РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Породица о Слободану Јонтићу, раднику РТС-а погинулом у НАТО бомбардовању: Да се не заборави https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5422948/bombardovanje-rts-a-porodice.html Прошло је 25 година од када је НАТО бомбардовао зграду РТС-а и убио шеснаесторо наших колега. Они нису имали времена да постану родитељи, да виде како им деца одрастају, да упознају своје унуке... Настрадали су на радном месту од НАТО бомби. Покушавамо да сачувамо сећањe њих. Њихове породице то раде још боље, као Јелена Костић, снаја Слободана Јонтића и Маша и Слободан, његови унуци. Зграда РТС-а бомбардована је током емитовања вести у два сата и шест минута иза поноћи 23. априла 1999. године.

Животе су изгубили: Јелица Мунитлак – шминкер, Ксенија Банковић – видео-миксер, Дарко Стоименовски – техничар у размени, Небојша Стојановић – техничар мастера, Драгорад Драгојевић – радник обезбеђења, Драган Тасић – електричар, Александар Делетић – дизајнер програма, Славиша Стевановић – техничар у размени, Синиша Медић – дизајнер програма, Иван Стукало – техничар у размени, Дејан Марковић – радник обезбеђења, Милан Јоксимовић – радник обезбеђења, Бранислав Јовановић – техничар мастера, Слободан Јонтић – монтер, Милован Јанковић – прецизни механичар и Томислав Митровић – режисер програма.

]]>
Tue, 23 Apr 2024 07:53:08 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5422948/bombardovanje-rts-a-porodice.html
Посланици данас гласају о изменама Закона о локалним изборима https://www.rts.rs/vesti/politika/5422947/poslanici-skupstina-izbori-beograd-brnabic-izmene-zakona.html У Скупштини Србије посланици ће на седници заказаној за 10 сати гласати о измени Закона о локалним изборима, који предвиђа да се сви локални избори одрже 2. јуна. Посланици Скупштине Србије завршили су синоћ расправу о изменама и допунама Закона о локалним изборима, а гласање је заказано за 10 часова.

Расправа која је трајала једанаест сати протекла је ирно и посланици су говорили о изборима и разговорима који су се водили између власти и опозиције, на иницијативу председнице Скупштине Србије Ане Брнабић, о препорукама ОДИХР-а и захтевима опозиције који су се тицали побољшања изборних услова.

Посланици владајуће коалиције су истакли да су они показали добру вољу и суштинску жељу за дијалогом испунивши захтеве опозиције да би она изашла на изборе.

Измене закона треба да омогуће да се локални избори, и то у оним локалним самоуправама у којима нису били у децембру, одрже 2. јуна истовремено са београдским изборима који су већ расписани за тај датум - што је био један од захтева опозиције у разговорима који су вођени.

Странке опозиције Странка слободе и правде, Србија центар и коалиција НАДА које, како су најавиле, неће изаћи на изборе 2. јуна поручили су на седници да за њих то "нису избори", док су посланици Народног покрета Србије, ДС, Зелено-левог фронта, Новог лица Србије, Еколошког устанка и Покрета слободних грађана најавили да ће наступити на изборима под слоганом "Бирам борбу".

]]>
Tue, 23 Apr 2024 07:23:50 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5422947/poslanici-skupstina-izbori-beograd-brnabic-izmene-zakona.html
Снажан раст "Миленијум осигурања" https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5422103/snazan-rast-milenijum-osiguranja.html У протеклој 2023. години "Миленијум осигурање" а.д.о. остварило је снажан раст, те се уз највише стандарде у пословима неживотног осигурања, сврстало у сам врх осигуравајућих друштава по квалитету услуге, стабилности пословања и поверењу клијената. Прошле године тиму "Миленијум осигурања" прикључила се и Мирјана Гарапић Закањи, као члан Извршног одбора. Љубиша Вељковић, председник Извршног одбора "Миленијум осигурања", поносан је на раст и напредак који је компанија постигла за осам година колико се налази на челу.

"За то време 'Миленијум осигурање' постигло је значајно унапређење у погледу организације компаније и кључних функција, те остварило изузетне показатеље пословања, а који су сви далеко изнад просека тржишта на ком послујемо. Сектор осигурања као један од најдинамичнијих сегмената привреде у сталној је потреби да се мења, прилагођава најновијим трендовима и управо је то један од главних квалитета 'Миленијум осигурања', бити стално у покрету како би били увек корак испред конкуренције и жеља клијената", истиче Вељковић.

А резултати "Миленијум осигурања" у прошлој и за протеклих осам година довољно говоре.

• Показатељ адекватности капитала мерен односом гарантне резерве и захтеване маргине солвентности је 316%, што је далеко изнад просека тржишта неживотних осигурања од око 215%, према последњим подацима НБС. "Миленијум осигурање" располаже са 1,7 милијарди динара више средстава од оних који су законом прописана као гаранција солвентности

• Гарантни капитал Друштва износи 2,5 милијарди динара и за 2,1 милијарди динара је виши од износа основног капитала прописаног законом.

• Премија осигурања бележи континуиран раст и у 2023. години износила је 5,1 милијарди динара, што је готово двоструко више него у 2015. години, када је износила 2,5 милијарди динара.

• Остварен је значајан раст билансне активе. У периоду 2015. – 2023. године, Друштво је повећало вредност активе за 5,7 милијарди динара, односно 166%. Са 3,4 милијарде динара у 2015. години на 9,1 милијарду динара у 2023. години.

• Нето комбиновани рацио Друштва је 94%.

• Ажурност у обради и исплати одштетних захтева је 97,1% и по том показатељу "Миленијум осигурање" је међу водећим компанијама на домаћем тржишту.

• Техничке резерве бележе раст за 2,8 милијарди динара, односно 109% у периоду 2015. - 2023. године. Са 2,5 милијарди динара у 2015. на 5,3 милијарди динара у 2023. години.

• Са растом и развојем портфеља неживотних осигурања, уз повољан комбиновани рацио на нивоу Друштва, расте покривеност техничких резерви, са 100,5% у 2015. на 142,2% у 2023. години, што је важан показатељ финансијске стабилности компаније.

