РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Захарова: Аутори резолуције о Сребреници да повуку тај документ https://www.rts.rs/vesti/region/5432278/rezolucija-o-srebrenici-un-marija-zaharova-rusija.html Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова позвала је ауторе нацрта резолуције о Сребреници да повуку тај документ, који, како је нагласила, не може да доведе до националног помирења у БиХ. Марија Захарова је, на брифингу за новинаре, подсетила да је руководство Републике Српске упутило ставове генералном секретару и председавајућем Генералне скупштине УН и земљама чланицама УН са апелом да спрече усвајање резолуције.

“Штавише, недавно је Скупштина Републике Српске покренула захтев за одузимање овлашћења (амбасадору БиХ при УН Златку) Лагумџији. Позивамо ауторе нацрта резолуције да повуку свој документ”, нагласила је Захарова, објављено је на сајту руског Министарства спољних послова.

Додала је да нацрт резолуције, достављен Генералној скупштини УН, не може да доведе до националног помирења у БиХ.

"То може само повећати поделе у овој земљи, и на Балкану у целини. Документ носи антисрпски набој, што је очигледно. Не оптужује директно српски народ, али садржи позивање на одлуке Међународног суда за бившу Југославију, као и мишљење Међународног суда правде о Сребреници, које се тешко може назвати праведним у односу на Србе, што су препознали и учесници процеса који не деле симпатије према Србима. Ове одлуке не уживају подршку међу земљама балканског региона и света", истакла је Захарова.

Додала је да је од фундаменталног значаја и чињеница да се ова иницијатива промовише кршећи унутрашње процедуре Босне и Херцеговине, с обзиром на то да је Република Српска више пута изражавала своје неслагање са њом.

Уједно је истакла да је предлог за успостављање међународног дана сећања на жртве "геноцида" у Сребреници “исполитизована иницијатива коју промовише Лагумџија, уз подршку земаља НАТО”, истичући да та иницијатива не доприноси помирењу.

"И то, упркос чињеници да су управо чланице НАТО те које сносе главну одговорност за трагичне догађаје у Југославији, који су довели до погибије људи различитих етничких и верских припадности, укључујући и Сребреницу и околину", истакла је Захарова.

]]>
Fri, 3 May 2024 23:30:05 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5432278/rezolucija-o-srebrenici-un-marija-zaharova-rusija.html
Књига сећања на убијене ђаке "Рибникара" од сутра у електронском облику, форум се наставља https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5432272/ribnikar-masovno-ubistvo-godisnjica-forum-knjiga-secanja.html Чланица Мултидисциплинарног тима за успостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве масовног убиства у ОШ ''Владислав Рибникар“ Јасминка Петровић каже да ће Књига сећања која је целог дана била отворена у Краља Милутина 10, од сутра бити доступна у електронској форми како би се у њу уписали сви који то нису успели да учине данас. Јасминка Петровић је о Књизи сећања говорила новинарима на Ташмајдану, где је био организован форум, као део посебног комеморативног програма "Буђење" у знак сећања на деветоро убијених ђака и чувара Основне школе "Владислав Рибиникар".

Форум критичког промишљања о свему што је довело до злочина, о узроцима и последицама масовних убистава, био је прилика и да грађани у разговору са чланвима тима искажу мишљење или да своје предлоге и размишљања оставе у посебне кутије, које ће, како је рекла Петровић, као и QР кодови са питањима, остати и нередних дана у Ташмајданском парку у близини споменика Десанки Максимовић.

Форум ће бити настављен и онлајн како би сви заинтересовани могли да дају одговоре на постављена кључна и суштинска питања за опоравак нашег друштва као целине, а који ће бити важан материјал у процесу развијања идеја о будућем Меморијалном центру.

Петровић је изразила задовољство бројем преузетих QР кодова и бројем одговора током дана убачених у сандуче.

"Заиста смо задовољни да има преко 400 они који су скинули и око 100 они који су одговорили, што мислимо да је сасвим довољно", рекла је Јасминка Петровић, једна од најзначајнијих дечјих писаца у Србији и региону.

Нагласила је да очекују долазак и средњошколаца и основаца да и они кажу своје мишљење и размишљање на постављења питања.

Додала је да је планиран и линк за QР кодове са питањима, јер је циљ Форума да људи отворено говоре о потребама које су имали након трагедија, о томе да ли су држава и друштво успели да на те потребе одговоре, као и о начину на који треба у будућности да се сећамо трагедија из маја 2023. године.

Форум је замишљен као почетак рада на бележењу искуства виктимизације шире заједнице и као полазна тачка консултација о програмским садржајима и функцији Меморијалног центра.

Кључна питања за опоравак друштва

Адвокат породица убијених у Рибникару Огњен Божовић оценио је да су на форуму постављена питања кључна и суштинска за опоравак друштва као целине.

"Тек смо на почетку пута и да бисмо стигли до оздрављења, да бисмо стигли до Меморијалног центра каквог желимо да буде, морамо укључити још више грађана, практично све грађане у дијалог како бисмо разумели оно шта је тај осећај који та установа треба да одражава", казао је Божовић.

