 20,29 одсто у односу на исти период прошле године.

"Када кажемо да смо прошла година имали суфицит од 3,44 милијарда евра у извозу ИТ услуга, а да ове године растемо за више од 20%, то значи да ћемо без проблема прећи четири милијарде евра суфицита и тиме дати и ове године значајан допринос и расту БДП-а" закључује министар Ристић.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 09:19:08 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537650/ristic-ocekujemo-da-procedura-uvodjenja-5g-mreze-bude-zavrsena-do-juna-sledece-godine.html
Експлозија метана у руднику у Ирану, најмање 31 особа погинула https://www.rts.rs/vesti/svet/5537663/eksplozija-metana-u-rudniku-u-iranu-najmanje-31-osoba-poginula.html Најмање 31 особа је погинула, а 16 је повређено у експлозији метана у руднику угља у иранској покрајини Јужни Хорасан, изјавио је данас за иранске државне медије министар унутрашњих послова Ескандар Момени. Локални медији јавили су раније данас да је у несрећи погинула 51 особа. Министар Момени је рекао да се 17 рудара и даље воде као нестали и да је њихова судбина за сада непозната јер су спасилачке екипе још увек 400 метара удаљене од вероватне локације несреће, пренео је Ројтерс.

Локални медији јавили су раније данас да је у несрећи погинула 51 особа.

Несрећу је изазвала експлозија гаса метана у Б и Ц блоковима рудника, који води компанија Маданџо.
Гувернер провинције Јужни Хорасан Али Акбар Рахими рекао је да се 76 одсто угља у земљи обезбеђује из тог региона и око осам до 10 великих компанија ради у региону, укључујуц́и и компанију Маданџо.

Акција спасавања у блоку Б је завршена, а у блоку Ц су почеле акције спасавања.
Рахими је рекао да је густина метана у блоку висока.

У блоковима Б и Ц рудника, које је захватила експлозија, у то време се налазило укупно 69 људи, јавила је државна телевизија.

Експлозија у источном Ирану догодила се у суботу око 21 сат по локалном времену у једном од рудника у граду Табас, око 540 километара југоисточно од Техерана.

Председник Масуд Пезешкијан изразио је саучешће породице жртава.

Ово није прва таква несрећа која је задесила иранску рударску индустрију, подсећа америчка агенција.
Године 2009, 20 радника је тамо погинуло у више несрећа, док је 2017. године у експлозији у руднику угља најмање 42 људи изгубило живот.

АП указује на недовољно високе безбедносне стандарде и неадекватне службе за пружање хитне помоћи у рударским областима у Ирану.

Иран је богат различитим рудама и годишње потроши око 3,5 милиона тона угља, али из рудника вади само око 1,8 милиона тона на годишњем нивоу.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 20:30:06 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5537663/eksplozija-metana-u-rudniku-u-iranu-najmanje-31-osoba-poginula.html
Водостај Дунава у Будимпешти пао, али опасност није прошла https://www.rts.rs/vesti/region/5537662/dunav-budimpesta-madjarska-poplave.html Ниво Дунава у Будимпешти пао је испод осам метара - јутрос у шест сати измерено је 797 центиметара. Врх поплавног таласа у главном граду Мађарске догодио се јуче ујутро, када је ниво воде био 830 центиметара, што је 61 центиметар мање од историјског максимума из 2013. године.

Надлежни кажу да опасност није прошла, јер су бедеми са џаковима натопљени водом, па полиција, војска и грађани, уз помоћ ронилаца ојачавају бедеме од џакова.

Још увек је ангажовано око 5.000 професионалаца на одбрани од поплава.

Пажња је усмерена и на насеља низводно од главног града где су куће под водом.

Мађарски премијер Виктор Орбан најавио је јутрос да ће поплавни талас напустити Мађарску у уторак, уместо у четвртак, како се раније процењивало.

]]>
Sun, 22 Sep 2024 19:36:25 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5537662/dunav-budimpesta-madjarska-poplave.html