]]>
Tue, 23 Apr 2024 06:04:16 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5422103/snazan-rast-milenijum-osiguranja.html
Облаци, киша и пљускови – температура до 18 степени https://www.rts.rs/vesti/vreme/5422876/vreme-prognoza-23-april.html Облачно и кишовито време данас у земљи. Кошава у Подунављу и Поморављу. Највиша дневна температура до 18 степени. Са југа Италије стиже облачност и од јутарњих сати доноси кишу и пљускове југоистоку Србије, а после подне и осталим пределима.

Кошава ће дувати у Подунављу и Поморављу.

Јутарња температура од три до осам степени, а највиша дневна биће од 14 до 18 степени.

У Београду од средине дана стиже наоблачење, а после подне повремено - киша. Највиша температура у главном граду биће до 17 степени. 

И сутра се очекује облачно и кишовито време, уз пљускове и грамљавину.

]]>
Tue, 23 Apr 2024 06:09:53 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5422876/vreme-prognoza-23-april.html
Скоро 300 тела пронађено у гробници код Кан Јуниса; Нетанјаху критикује план САД о санкцијама за ИДФ https://www.rts.rs/vesti/svet/5422888/izrael-hamas-rat-23-april.html Сукоб Израела и Хамаса – 200. дан. Настављају се операције ИДФ-а на југу Газе, док је број пронађених тела у масовној гробници у Кан Јунису порастао на скоро 300. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху критикује план САД да уведу санкције јединици војске због кршења људских права током рација на Западној обали. На том подручју, од јутрос, пријављене су нове акције израелских снага – рањене су најмање три особе. Више од 200 тела пронађено је у масовним гробницима у медицинском комплексу Насер у граду Кан Јунису, саопштиле су палестинске локалне власти.

Становништво Кан Јуниса, које се вратило својим домовима после повлачења ИДФ-а, такође, навело је да су израелске снаге поново ушле у источни део града, који се налази на југу Појаса Газе.

Министарство здравља у Гази, које води Хамас, истовремено, саопштило је да је у израелским нападима од 7. октобра убијен најмање 34.151 Палестинац, док су 77.084 њих повређена.

Уочи празника Пасхе, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху поновио је да "неће одмарати" све док сви израелски таоци у палестинској енклави не буду ослобођени.

Шеф израелских обавештајаца Арон Халива, у међувремену, поднео је оставку због неуспеха да 7. октобра прошле године спречи напад палестинског Хамаса на Израел.

За то време, високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жосеп Борељ рекао је да су министри спољних послова ЕУ постигли договор у начелу да због напада на Израел прошире санкције Ирану.

Борељ је, ипак, указао да има још доста посла да би се усвојио законски оквир за увођење нових санкција Техерану.

]]>
Tue, 23 Apr 2024 08:09:33 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5422888/izrael-hamas-rat-23-april.html
Рекордна година за Зиђин, кинеска компанија обећава зелене борске руднике https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5422788/zindjin-rtb-bor-rudnici-zeleni.html Од приватизације РТБ Бор прошло је пет година. Кинески Зиђин који послује у 15 земаља бележи рекордну производњу, а готово четвртину те производње доносе српски рудници. Кинески власник обећава зелено рударство. Рудник на југу Кине је први који је Зиђин отворио и први је добио етикету – зелени рудник. Компанија у условима геополитичких криза и ратних тензија, у прошлој години бележи раст производње више од милион тона бакра и 68 тона злата.

"Прошла година је рекордна. Имали смо пет одсто већи профит у односу на претходну. Сада радимо на формирању петогодишњег плана пословања са применом еколошких стандарда. Бор је део тога", истиче Зоу Лајчанг, председник "Зиђин мајнинг групе".

Одрживо рударство и зелене технологије су им, кажу, први задатак. Подземна експлоатација у руднику је потпуно аутоматизована.

На површинским коповима, две трећине механизације су возила на струју. Озелењавање копова већ је уходана пракса.

"Наш принцип озелењавања, има три корака. Први је сређивање косина на копу, други постављање мрежа и трећи хидросетва", каже Лаи Гуихуа, директор рудника "Зиђиншан".

Рудници су на подручју планине Зиђин по којој и носе име, а зелени копови су и туристичка дестинација која доноси приход читавом крају.

Истрошене копове означавају плавом бојом, а потом озелењавају. Обећавају и да ће борски рудници бити - зелени рудници.

]]>
Tue, 23 Apr 2024 06:03:31 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5422788/zindjin-rtb-bor-rudnici-zeleni.html
Ложионица – од железничке радионице до центра креативне индустрије https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5422869/lozionica--od-zeleznicke-radionice-do-centra-kreativne-industrije.html Када је пре скоро сто година изграђена зграда Ложионице са водоторњем, важила је за најмодернији железнички комплекс. Времена су истиснула парне локомотиве, па ће ова здања као својеврсни симболи Града бити очувани, али ће добити потпуно другачију намену. Некада радионица железнице, а сада креативна индустрија. Иако радови трају, објекат некадашње Ложионице изгледа потпуно другачије.

Ово је место на којем ће се окупљати архитекате, дизајнери, ИТ стручњаци, сликари и остали из 52 различите креативне делатности.

Бетонске греде и стубови старе зграде су остали, а пажњу привлачи крупан железнички камен.

"На местима некадашњих улаза локомотива у Ложионицу поставили смо велике панеле пуњене железничким каменом, што је био посебне подухват за нас архитекте, конструкторе, извођаче радова, јер је сваки тај панел тежак две тоне, висок пет метара и широк 15 центиметара“, објашњава Анђела Карабашевић Суџум из фирме АКВС Архитектура.

Једина нова конструкција унутар Ложионице је жута челична галерија, налик тераси.

Испред објекта планирани су амфитеатар, башта и мала бина на којој ће се одржавати разне манифестације. Поред Ложионице налази се водоторањ, симбол комплекса. Последњи пут реконструисан 1945. због оштећења током Другог светског рата.

"Он ће остати онакав какав је, у оригиналном габариту и у структури исти, а биће коришћен за дигиталне изложбе, користиће га и неки нови медији, сматрамо да по свој структури одговара за тако нешто“, напомиње Ана Илић, представница Националне платформа "Србија ствара".

Зграда стара скоро цео век

Као водоторањ, и зграда Ложионице стара је скоро цео век. Изграђена од армираног бетона 1925. године.