Додао је да се надају да ће врло брзо бити доступан веб сајт Мултидисциплинарног тима где ће грађани моћи да узму активно учешће у давању предлога.

Захвалио је свима који су дали допринос да инсталација заживи у кратком временском периоду.

"Све је то показало дозу јединства коју можемо да постигнемо, дозу посвећености, осећаја који је деловало да смо изгубили и надам се да ће одговори на форуму бити једна добра база на којој ћемо моћи да наставимо да радимо", рекао је Божовић.

]]>
Fri, 3 May 2024 22:56:28 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5432272/ribnikar-masovno-ubistvo-godisnjica-forum-knjiga-secanja.html
Кинески премијер Ли Ћианг честитао Вучевићу: Стратешко партнерство функционише на високом нивоу https://www.rts.rs/vesti/politika/5432265/kineski-premijer-li-ciang-cestitka-vucevic.html Стратешко партнерство Кине и Србије, под стратешким вођством шефова држава две земље, функционише на високом нивоу, поручио је кинески премијер Ли Ћианг у честитки новом председнику Владе Србије Милошу Вучевићу. Премијер Кине Ли Ћианг упутио је у четвртак честитку Милошу Вучевићу поводом ступања на дужност премијера Србије, преноси кинеска телевизија ЦГТН.

Ли је у поруци навео да, под стратешким вођством шефова држава две земље, свеобухватно стратешко партнерство Кине и Србије функционише на високом нивоу.

Две стране су радиле заједно на остварењу низа значајних резултата у економији и трговини, инвестицијама у индустрији и изградњи инфраструктуре, и продубили сарадњу у новим областима, као што су научне и технолошке иновације, дигитална економија и зелена транзиција, подстичући развој две земље и доносећи опипљиве користи за оба народа, оценио је кинески премијер.

Ли је истакао да је спреман да сарађује са Вучевићем на примени важног консензуса који су постигли шефови две државе, продубљивању обострано корисне сарадње, и на помоћи да се односи Кине и Србије доведу на нови ниво у новој ери.

Скупштина Србије изгласала је јуче нову Владу Србије, с премијером Милошем Вучевићем на челу. 

Нова влада има 31 члана, од чега пет министара без портфеља.

]]>
Fri, 3 May 2024 22:16:02 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5432265/kineski-premijer-li-ciang-cestitka-vucevic.html
Спајић: Радујем се раду са Вучевићем на јачању билатералних односа https://www.rts.rs/vesti/region/5432254/spajic-radujem-se-radu-sa-vucevicem-na-jacanju-bilateralnih-odnosa.html Премијер Црне Горе Милојко Спајић честитао је председнику Владе Србије Милошу Вучевићу на избору на ту функцију и поручио да се радује заједничком раду на јачању билатералних односа и регионалне стабилности. Милојко Спајић је у објави на мрежи Икс нагласио да је стабилном и напредном Западном Балкану место у ЕУ.

"Јачање економије и прикључивање јединственом тржишту ЕУ су циљеви од заједничког интереса које ћемо заједно достићи", написао је Спајић.

Скупштина Србије изгласала је у четвртак нову Владу Србије, на челу са премијером Милошем Вучевићем. Нова Влада Србије има 31 члана, од чега пет министара без портфеља.

]]>
Fri, 3 May 2024 21:59:56 +0200 Регион https://www.rts.rs/vesti/region/5432254/spajic-radujem-se-radu-sa-vucevicem-na-jacanju-bilateralnih-odnosa.html
Коалиција ''Уједињени - Нада за Ниш'' предала листу за изборе у Нишу https://www.rts.rs/vesti/politika/5432248/koalicija-ujedinjeni---nada-za-nis-predala-listu-za-izbore-u-nisu.html Коалиција "Уједињени - Нада за Ниш" предала је листу за одборнике у Скупштини Града Ниша. Коалицију чине Нова Демократска странка Србије, Ниш - мој град, Народна странка, Социјалдемократска странка, Доста је било, Демократска унија Рома и 12 удружења грађана.

Носилац листе и кандидат за градоначелника Ниша је Миодраг Станковић.

 

]]>
Fri, 3 May 2024 21:48:55 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5432248/koalicija-ujedinjeni---nada-za-nis-predala-listu-za-izbore-u-nisu.html
Патријарх Порфирије служио вечерње Великог петка, у Храму Светог Саве изнета плаштаница https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5432227/patrijarh-porfirije-veliki-petak.html Патријарх српски Порфирије служио је вечерње Великог петка у Храму Светог Саве, током којег је изнета плаштаница – платно на којем је приказан Исус Христос непосредно после скидања са крста. Данас је дан када треба да завиримо у своју душу, поручио је патријарх. На плаштаници која је у току појања положена заједно са Јеванђељем на сто на средини храма, представљено је Христово полагање у гроб, као и Богородица, Јосиф, Никодим и еванђелиста Јован.