У то време важила је за најмодернији железнички комплекс. Ложионица је служила за грејање воде која је покретала парну машину у локомотиви.

Међутим, деценијама је пропадала, а на простору око ње растао је коров. У оквиру комплекса биће изграђена и једна нова зграда.

"Зграда анекса, која је додатак комплексу где ће бити смешене канцеларије Е-управе, Србија ствара и још неких организација, и она је подухват јер зграда нема стубове, пошто је окачена челичном конструкцијом на армираном бетонском језгру и спратови заправо висе одозго ка доле. Ово је прва зграда овде, а и у региону осмишљена на овај начин“, истиче Анђела Карабашевић Суџум.

Ана Илић најављује богат садржај много радионица, изложби, премијера, конференција, едукативних програма за најмлађе, али и за њихове родитеље.

У овај пројекат Влада је уложила 52 милиона евра, а очекивања су да ће бити значајан за друштво и економију.

План је да до краја године буду завршени грађевински радови и да бар део Ложионице постане функционалан. А почетком 2025. цео комплекс требало би да буде отворен.

]]>
Tue, 23 Apr 2024 06:05:29 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5422869/lozionica--od-zeleznicke-radionice-do-centra-kreativne-industrije.html
Како до посла после дипломирања – о томе се размишља пре уписа на факултет https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5422875/kako-do-posla-posle-diplomiranja--o-tome-se-razmislja-pre-upisa-na-fakultet.html Студенти Машинског, Грађевинског, Електротехничког, Саобраћајног факултета лако нађу посао чим заврше факултет. Студенте Математичког са одсека за наставнике траже док су још на студијама. Већина оних који се спремају за упис, такве информације узима у обзир приликом одабира шта ће да студирају. О томе да ли ће након дипломирања наћи посао, студенти Саобраћајног факултета не морају да брину, јер је потреба за саобраћајним инжењерима у Србији велика, тврде на факултету. Већ на првој години студентима се пружа могућност да иду на праксу.

"Ја сам обавила праксу у Центру за истраживање несрећа. Имамо конкурсе који се објављују, и ми се пријављујемо сами. Ту су професори да нас усмере, да нам кажу да ли је то добро за нас, да ли можда негде другде да конкуришемо, ако нас они виде у другом неком светлу и то је од велике помоћи", каже студенткиња Саобраћајног факултета Јана Куљић.

Њен колега Немања Дишић напомиње да је био у прилици да бира између авио-компанија, аеродрома и још многих ствари које су везане за ваздухопловство.

"Те праксе су веома значајне за нас јер знање које смо стекли током четири године студирања сада трајно остаје у нама и много је лакше када нешто применимо уживо, него само када прођемо кроз теоријску наставу", наглашава Немања.

Сваке године Саобраћајни факултет упише 350 студената, у року заврши њих око 220, а већ при крају студија почињу да раде у струци, кажу на факултету.

"Конкретно су то рецимо аутопревозничке фирме, камионске фирме за превоз складишта. огромни дистрибутивни центри, телекомуникациона предузећа, рецимо кабловске телевизије, апсолутно сви кабловски оператери, затим све што се бави паковањем пакета. Тај цео процес транспорта, организације, припремање ствари за транспорт", указује проф. др Петар Миросављевић, продекан за наставу на Саобраћајном факултету.

Машинци не чекају на посао

Ни машинских инжењера нема довољно, па до посла није тешко доћи. Готово сви који заврше Машински факултет врло брзо се запосле.

"Углавном тај посао налазе сами, тако да је врло ретко да се данас неко обраћа за помоћ за посао, што је такође добра ствар. Према нашој евиденцији, јако мали број студената Машинског факулета одлази из Србије, већина њих ради код нас", каже проф. др Владимир Поповић, декан Машинског факултета у Београду.

Грађевински факултет годишње од грађевинских компанија добије од 200 до 400 захтева за запошљавање младих инжењера.

"Већ од четврте године студија наши студенти имају прилику да се запосле, а већ након завршене четврте године многи од њих заиста и раде. Послодавци имају разумевања за студенте који током мастер студија паралелно и студирају и раде. И наставници излазе у сусрет тим студентима и омогућавају да на ефикасан начин и поред рада заврше своје студије", истиче доц. др Мирослав Марјановић, продекан за науку Грађевинског факултета.

И прошле године најпопуларнији су били факултети који школују информатичаре. У овом сектору 2016. године радило је око 56.000 људи, а прошле године 110.000.

]]>
Tue, 23 Apr 2024 06:04:48 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5422875/kako-do-posla-posle-diplomiranja--o-tome-se-razmislja-pre-upisa-na-fakultet.html
Провизије, нотификације, одржавање рачуна – шта све банке наплаћују и да ли ћете због тога мирније да спавате https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5422883/provizije-notifikacije-odrzavanje-racuna--sta-sve-banke-naplacuju-i-da-li-cete-zbog-toga-mirnije-da-spavate.html Као што нема бесплатног ручка, тако нема ни бесплатних услуга у банци. Грађане не треба да чуди што им се, и када плаћају картицом и подижу мале суме са свог рачуна, узима провизија. Најсигурнији начин да редовно контролишу све што се дешава на рачуну јесте да им за сваку трансакцију стижу поруке. Али, банке ће им и то наплатити. Да ли сте баш сваки пут проверили износ на рачуну након коришћења платне картице у продавници или после подизања новца на банкомату? Ако нисте, сигурно сте се запитали због чега вам је наплаћено 100 или 200 динара више, а да вас банка о томе није обавестила. Некад је то провизија, а некад услуга одржавања рачуна.

Да бисте сваки пут када искористите платну картицу добили поруку о преосталом износу на рачуну, од банке морате сами то да тражите.

У одређеним банкама то је стандардна услуга, а негде је потребно да је сами активирате. У уговору можете да дефиниште чак и то до ког износа уплате и исплате желите да вам стигне нотификација.

"Сви који имају електронско банкарство могу да погледају ту трансакцију и који је износ скинут, то је други начин, а трећи начин је извод рачуна у банци, али то је тек после 30 дана. Често људи погреше или користе картице на неким недозвољеним сајтовима или тамо где није безбедно. Нотификација коју добијате је јако битна јер тако можете да проверавате да ли тачан износ скинут“, истиче финанскијски консултант Владимир Васић.