Патријарх Порфирије је у беседи окупљеним верницима рекао да је Велики петак дан када молитвено и духовно треба да завиримо у своју душу и да, стојећи пред Христом, видимо на којој смо страни и да разумемо да није могуће бити Христов и у исто време се допадати онима који стварају логику која је другачија, а неретко и супротна Христу.

"Данас је дан када треба да завиримо у своју душу, јер се распети и погребени Христос определио за нас, за истину да је Бог наш Света тројица – Отац, Син и Свети дух", рекао је патријарх.

Патријарх је Велики петак описао као дан срамоте, стида и трагедије читавог људског рода, али и дан шанси.

"Онога тренутка када се са Христом сапогребемо, заједно са њим тријумфално, победоносно изађимо из гроба и већ овде и сада живимо Тајну Царства небеског и радост живота. Христос васкрсе! Амин", поручио је патријарх српски окупљеним верницима у Храму Светог Саве.

По полагању плаштанице, верници су је целивали, што ће моћи да ураде све до сутра увече, уочи Васкрса, који почиње да се слави од поноћи, оглашавањем првих црквених звона.

Плаштаница симболично обележава време Христове смрти и скидања његовог тела са крста.

Према хришћанском предању, у плаштаницу су Христови ученици заједно са Јосифом Ариматејским увили Христово тело одмах по скидању са крста на коме је био разапет.

Предања наводе и да је чувана у тајности све док нису престали прогони хришћана.

У православним црквама се на Велики петак не служе литургије, већ такозвани Царски часови са читањем делова Јеванђеља која описују страдање Исуса Христа.

Велики петак је за све хришћане дан строгог поста, а у Србији је обичај да се прекину сви послови и у кући и у пољу, као и да се фарбају јаја у црвену боју која је симбол невино проливене крви Христове и новог живота.

У неким деловима Србије, верници се после целивања плаштанице провлаче испод стола на којем је она била положена, молећи се Богу и замишљајући жељу.

Претходно је патријарх Порфирије у посланици честитао Васкрс свештенству и верницима и позвао их на народно јединство, молитву и да буду уз Србе на Косову и Метохији.

]]>
Fri, 3 May 2024 21:58:19 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5432227/patrijarh-porfirije-veliki-petak.html
(Без)готовинско плаћање у Србији – сваки други грађанин користи картицу, али већина је сигурнија са кешом https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5431572/bezgotovinsko-placanje.html У Норвешкој и Финској најмање користе готовину – тек два одсто плаћања. У Србији сваки други грађанин користи безготовинско плаћање, али већина каже да се сигурније осећа са кешом. Ваљда се због тога на крају 70 одсто електронских трансакција заврши плаћањем у готовини. Наручимо интернетом, платимо кешом. Са безготовинским плаћањима од око 9,5 милијарди евра у прошлој години могли бисмо бити задовољни. Уз чињеницу да је то 25 одсто више него у 2022. или ако поредимо са 2016. када је било готово пет пута мање – још задовољнији. То је, међутим, знатно испод већине земаља Централне и Источне Европе.

"Када бисмо стигли само њих, ми бисмо значајно смањили нашу сиву економију. Неке процене су да би се она смањила за 3,4 процентна поена и процене су чак да бисмо могли да остваримо више буџетских прихода у износу од 700 милиона евра", каже Душан Васиљевић из НАЛЕД-а.

У Фондацији за развој економске науке израчунали су да свако повећање безготовинског плаћања за само један одсто смањује сиву економију за 0,3 одсто. Али није само до грађана. Неки предузетници не примају картице по цену да изгубе муштерију.

"Готовина је најскупљи и вероватно најмање ефикасан начин плаћања. Не кажем да не треба да буде готовине, али треба размишљати о цени подизања готовине, обезбеђивању ситнине за враћање кусура, обавези депоновања новца од продаје", каже Марк Барнет, председник "Мастеркарда" за Европу.

Брачни пар Ракић одлучио је да кроз кампању "Бољи начин", уз бесплатне уређаје годину дана и накнаду од мање од један одсто по трансакцији, уведе безготовинско плаћање. Весна је фризер, а Небојша прави намештај.

"Приход је повећан за сигурно 30 посто, у смислу када ми дође клијент па хоће једну услугу, толико новца има у новчанику. Сада када имамо апарат за картице, лаганије продам и препарат за кућну негу", рекла је предузетница Весна Ракић.

"Нема чекања, нема враћања кусура, нема недоумица, новац пређе на рачун наше фирме, клијент има увид шта је платио, ми имамо увид колико смо новца добили, све се брзо и експедитивно реши", каже Небојша Ракић, предузетник.

По истеку програма, предузетник може да се предомисли и одустане.

"Ми већ имамо оне који су већ дуже од годину дана у овом програму. Не постоји ниједан који је у програм ушао, а да није одлучио да у њему остане", каже Душан Васиљевић.

Има мишљења да би требало појачати контролу продаваца који одбијају увођење безготовинског плаћања. Други сматрају да би ипак требало ићи са мерама подршке. Једини губитник требало би да буде сива економија.

]]>
Fri, 3 May 2024 21:36:38 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5431572/bezgotovinsko-placanje.html
Рачуница за празничну трпезу – тешко је уштедети, али потрошачи имају неколико савета https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5428875/hrana-pijace-praznici-.html И месаре и зелене пијаце су добро снабдевене, али празнични ручак, било постан или мрсан, неће бити јефтин. Поготово, јер многи продавци користе прилику да подигну цене. Потрошачи сматрају да се не може уштедети скоро нигде, јер све има други квалитет. Други пак истичу да се може уштедети ако људи сами спремају, или ако не бацају храну. Каква је рачуница? Три велика празника и различите трпезе – посна, мрсна, плус по обичају, јагњетина за Ђурђевдан.

"Има куповине, доста људи је узело и отишло на пут. И биће ових дана, сигурна сам", очекује Наташа Томић из месаре на пијаци "Ђерам".

Додаје да се снабдевају са домаће фарме. “Домаћа је производња, ништа увозно", истиче Томић.

Славољуб Филиповић наводи да је печена риба скупља од свеже за 30 одсто, и да људи купују и скупљу и јефтинију, без правила.

Посно или мрсно, (ни)је свеједно

Плате су стигле, пензије су потрошене, па од веште домаћице или искусног набављача зависи колико ће се трошити.

Посно или мрсно, скупо је, кажу многи. Једни оцењују да је свеједно, а други да је пост јефтинији, јер је месо ипак скупље.

Ручак не може бити без килограма шарана или свињске шницле. Кад саберете прилог, супу и колач, без предјела, потребно је око 3.500 динара за четворочлану породицу.

Има и знатно скупљих врста рибе, које су већ спремљене, али и готовог печења, па је ручак скупљи и до 1.500 динара. Тешко је уштедити.

Тешко је уштедети, али потрошачи имају неколико савета

Потрошачи сматрају да се не може уштедети скоро нигде, јер све има други квалитет. Други пак истичу да се може уштедети ако људи сами спремају, или ако не бацају храну.

Најбоље је, кажу, ићи у госте. Али треба издвојити за бензин, путарину и поклоне. Ипак, приуштићете одмор у природи и друштво родбине.

Можете поручити готово јело или да ручате у кафани. Око 10.000 динара је само један ручак за четворо.

Кад се кува код куће, остане бар за сутрадан. Познати смо по томе што за празнике баш трошимо, али и бацамо храну. А никад није време за разбацивање.

]]>
Fri, 3 May 2024 21:11:20 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5428875/hrana-pijace-praznici-.html
Вучевић захвалио Борељу: Србија жели да постане чланица ЕУ, очекујемо помоћ Брисела на том путу https://www.rts.rs/vesti/politika/5432200/vucevic-zahvalio-borelju-srbija-zeli-da-postane-clanica-eu-ocekujemo-pomoc-brisela-na-tom-putu.html Премијер Србије Милош Вучевић захвалио је вечерас шефу дипломатије Европске уније Жозепу Борељу на честиткама, након што је изабран за председника Владе Србије. Премијер Србије Милош Вучевић поручио је да Србија жели да постане чланица Европске уније.

"То је наш национални, стратешки циљ. Такође, очекујемо од наших партнера из Брисела да помогну на том путу, бар у мери да неће одређивати услове Београду који нису никоме постављани током интеграционог процеса у ЕУ", навео је Вучевић на мрежи Икс.

Он је додао да ће Србија имплементирати основне реформе на европском путу, јер је то у интересу свих држављана Србије.

"Наравно, на том путу, Србија неће изгубити свој идентитет, своје проверене пријатеље, нити ће се одрећи својих легитимних интереса. Само таква, усправна, поносна и развојна Србија, може да буде успешан члан европске породице држава. Овде смо да радимо заједно и постигнемо наш заједнички циљ", истакао је Вучевић.

Високи представник Борељ упутио је раније данас честитку новом премијеру Србије Милошу Вучевићу.

"Радујем се сарадњи са вама, шефом дипломатије Марком Ђурићем и Владом Србије на даљем напретку Србије на путу ка ЕУ", написао је Борељ на платформи Икс.

]]>
Fri, 3 May 2024 20:59:57 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5432200/vucevic-zahvalio-borelju-srbija-zeli-da-postane-clanica-eu-ocekujemo-pomoc-brisela-na-tom-putu.html
Борељ честитао Вучевићу: Усклађивање са вредностима и политиком ЕУ суштински сигнал стратешке оријентације https://www.rts.rs/vesti/politika/5432191/borelj-cestitka-milos-vucevic.html Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ упутио је честитку новом премијеру Србије Милошу Вучевићу. "Радујем се сарадњи с вама, шефом дипломатије Марком Ђурићем и Владом Србије на даљем напретку Србије на путу ка ЕУ", написао је Жозеп Борељ на платформи Икс.

Истакао да су усклађивање и деловање у складу са вредностима ЕУ и заједничком спољном и безбедносном политиком суштински сигнали стратешке оријентације.