У појединим банкама кажу да су имали случајеве када грађанима није било јасно због чега нису добили обавештење о скинутом износу од неколико стотина динара. Међутим, утврдили су да услугу о обавештењу нису активирали.

Шта све не приметимо кад износ није велики

Банке често наплате провизију ако у продавници платимо картицом, па може да се деси да и не приметимо, ако износ није велики.

Према Закону о заштити корисника финансијских услуга, сваки клијент има право на жалбу, ако верује да су му неоправдано узета средства са рачуна. То може да уради преко кол-центра или да оде у одсек за жалбе банке и попуни формулар.

"Банка има обавезу 7 до 10 дана, а максимално 14 дана да одговори на ту рекламацију. Ретки су ти случајеви према мом 20-годишњем искуству у банкарству, али могу да се догоде. Зато је савет грађанима да оду у банку или је позову и распитају се какав је процес за рекламацију“, објашњава Васић.

Банке немају обавезу да СМС-ом или нотификацијом обавесте корисника о новом стању на рачуну, уколико то клијенти не траже. Било је и случајева када су лопови клонирали платне картице и скидали мале износе, а корисници то нису приметили.

У банкама саветују - најсигурније је укључити сервис нотификације, јер само тако ћете увек имати контролу над рачуном. И наравно, све то ће вам бити наплаћено.

]]>
Tue, 23 Apr 2024 06:03:18 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5422883/provizije-notifikacije-odrzavanje-racuna--sta-sve-banke-naplacuju-i-da-li-cete-zbog-toga-mirnije-da-spavate.html
Кијев: Напад дроновима на Одесу; Песков: Русија спремна за мировно решење у Украјини https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5422894/vladimir-putin-volodimir-zelenski-moskva-kijev-ukrajina-rusija-rat-u-ukrajini-.html Рат у Украјини – 790. дан. Кијев тврди да између 20 и 25 хиљада руских војника покушава да упадне у град Часов Јар. Руски ваздушни напад погодио је телевизијски торањ висок 240 метара у Харкову, што је изазвало прекиде у сигналу. Земље ЕУ саопштиле су да разматрају начине испоруке више ПВО система Украјини, али нису обећали да ће испоручити "патриот". Владимир Путин поновио је став Русије у корист мировног решења у Украјини, изјавио је портпарол председника Дмитриј Песков. Украјина ће од средине маја до почетка јуна бити у тешкој ситуацији, али без катастрофалних последица, саопштио је шеф украјинске војнообавештајне службе Кирило Буданов за Би-Би-Си Украјина.

Најснажније копнене борбе воде се око села Новомихајловка код Доњецка. Москва саопштава да су снаге преузеле контролу над селом. Украјински генералштаб пак тврди да одбијају руске покушаје напретка према том селу.

Руски ваздушни напад на други највећи град Украјине Харков, погодио је инфраструктуру за ТВ емитовање – телевизијски торањ висок 240 метара, што је изазвало прекиде у сигналу.

Министри спољних послова земаља чланица Европске уније саопштили су да разматрају начине да испоруче више ПВО система Украјини, али нису конкретно обећали да ће испоручити системе ''патриот'', који су највећа жеља Кијева.

Кијев тврди да између 20 и 25 хиљада руских војника покушава да упадне у град Часов Јар на истоку Украјине као и у околна села, саопштила је украјинска војска.

Руски председник Владимир Путин поновио је став Русије у корист мировног решења у Украјини, изјавио је портпарол председника Дмитриј Песков.

]]>
Tue, 23 Apr 2024 07:41:24 +0200 Рат у Украјини https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5422894/vladimir-putin-volodimir-zelenski-moskva-kijev-ukrajina-rusija-rat-u-ukrajini-.html
Помен код споменика "Зашто" – сећамо се 16 радника РТС-а убијених у НАТО бомбардовању 1999. године https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5422830/pomen-kod-spomenika-zasto--secamo-se-16-radnika-rts-a-ubijenih-u-nato-bombardovanju-1999-godine.html Пре 25 године НАТО је бомбардовао зграду РТС-а и убио шеснаесторо наших колега. У два сата и шест минута код споменика "Зашто" у Ташмајданском парку одржан је помен страдалим радницима РТС-а. Пошту су им одали чланови породица, као и руководство и колеге из РТС-а, представници новинарских удружења, министар Никола Селаковић и други. Зграда РТС-а бомбардована је током емитовања вести у два сата и шест минута иза поноћи 23. априла 1999. године. Први пут у историји ратовања погођена је једна медијска кућа која је претходно проглашена за легитимни војни циљ. Тада је на својим радним местима погинуло 16 радника РТС-а.

Животе су изгубили: Јелица Мунитлак – шминкер, Ксенија Банковић – видео-миксер, Дарко Стоименовски – техничар у размени, Небојша Стојановић – техничар мастера, Драгорад Драгојевић – радник обезбеђења, Драган Тасић – електричар, Александар Делетић – дизајнер програма, Славиша Стевановић – техничар у размени, Синиша Медић – дизајнер програма, Иван Стукало – техничар у размени, Дејан Марковић – радник обезбеђења, Милан Јоксимовић – радник обезбеђења, Бранислав Јовановић – техничар мастера, Слободан Јонтић – монтер, Милован Јанковић – прецизни механичар и Томислав Митровић – режисер програма.

Испред споменика "ЗАШТО" у 2.06 и ове године окупили су се чланови породица погинулих радника, колеге и пријатељи, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, представник Министарства информисања и телекомуникација Дејан Стојановић, представник Министарства културе Младен Весковић, градска секретарка за културу Наташа Михајловић Вацић.

На месту на којем се сваке године полажу венци били су генерални директор РТС-а Драган Бујошевић, председник Управног одбора РТС-а Бранислав Кланшчек, представници општине Палилула, представници новинарских удружења УНС-а и НУНС-а, представници синдиката, представници организације “Жене у црном“.

Минутом ћутања одата је пошта убијенима.

У име породица жртава, окупљенима се обратио Мирослав Медић, брат страдалог Синише Медића.

"Двадесет пет година се окупљамо овде да се сетимо страшног злочина који је починио НАТО, одлучивши да први пут у историји ратовања бомбардује једну медијску кућу, смештену у густо насељеном делу града. Без икаквог јасног упозорења запосленима, гађали су зграду Радио-телевизије Србије, не водећи ни једног тренутка рачуна о могућем броју цивилних жртава. Добро су знали да је у овој згради тих ноћи увек било између 150 и 160 људи који су само обављали свој свакодневни посао, нервозно ишчекујући јутро да се врате својим породицама“, рекао је Медић.

Мирослав Медић: НАТО је желео да се у свету чује само њихова верзија

Како је рекао Мирослав Медић, НАТО моћници су тада желели да покажу сву своју моћ, бахатост и некажњивост, хладнокрвно убијајући цивиле и уништавајући привредне и цивилне објекте широм наше земље у тих 78 дана рата који су водили на нашој територији без одобрења Савета безбедности Уједињених нација.

“Тако су одлучили да бомбардују и зграду РТС-а, правдајући тај злочин тако што су говорили да РТС емитује лажне вести и шири пропаганду Милошевићевог режима и има командну улогу у војним операцијама Војске Југославије. То, наравно, није било тачно. У згради РТС-а у то време није било ниједно војно лице нити војна опрема која би се користила за слање команди јединицама војске на терену. У згради РТС-а су били само цивили, техничко особље и новинари, што могу да потврде и страни извештачи који су слали свакога дана своје извештаје из ове зграде“, навео је Медић.

Истакао је да је РТС тада "емитовао само извештаје о злочинима које су чинили албански терористи на Косову и НАТО злочинци широм наше земље“.

“Та истина је оно што их је болело и због чега су добијали критике и у својим земљама. Зато су желели да ућуткају РТС и да се у свету чује само њихова верзија догађаја на терену“, указао је Медић.

Већ 25 година породице убијених постављају питање - ЗАШТО?

Бомбардовањем зграде РТС-а прекинули су програм само на неколико сати.

“Због тога разарање ове медијске куће и убиство недужних цивила није имало никаквог смисла, ефекта, а ни оправдања. Само је нанесена огромна туга и бол за 16 породица које су том приликом изгубили своје најмилије“, рекао је Медић подсетивши на убијене.

Све су то били већином млади људи, добре колеге и нису заслужили да на овако страшан начин изгубе своје животе, рекао је Медић наводећи да њихове породице и данас траже одговор на питање - ЗАШТО?

“Нико од НАТО челника никада није процесуиран нити је одговарао за овај злочин. Међународне новинарске организације су одмах после бомбардовања изјавиле да РТС никако није могао бити легитимни војни циљ и да је у питању класичан ратни злочин. И поред тога Суд за људска права у Стразбуру се огласио ненадлежним у овом случају. Ово и даље остаје злочин без казне“, рекао је Медић.

Породице, како је додао, већ 25 година мучи и питање зашто ништа није учињено да се заштите животи запослених у време ваздушне опасности.

“Зашто нико од одговорних људи у РТС-у није учинио ништа да се људи склоне на сигурно место рада барем ноћу када у згради није било страних новинара? Зашто нико у Савезном министарству одбране није реаговао на непоступање тадашњег директора РТС-а Драгољуба Милановића по наредби број 37, по којој је био обавезан да измести људе и технику на резервно место рада у случају ратног стања?“, упитао је Медић.

Та наредба, подсећа, није извршена и за то је одговарао само тадашњи директор. Остали чија је дужност била да контролишу поступање РТС-а за време ратног стања, нису никада позвани на одговорност, а неки су чак и одликовани.

“Да ли то значи да су и некоме овде биле потребне наше жтрве? Да ли то значи да су наши најмилији били жртвовани? То је оно што нас боли свих ових 25 година. Одговоре на сва ова питања још увек нисмо добили. Жртве још увек траже истину“, поручио је Медић.

Апел да зграда у Абердаревој постане меморијални центар

У име породица, брат убијеног Синише Медића је замолио надлежне да се зграда у којој су радници РТС-а изгубили своје животе и која стоји као опомена и место злочина, коначно претвори у меморијални центар за који идејно решење одавно постоји.

"Хајде да урадимо нешто за страдале у РТС-у , а и за све страдале у бомбардовању 1999. године. Ово би требало да буде јединствени меморијални центар за све жртве бомбардовања 1999. године“, рекао је Медић.

Марија Митровић: Немам право да заборавим

Окупљенима се обратила и новинарка Марија Митровић, која је те ноћи такође била у згради РТС-а, у режији Студија 1.

"Пре 25 година на улазу ме сачекао и Јокса (Милан Јоксимовић) као много пута до тада са оним својим препознатљивим осмехом. Када сам улазила у режију видела сам Ксенију испред, срела сам и Драгана и Славишу и Синишу, али само нисам знала да је то наш последњи поздрав", навела је новинарка РТС-а.

Како је рекла, неко је сматрао да има право да прекине сву ту лепоту, сву ту младост, све те планове, да циљ оправдава средство.

“Ето неко је имао мало више среће и то је преживео. Мисла сам да ће 25 година донети заборав, да ћу успети да избришем ту ноћ, све оно што се десило. Али, схватила сам да немам право и да ћу док постојим, уз породицу, да чувам сећање и говорим о томе и подсећам. Слава им”, рекла је Марија Митровић.

Бобан Ковачевић: Тешко ми је да поверујем да се то догодило

Бобан Ковачевић, који је читао вести у тренутку када је НАТО бомба погодила зграду РТС-а, каже да ни после 25 година не може да поверује да се то заправо догодило.

“Ми се окупљамо на овај дан, ово јутро, сећамо се наших колега који су изгубили своје животе, а који су само радили свој посао. Није да их се сетимо само на овај дан, често говоримо о њима. Свако има неко своје сећање”, нагласио је Ковачевић.

Како каже, не зна зашто се те ноћи договорио са колегом Жељком Пантелићем да наизменично раде вести баш по том редоследу и како се то догодило.

“Не знам ни зашто те ноћи нисам свратио до шминкернице да се поздравим са Јелицом. Не знам ни зашто колеге камермани Александар Делетић и Драган Станар нису заједно ушли у студио са мном и заједно урадили те вести у два сата. Аца је остао испред студија. Прошло је четврт века, а ми се и даље питамо – зашто? Слава им”, рекао је Ковачевић.