Скупштина Србије изгласала је јуче нову Владу Србије, с премијером Милошем Вучевићем на челу. 

Нова влада има 31 члана, од чега пет министара без портфеља.

]]>
Fri, 3 May 2024 20:37:29 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5432191/borelj-cestitka-milos-vucevic.html
Уочи Евровизије запаљен Куран у Малмеу – газили палестинску заставу па уз песму развили израелску https://www.rts.rs/vesti/svet/5432178/uoci-evrovizije-zapaljen-kuran-u-malmeu--gazili-palestinsku-zastavu-pa-uz-pesmu-razvili-izraelsku.html У Малмеу је поново запаљен Куран. Једна жена је носећи крст запалила муслиманску свету књигу и затим развила израелску заставу. За три дана у Малмеу почиње такмичење за Песму Евровизије. Пре паљења, жена је бацала муслиманску свету књигу на пут, шутирала је, након чега ју је узела у руке и почела да цепа њену унутрашњост.

Након тога носећи крст пали Куран, узима палестинску заставу, баца је под ноге и гази заједно са мушкарцем који маше израелском заставом и пева песму израелског представника на овогодишњем такмичењу за песму Евровизије.

Око 300 гледалаца и десетине полицајаца је било на лицу места пре паљења Курана.

Очекивале су се контрадемонстрације. Али уместо тога, део пропалестинских демонстраната своје незадовољство је исказао уз игру и песму. У рукама и око врата, носили су палестинску заставу.

"Палестина ми је у срцу, али Шведска је моја домовина, овде живим, имам децу. Желимо журку уместо туче", рекао је Палестинац Мухамед Алокар који је посматрао паљење Курана.

Јеврејски централни савет је раније данас осудио паљење Курана у Малмеу.

Шведска полиција дозволила је скуп који укључује спаљивање Курана, уочи почетка такмичења за песму Евровизије у Малмеу.

]]>
Fri, 3 May 2024 21:40:13 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5432178/uoci-evrovizije-zapaljen-kuran-u-malmeu--gazili-palestinsku-zastavu-pa-uz-pesmu-razvili-izraelsku.html
Временска прогноза за 4. мај 2024. https://www.rts.rs/vesti/vreme/5431860/vremenska-prognoza-za-4-maj-2024.html Променљиво, нестабилно време. Облачно, местимично с кишом, пљусковима и грмљавином. После подне постепено разведравање. Биће мало топлије. Највиша дневна температура до 24 степена. У главном граду углавном суво. Температура до 22 степена.  Прогноза времена, упозорење и вероватноћа остварења опасне појаве
(Извор: РХМЗ)

04.05.2024. Субота: Претежно облачно, местимично са кишом и локалним пљусковима, који ће на истоку и југу Србије понегде бити праћени и грмљавином. Ујутру на северу, а после подне и у осталим крајевима престанак падавина и делимично разведравање. Ветар слаб и умерен, у планинским пределима повремено и јак западни и северозападни. Најнижа температура од 9 до 12, а највиша од 17 на југу и југоистоку Србије до 24 степена у Неготинској Крајини и на северозападу Војводине. Упозорења: Локална појава грмљавина, вероватноћа 80%. Количина падавина већа од 10 l/m² у периоду до 3h, вероватноћа 80%.

05.05.2024. Недеља: Променљиво облачно и топлије са дужим сунчаним интервалима, а после подне у брдскопланинским пределима тек понегде се очекује краткотрајна киша или пљусак. Ветар слаб до умерен, јужних праваца. Најнижа температура од 7 до 13, а највиша од 20 до 27 степени.

06.05.2024. Понедељак: Променљиво облачно и топло са дужим сунчаним интервалима, а после подне у брдскопланинским пределима тек понегде се очекује краткотрајна киша или пљусак. Ветар слаб и умерен, западни и југозападни. Најнижа температура од 8 до 15, а највиша од 23 до 27 степени.

07.05.2024. Уторак: Променљиво облачно и топло, од средине дана са локалном појавом кише и пљускова са грмљавином. Ветар слаб и умерен, западни и југозападни, увече на северу северозападни. Најнижа температура од 9 до 16, а највиша од 24 до 27 степени. Упозорења: Локална појава грмљавина, вероватноћа 80%.

Прогноза временa за наредних пет дана (од 08.05.2024. до 12.05.2024.)
Променљиво и нестабилно са чешћом појавом кише и локалних пљускова са грмљавином, док ће дневна температура бити у паду.