За погибију радника РТС-а до сада је одговарао Драгољуб Милановић, који је 2002. осуђен на десет година затвора због непоштовања наређења Савезне владе, по којем је запослене и технику требало да измести из зграде у Абердаревој улици.

Удружење новинара Србије (УНС), Струковни синдикат Радио-телевизије Србије и Синдикат новинара Србије (СИНОС) поручили су, уочи обележавања 25 година од убиства 16 медијских радника у НАТО бомбардовању РТС-а, да је крајње време да за овај ратни злочин одговарају налогодавци и извршитељи.

]]>
Tue, 23 Apr 2024 03:02:11 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5422830/pomen-kod-spomenika-zasto--secamo-se-16-radnika-rts-a-ubijenih-u-nato-bombardovanju-1999-godine.html
Небензја: Политички трик спонзора резолуције о Сребреници, може да појача напетости на Балкану https://www.rts.rs/vesti/politika/5422937/nebenzja-politicki-trik-sponzora-rezolucije-o-srebrenici-moze-da-pojaca-napetosti-na-balkanu.html Стални представник Руске Федерације при УН Василиј Небензја рекао је за српске медије у Њујорку да су спонзори резолуције о Сребреници представили нацрт те резолуције као нешто са добрим намерама, али да је то заправо политички трик. О актуелним иззовима са којим се Србија суочава због наметања резолуције о Сребреници председник Србије Александар Вучић је разговарао и са сталним представником Руске Федерације при УН Василијем Небензјом.

Замолио га је да и овог пута подржи позицију наше земље приликом одлучивања у УН.

У изјави за српске медије Небензја је рекао да је резолуција политички трик коме није циљ међунационално помирење, већ нешто потпуно супротно.

"Разговарали смо о том нацрту резолуције којег су донеле Немачка и још неколико других земаља, о геноциду у Сребреници. Представиле су га бенигно, као нешто са добрим намерама. Али ми сви знамо да је то политички трик коме није циљ међунационално помирење као што је представљено, већ нешто потпуно супротно. Може да појача напетости на Балкану и да има последице какве подносиоци резолуције можда нису ни замислили", указао је Небензја.

Отварање Пандорине кутије

Небензја је нагласио да Русија неће подржати ту резолуцију као и многе земље чланице УН.

"Ова резолуција отвара Пандорину кутију. Ако се усвоји ова резолуција то би отворило пут другим земљама које имају сличне проблеме да изађу са својим проблемима. И могу вам навести један пример. Немачка, која стоји иза те резолуције, иако технички није оригинални коспонзор, одговорна је за највећи и најокрутнији геноцид у 20. веку, а ту мислим на Други светски рат", рекао је Небензја.

Због тога, истакао је он, неће се изненадити ако у једном тренутку, уколико се резолуција усвоји, неко, а можда и Русија, изађе са резолуцијом о геноциду од стране нацистичке Немачке над народом Совјетског Савеза током Другог светског рата.

"Србија има сличне проблеме, јер ту је питање геноцида у Првом и Другом светском рату", рекао је Небензја.

Додао је и да одлука о усвајању резолуције није донета по уставу БиХ.

"Ниједан ентитет у саставу федерације никада није дао сагласност за такву иницијативу.

На седници Савета безбедности УН посвећеној Косову и Метохији Небензја је рекао да се етничко насиље у јужној српској покрајини наставља под окриљем привремених институција у Приштини.

]]>
Tue, 23 Apr 2024 06:33:10 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5422937/nebenzja-politicki-trik-sponzora-rezolucije-o-srebrenici-moze-da-pojaca-napetosti-na-balkanu.html
Јевреји обележавају Песах, спомен на спасење из египатског ропства https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5422935/jevreji-obelezavaju-pesah-spomen-na-spasenje-iz-egipatskog-ropstva.html Вечерас, са заласком сунца, Јевреји су започели обележавање Пасхе, односно Песаха, историјског празника у спомен спасења тог народа од египатског ропства. Сматра се најстаријим празником. Јевреји широм света започињу обележавање Песаха, једног од најзначајнијих јеврејских празника, који се назива још и празником пролећа и празником бесквасног хлеба, и траје осам дана.

Обележава ослобађање јеврејског народа из египатског ропства пре више од 3300 година, прелазак преко Црвеног мора под вођством Мојсија, и долазак у обећану земљу.

Припреме за празник трају више од недељу дана. Куће се чисте од свих трагова ферментисане хране са квасцем, посуђе искувава.

Прво вече, после молитве са заласком сунца, у кругу породице, почиње традиционална свечана вечера, "Седер песах", током које се причају посебне приче о Изласку (Егзодусу) из Египта познате под именом "Хагада".

Трпеза одише дубоком поруком и симболиком - бесквасни хлеб или мацес, живинско печење, јаје, воће, салата као и горке траве које подсећају на тежак живот у египатском ропству.

Ту је и посуда са сланом водом као сећање на сузе Израелаца.

Ове године читава нација моли се за ослобађање талаца у Гази.

Председник Вучић, председница Скупштине Ана Брнабић и министри у влади честитали су верницима празник.

]]>
Mon, 22 Apr 2024 23:06:56 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5422935/jevreji-obelezavaju-pesah-spomen-na-spasenje-iz-egipatskog-ropstva.html
"Нахрани гладног" – Верско добротворно старатељство више од пола века помаже онима којима је то најпотребније https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5422107/nahrani-gladnog--versko-dobrotvorno-starateljstvo-vise-od-pola-veka-pomaze-onima-kojima-je-to-najpotrebnije.html Верско добротворно старатељство у окриљу СПЦ делује више од пола века. Бројни волонтери несебично помажу сиромашнима, усамљенима и болеснима. У оквиру акције "Нахрани гладног" могуће је придружити се помоћи за 2.000 оброка - које на дневном нивоу то добротворно старатељство обезбеђује на пет локација у граду. "Kао што и Христос каже 'две лепте једне удовице биле су значајније него огромни прилози неких који су имали велики сувишак', управо ова акција јесте неки начин да омогућимо људима да те "две лепте" пруже онима којима је то у нашем друштву најпотребније", рекао је епископ топлички Петар.

Додао је да свако може да помогне тако што ће на број 2844 послати поруку са садржајем 200.

"На тај начин ће приложити 200 динара црквеној кухињи и омогућити да један оброк тога дана поклоне једном потребитом. Осим тога, само у оквиру телеком мреже постоји могућност претплате, где се на исти број 2844 може послати порука садржајем 500 и на тај начин сваког месеца ће се са телефонског рачуна скидати 500 динара, опет у исте сврхе да се помогне и да се нахране они који су гладни, којима је то потребно", рекао је владика.

Поред оброка овде је могуће добити и лекарску помоћ. Kолико се тренутно специјалистичких прегледа овде обавља и како их је могуће заказати?

Онима којим је потребан преглед ,они долазе овде у наше просторије, јаве се и ту постоји служба која заказује прегледе. Најчешће су то у питању бескућници и људи који не могу да дођу до неке најосновније прегледе. Сада имају могућност да се у оквиру наше амбуланте ту прегледају, у којој раде искључиво лекари и волонтери који своје слободно време и на тај начин дарују онима којима је то потребно. Дакле, ту имамо и стоматолошку ординацију, имамо ординацију за интернистички преглед, имамо неколико психолога и психијатара који такође помажу онима којима је потребна и та врста помоћи. Такође, направили смо сарадњу са хитном помоћи у оквиру Војно медицинске академије да ако се појави неки случај који превазилази овде наше могућности, јер с обзиром да често су то људи који немају ни лична документа, ни неку социјалну заштиту, да хитна служба има могућност у оквиру ВМА у сарадњи и консултацији са нашим лекарима, ако је потребан неки озбиљни преглед, да ми онда можемо и тамо да пошаљемо.

Kако је још све могуће помоћи корисницима Верског добротворног старатељства?

Мој утисак је да највећа снага Верског добротворног старатељства, осим Божијег благослова и благослова цркве јесу наши волонтери. Ту постоје људи који волонтирају већ по 10 година, помажу, ту раде на најтежим пословима, перу судове, хране бескућнике, обилазимо социјалне домове, домове здравља, бринемо о вишечланим породицама, правимо разноразне акције. И ја бих искористио ову прилику да позовем ко год жели да се укључи, ни од кога ништа не очекујемо али нека дође, нека види. То ће заиста бити једно искуство. Овде се у овој простори заиста осећа када уђете овде као да сте ушли у светињу, у храм Божији и служећи тим људима заиста служимо самоме, живоме Богу. И лепо је и поучно и спасоносно и добро искуство да свако ко има добре воље и мало времена и спремности да га жртвује, да дође, да види, да погледа, па ако ко жели да постане и наш волонтер.

]]>
Mon, 22 Apr 2024 20:53:37 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5422107/nahrani-gladnog--versko-dobrotvorno-starateljstvo-vise-od-pola-veka-pomaze-onima-kojima-je-to-najpotrebnije.html
Почасна артиљеријска паљба на Калемегдану поводом Дана Војске Србије https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5422845/pocasna-paljba-dan-vojske-srbije-kalemegdan.html Припадници Гарде Војске Србије извели су данас почасну артиљеријску паљбу са Савске терасе на Калемегдану поводом Дана Војске Србије, 23. априла. Војска Србије свој празник слави 23. априла, у знак сећања на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, догађај који је представљао прекретницу у стварању модерне српске државе и војске.

Почасну артиљеријску паљбу 10 плотуна из шест артиљеријских оруђа извели су данас припадници Гарде Војске Србије са Савске терасе на Калемегдану, а поводом Дана Војске Србије.

Почасној артиљеријској паљби присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Желимир Глишовић, начелник Војног кабинета председника Републике бригадни генерал Предраг Краљевић и командант Гарде Војске Србије пуковник Жељко Фурунџић.

]]>
Mon, 22 Apr 2024 20:21:05 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5422845/pocasna-paljba-dan-vojske-srbije-kalemegdan.html
Вучић на пријему у УН: Тражимо повлачење резолуције о Сребреници, не лечи већ продубљује ране https://www.rts.rs/vesti/politika/5422723/vucic-prijem-un-srebrenica-rezolucija.html Председник Александар Вучић рекао је на пријему за амбасадоре у Уједињеним нацијама да је Србија увек била посвећена Повељи УН и њеним резолуцијама и да верује да су то главни принципи света сутрашњице. Говорећи о Нацрту резолуције о Сребреници, председник Вучић је рекао да Србија тражи да она буде повучена, јер не води помирењу већ дестабилизацији у региону. Председник Александар Вучић организовао је пријем за сталне представнике у Уједињеним нацијама, поводом предложене резолуције о Сребреници, о којој би требало да се расправља почетком маја.

"Пре свега, Србија је на свом европском путу, верујем да смо последњих година остварили добре резултате за наше становништво", рекао је Вучић дипломатама и подсетио да је захваљујући њиховим гласовима, Србија победила у гласању за изложбу Експо.

“Србија је увек била посвећена Повељи УН и њеним резолуцијама, верујем да су то главни принципи света сутрашњице“, истакао је Вучић.

Председник је оценио да је у свету потребна већа улога УН.

“То је једини начин да обновимо мир и стабилност у свету, увек смо били веома искрени у том погледу, ко год да прекрши међународни поредак, ми то признајемо и на страни смо жртве“, навео је Вучић.

О Нацрту резолуције о Сребреници

Председник Србије је говорећи о предлогу резолуције о Сребреници рекао да је Нацрт те резолуције рађен шест месеци без знања и сагласности не само Србије већ и свих у БиХ.

"Није било дискусије унутар БиХ о нацрту те резолуције, која дубоко дели етничке заједнице. Супротно свим очекивањима ова резолуција је иницирана иако није донета консензусом, и уперена је против једног народа. Србија је константно и доследно осуђивала злочине почињене у Сребреници, а два председника су и одала пошту жртвама у самој Сребреници", рекао је Вучић.

Како је рекао, Нацрт резолуције има узак оквир и има за циљ да оптужи само један народ, а што ће довести до даљег неповерења и дестабилизације у БиХ.

"Надамо се да то није жеља подносилаца те резолуције јер она неће залечити ране из прошлости већ их продубити. Тражимо да се она у оваквом облику повуче, или да чланице ГС УН гласају против, јер ће она продубити јаз и довести до нестабилности и тензија на Западном Балкану, до отварања старих рана и отворити Пандорину кутију", рекао је Вучић. 