]]>
Fri, 3 May 2024 19:44:33 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5431860/vremenska-prognoza-za-4-maj-2024.html
Иванковић: И даље не знамо ко је све био изложен трагедији у Рибникару, немамо систем подршке https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5431831/ivankovic-i-dalje-ne-znamo-ko-je-sve-bio-izlozen-tragediji-u-ribnikaru-nemamo-sistem-podrske.html Навршило се годину дана од масовног убиства у Основној школи "Владислав Рибникар", када је 13-годишњи ђак те школе убио деветоро деце и чувара школе. Заменица директора организације Европска помоћ жртвама Александра Иванковић каже да у Србији пре годину дана, као ни данас није постојао систем за подршку жртвама, као и да не знамо колико је заправо жртава злочина у школи на Врачару, као и у Дубони и Малом Орашју. Ученик седмог разреда Основне школе "Владислав Рибникар" у Београду К. К. пуцао је из пиштоља на обезбеђење школе, наставницу и ученике. На лицу места убијено је осам ученика и радник обезбеђења, док је тешко рањена девојчица Ангелина Аћимовић касније подлегла повредама

Заменица директора организације Европска помоћ жртвама и чланица Радне групе за изградњу меморијалног центра Александра Иванковић каже за РТС да се заправо не зна колико је жртава како овог злочина, тако и масовних убистава у Дубони и Малом Орашју.

“Ми виктимизацију посматрамо као концентричне кругове. Највише су погођени родитељи убијене деце, затим повређени, па они који су били у учионици и тако даље, тако да можете да видите те концентричне кругове како се шире. Међутим, ми заправо знамо јако мало ван можда та прва два круга. Ми не знамо како су, на пример, теткице у школи поднеле чињеницу да је можда требало да очисте учионице и просторије школе након убиства”, навела је Иванковићева.

Указује да би према Европској директиви о правима жртава, коју је Србија према Споразуму о стабилизацији и придруживању ЕУ дужна да поштује, требало идентификовати сваку особу која на неки начин трпи последице ових трагедија.

“Треба да буде идентификована, треба да буде регистрована, њихове појединачне потребе треба да се процене и да се онда на те потребе адекватно одговори. И то је нешто што у Србији не постоји. Ми и дан-данас не знамо ко је тачно све био изложен овој трагедији и ко и на који начин трпи последице“, указала је Иванковићева.

Србија нема свеобухватан систем за подршку жртвама

На питање како може да се помогне жртвама, Александра Иванковић указује да постоје компаративне праксе које се користе и на које се ослања како би се радило са преживелима. Српски стручњаци тако сарађују са норвешким тимом који има искуство након злочина који је починио Андерс Брејвик.

Објашњава да поменута европска директива, између осталог, захтева од држава да успоставе свеобухватан систем за подршку свим жртвама.

"Такав систем у Србији не постоји – 2020. је усвојена национална стратегија о правима жртава, која апсолутно никуд није стигла са имплементацијом. Систем подршке жртвама не постоји  – није постојао 3. маја 2023, не постоји ни 3. маја 2024. Имате једну огромну празнину у системском одговору. Тако да је то нешто од чега треба да се почне", поручила је Иванковићева.

Објашњава да треба да се разговара о правима жртава у полицијској истрази, о правима жртава у тужилаштву, правосуђу, здравственом  и образовном систему.

Жртве ће терет мајских догађаја носити до краја живота

Губитак и бол родитеља убијене деце је ненадокнадив и немерљив.

Данас је тек прва годишњица и данас је вероватно најтежа годишњица, али то не значи да ће сутра родитељима убијене деце и родитељима деце која и даље иду у ту школу бити много лакше. Тај губитак је немерљив и неповратан“, истакла је Александра Иванковић.

И док је важно да разумемо шта се догодило, исто тако је, наводи Иванковићева, битно и да гледамо на постојећи момент и у будућности – да сазнамо шта је жртвама потребно и на који начин можемо да их подржимо у наредном периоду.

]]>
Fri, 3 May 2024 20:47:30 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5431831/ivankovic-i-dalje-ne-znamo-ko-je-sve-bio-izlozen-tragediji-u-ribnikaru-nemamo-sistem-podrske.html
Аутобус ударио жену у центру Београда https://www.rts.rs/vesti/hronika/5432145/autobus-udario-zenu-u-centru-beograda.html Код Атељеа 212 дошло је до саобраћајне несреће када је градски аутобус оборио жену. До незгоде је дошло у Светогорској улици у близини Атељеа 212, док је старија жена прелазила улицу ван пешачког прелаза.

На лицу места је полиција, а возило Хитне помоћи одвезло је повређену жену у болницу.

]]>
Fri, 3 May 2024 17:25:51 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5432145/autobus-udario-zenu-u-centru-beograda.html
Поплаве у Сврљигу, ванредна ситуација проглашена у делу општине https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5432137/poplavesvrljig-vanredna-situacija-.html У делу општине Сврљиг проглашена је ванредна ситуација због обилних киша, које су довеле до изливања бујичних потока. Бујица је однела пешачки мост. Око 40 домаћинстава је поплављено. Једна особа је евакуисана. Ситуација се смирује, опада ниво воде на критичном делу, кажу у Сектору за ванредне ситуације. На делу територије општине Сврљиг, у насељима Сврљиг, Нишевац и Мерџелат, где је услед обилних падавина дошло до изливања бујичних потока, проглашена је ванредна ситуација, саопштио је МУП.

Реч је о бујичним поплавама које су угрозиле око сто кућа у Сврљигу, од којих је најугроженије око 40 у насељима Јелашје и Росуља, јавља дописник РТС-а.

Бујица је однела и део пешачког моста, а осим подрума и приземља кућа, поплављени су и помоћни објекти, баште и пластеници.

Начелник Сектора за ванредне ситуације у Нишу Срђан Митровић рекао је да се ситуација смирује, и да опада ниво воде на критичном делу.

Припадници Сектора за ванредне ситуације су на терену, где прате стање водостаја потока, који је за сада у опадању, и помажу локалном становништву на црпљењу воде, наводи МУП.

Стање на територији општине Сврљиг се стабилизује и дошло је до опадања нивоа Правачког потока, јер је вода потока пробила бедем и улива се у Сврљишки Тимок.

Раније данас, припадници Сектора за ванредне ситуације са Специјалистичким тимом за спасавање и рад на води евакуисали су једну особу и домаће животиње из насеља Сврљиг, где се излио Правачки поток.

Све снаге заштите и спасавања су на терену и ЈКП Сврљиг превентивно пуни џакове песком, ради заштите бедема на Луковичком потоку.

]]>
Fri, 3 May 2024 18:53:24 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5432137/poplavesvrljig-vanredna-situacija-.html
Судар три аутомобила код Крушевца, четворо повређених https://www.rts.rs/vesti/hronika/5432121/sudar-tri-automobila-krusevac-.html Четири особе су повређене у удесу код Крушевца, када су се сударила два аутомобила, на које је налетео и трећи. Саобраћајна незгода догодила се око 13.20 у насељеним месту Капиџија, надомак Крушевца.

Четири особе су повређене. Хитна помоћ је троје путника превезла у Ургентни центар крушевачке Опште болнице, а четврти је на даљу дијагностику упућен на одељење Хирургије.

Како РТС незванично сазнаје, возило марке "ауди", које се кретало из Крушевца, приликом скретања ка Добромиру није уступило првенство пролаза "аудију" који се кретао из правца Каоника.

На њих је након судара налетело и треће, возило марке "опел" нишких регистарских ознака.

Увиђај је у току, саобраћај није обустављан, а возила се наизменично пропуштају.

]]>
Fri, 3 May 2024 17:10:08 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5432121/sudar-tri-automobila-krusevac-.html
Жену ударио воз у Чачку, примљена у болницу у тешком стању https://www.rts.rs/vesti/hronika/5432122/zenu-udario-voz-u-cacku-primljena-u-bolnicu-u-teskom-stanju.html На делу пруге Чачак–Адрани путнички воз је на отвореној прузи налетео на женску особу, која је том приликом тешко повређена. У тешком општем стању у Ургентно-пријемну службу Опште болнице у Чачку примљена је женска особа која је повреде задобила од удара воза, потврђено је РТС-у у тој здравственој установи.

У току је дијагностика.

"Женска особа на коју је налетео путнички воз, у тренутку несреће налазила се на отвореној прузи, где то није дозвољено и строго је забрањено, а опасно је по живот", саопштено је из "Инфраструктура железнице Србије".

Железнички саобраћај на овом делу пруге тренутно је у прекиду.

"Инфраструктура железнице Србије" апелује и упозорава да је строго забрањено кретање по прузи. Истичу да се прописи морају поштовати и да се само тако могу сачувати људски животи.

]]>
Fri, 3 May 2024 17:15:27 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5432122/zenu-udario-voz-u-cacku-primljena-u-bolnicu-u-teskom-stanju.html
Нови садржаји и нови гости у Сијаринској бањи https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5431954/novi-sadrzaji-i-novi-gosti-u-sijarinskoj-banji.html Сијаринска Бања је спремна за празнике. Већи број гостију очекују за Ускрс, а пуне капацитете током летњих месеци. Реализацијом неколико важних пројеката, требало би да Бања постане знатно атрактивнија за туристе. За природне лепоте и лековитост Сијаринске бање зна се одвајкада. Долазили су овде да се окрепе и продуже себи живот краљеви и војводе, ратници и устаници. Места где су боравили и данас се откривају. Једно од њих је и Тодорова пећина до које је направљена стаза. Дошао је из Невесиња после устанка, направио себи коначиште изнад природних минералних извора и кажу живео преко 100 година.

“Он је живео 117 година. Кажу био је чудан човек да је комуницирао са животиња да је пио води са ових природних минералних лековитих извора тако да је то утицало на његов дуга живот”, каже Мијајло Минић директор ТО Медвеђа.

Тодорова пећина однедавно је нова туристичка атракција Сијаринска бање. Нови садржаји доводе и више гостију. Захваљујући новом Спа центру у Рехабилитационом центру Гејзер бележе раст броја посетилаца од почетка године.

“Ми смо у априлу било готово пуни Сијаринска Бања као драгуљ међу овим прелепим брдима као оаза кисеоника и за првомајске и ускршње празнике ће бити скоро пуна”, каже Небојша Арсић директор РХЦ Гејзер.

Рехабилитациони центар у Сијариснкој бањи захваљујући улагањима државе ускоро ће проширити капацитете и потпуно променити изглед.

“Управо се ради пројектна документација на детаљном темељном средјивању саме Специјалне болнице и свих објеката који су у власништву Специјалне болнице. Једном речју Сијаринска бања би у скоријој будућности требало да добије сасвим ново рухо”, каже Небојша Арсић директор РХЦ Гајзер.

Док се за Рехабалитациони центар завршава пројекат, радови на изградњи новог Римског купатила и зграде Дома културе са летњом позорницом увелико трају.

“Културни центар се завршава до лета као и Римско купатило то ће се ставити у функцију ове године”, каже Мијајло Минић директор ТО Медвеђа.

Сијаринска бања потпуно мења свој изглед. То туристи виде и препознају и сугурно је да ће већ наредне године овај бисер југа Србије бити препознатљиво бањско лечилиште које неће заостајати за најмодернијим европским бањама.

]]>
Fri, 3 May 2024 17:06:42 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5431954/novi-sadrzaji-i-novi-gosti-u-sijarinskoj-banji.html
Вучић са Рикером о билатералној сарадњи Србије и САД и важним пројектима https://www.rts.rs/vesti/politika/5431947/vucic-sa-rikerom-o-bilateralnoj-saradnji-srbije-i-sad-i-vaznim-projektima.html Председник Србије Александар Вучић састао се са некадашњим в.д. помоћника америчког државног секретара Филипом Рикером са којим је разговарао о глобалним питањима и о билатералној сарадњи Србије и Сједињених Америчких Држава. Тема разговора била је и предстојећа изложба ЕКСПО 27, али и други важни пројекти.

"Разговор са старим пријатељем Филипом Рикером, о свим важним глобалним питањима, али и билатералним односима Србије и САД. Посебно дуго смо разговарали о економском напретку Србије, предстојећој изложби ЕКСПО 27 и великим инфраструктурним пројектима", написао је Вучић на Инстаграму.

]]>
Fri, 3 May 2024 13:59:12 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5431947/vucic-sa-rikerom-o-bilateralnoj-saradnji-srbije-i-sad-i-vaznim-projektima.html
Како је Нови Сад постао престоница бициклизма? https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5431936/kako-je-novi-sad-postao-prestonica-biciklizma-.html Ове године обележава се велики јубилеј - 140 година бициклизма у Србији. Посебно ће се славити у Новом Саду, који је, са 150 километара стаза и 50 хиљада бициклиста, престоница бициклизма. У овом граду бицикл не служи само за превоз, рекреацију и спорт, већ је део културе, а о томе сведоче бројни догађаји и акције на међународном нивоу. Сваког последњег петка у месецу организује се Новосадска критична маса, када више стотина бициклиста указују на проблеме двоточкаша, а институције подсећају да су својом бројношћу и јединством озбиљан друштвени покрет. Упорност и доследност у потпуности су изменили слику града.

"Нови Сад је имао негде око 2,5 одсто бициклиста, то је било мање од десет хиљада, сада после више од десет година, Нови Сад има 12 одсто бициклиста, односно негде око 50 хиљада грађана активно вози бицикл, а кад каже активно под тим мислим свакодневно као превозно средство до посла, до школе, у набавку", наводи Марко Мазалица из Новосадске бицклистичке иницијативе.

Сервиси за бицикле постали су део многих кафића. Добили смо бици биоскоп, бици доручак, фестивале и акције које подстичу развој бициклистичке културе, а по први пут ће Србија бити домаћин и најпрестижније бициклистичке трке УЦИ Гран Фодно, која се у јуну одржава у Новом Саду.

"Велики број учесника нам долази из Европе, имамо преко 25 нација у овом тренутку већ пријављено и преко 500 учесника, очекујемо око 1000 учесника у Новом Саду на бициклима. То је велики значај и за туризам, а и за привреду у Србији", каже Иван Арпас, председник Војвођанске асоцијације бициклистичких клубова.

Европско првенство у планинском бициклизму одржано је на Петроварадиснокој тврђави, а од тада већ традиционално, такмичари широм света овим стазама јуре олимпијске бодове. Нови Сад је у Рију имао и своју олимпијку Јовану Црногорац, а очекује се да тим путем крену и неки нови клинци.

"Најбољи начин је управо едукација деце, едукација младих да се у школама много више прича о бициклизму, да побољшамо инфраструктуру у школи, да направимо паркинге за бицикле. И зашто да једног дана не будемо Амстердам Србије, да има много више бицикала него аутомобила", каже Немања Вајс, директор Сербиа Епик серије трка.

Да је таква могућност све реалнија опција, а не далека будућност, говоре ови портали, који током дана броје пролазак бициклиста у различитим деловима града. Управо на овој стази забележен је и рекорд са више од 5.000 бициклиста у једном дану.

]]>
Fri, 3 May 2024 15:50:48 +0200 Србија данас https://www.rts.rs/vesti/srbija-danas/5431936/kako-je-novi-sad-postao-prestonica-biciklizma-.html