Додао је да Србија остаје отворена за дијалог и јавну расправу.

"Потребни су нам прави разговори и више разумевања како бисмо ојачали регионалну стабилност и економску сарадњу", рекао је председник Вучић.

"Показаћемо свету како се штите национални и државни интереси Србије"

Председник Вучић поручио је вечерас, у видео-снимку објављеном на Инстаграм страници buducnostsrbijeav, да ће се Србија борити у Уједињеним нацијама и да ће показати целом свету како штити своје државне и националне интересе.

"Пред нама је тешко време, али било да изгубимо формално, готово сам сигуран да ће то бити уз невелику разлику и сигуран сам да ћемо показати свету како се штите национални и државни интереси наше земље. Хвала свима за пажњу, хвала свима на љубави према Србији".

"Срећан сам због тога што смо се борили и хоћу да кажем свим људима у Србији да сам само једну ствар обећао пре поласка у Њујорк. А то је да ћемо да се боримо до последњег тренутка без обзира на све личне и било какве друге ризике. Хоћу да се захвалим свим људима који су радили и који су спремали седницу Савета безбедности, који су ми помогли да се супротставим нечему што је изгледало као намештаљка, као политичко позориште", поручио је Вучић.

Захвалио је свим људима у Србији који су, како је истакао, веровали у своју земљу, који су веровали у своје руководство и који знају, како каже, да ће Србија на крају да победи.

"Наша борба никада неће престати. Хвала људима на огромној подршци и љубави коју показују према нашој Србији. Победиће Србија!", написао је Вучић на својој Инстаграм страници.

Председник у Њујорку има низ састанака и консултација са представницима земаља чланица Уједињених нација, како би објаснио позицију Србије у вези са најављеном резолуцијом о Сребреници.

Вучић са представницима земаља чланица УН

Председник Александар Вучић разговарао је у Њујорку са сталним представником Уједињених Арапских Емирата Мухамедом Абушахабом при Уједињеним нацијама о тешким изазовима који стоје пред Србијом и истакао да Србија не негира злочин који се догодио у Сребреници.

"Истакао сам да Србија не негира страшан злочин који се догодио у Сребреници, као и да наша земља то истиче сваком приликом, уверена да само на тај начин може да дође до истинског помирења и враћања узајамног поверења међу народима чије су ратне ране још увек свеже", навео је Вучић на Инстаграм налогу buducnostsrbijeav.

Додао је да је замолио амбасадора Абушахаба да пренесе председнику УАЕ Мухамеду бин Заједу забринутост Србије за овакав развој догађаја, као и молбу да УАЕ уложи свој несумњиви углед у међународној арени.

"С друге стране, указао сам на лицемерје предлагача Резолуције који на овај начин желе да повећају политички притисак на Србију и српски народ у целини, скрећући тиме пажњу са флагрантног кршења свих принципа међународног права и правде, као и права Срба, поготово на Косову и Метохији", поручио је председник Србије.

Потом, председник је разговарао и са сталним представником Руске Федерације при УН Василијем Небензјом.

Вучић је на Инстаграму навео да су разговарали о актуелним изазовима са којима се Србија суочава због наметања резолуције о Сребреници у агенду Генералне скупштине УН и замолио га да, и овога пута, подржи позицију наше земље приликом одлучивања у УН.

"Амбасадору Небензји сам захвалио на доследном ставу Русије у погледу поштовања суверенитета и територијалног интегритета Србије, показаном и током данашње седнице СБ УН. Још једном сам указао на одлучност наше земље да се свим политичким средствима супротстави преседанима који подразумевају непоштовање међународног јавног прва и постигнутих договора, као и самовољно и селективно одређивање права и истине", навео је Вучић.

Вучић се данас обратио на седници Савета безбедности УН посвећеној стању на Косову и Метохији и подсетио да је прошло 11 година од потписивања Бриселског споразума, а да ЗСО још није формирана.

Указао је да власти у Приштини стварају неподношљиве услове за живот Срба и других неалбанаца.

]]>
Mon, 22 Apr 2024 23:33:35 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5422723/vucic-prijem-un-srebrenica-rezolucija.html
Због туче навијача Звезде и Партизана - изгредницима условне казне и наногице https://www.rts.rs/vesti/hronika/5422763/zbog-tuce-navijaca-zvezde-i-partizana---izgrednicima-uslovne-kazne-i-nanogice.html По налогу дежурног јавног тужиоца Првог основног јавног тужилаштва у Београду одређено је задржавање за 46 особа у трајању од 48 сати поводом хапшења изгредника код Вуковог споменика који су учествовали у тучи уочи дербија Црвене звезде и Партизана у суботу, 20. априла. За њих је, како стоји у саопштењу Првог основног јавног тужилаштва, постојао основ сумње да су учинили кривично дело насилничко понашање из члана 344 Кривичног законика. Осумњичени су саслушани и са њих 15 закључен је споразум о признању кривичног дела и изречене су им и казне. У Првом основном јавном тужилаштву у Београду саслушани су, у присуству браниоца, свих 46 осумњичених током задржавања од 48 сати због туче која је избила у суботу код Вуковог споменика пред фудбалску утакмицу између Црвене звезде и Партизана.

После саслушања, закључен је споразум о признању кривичног дела и то са осумњиченима М.О. (2003), М.З.(1994), А.К. (1988), Б.Л. (2000), А.Р. (1993), В.Т. (2002), Л.В. (2001), Д.И. (2003), Ф.С.(2002), В.Б. (1997), Л.О. (2000). Они су условно осуђени са утврђеном казном затвора у трајању од шест месеци која се неће извршити уколико окривљени у року од две године од дана правноснажности пресуде не учини ново кривично дело.

Како даље стоји у саопштењу Првог основног јавног тужилаштва, Ш.М. (1995) условно је осуђен на казну од осам месеци "која се неће извршити уколико окривљени у року од две године од дана правноснажности пресуде не учини ново кривично дело".

Такође, М.М. (1999)  је осуђен на казну затвора у трајању од осам месеци коју ће издржавати код куће, М.Н. (1996) на казну затвора у трајању од једне године која ће, такође, "бити извршена у просторијама у којима осуђени станује".

Према осумњиченом П.И.(2001), пише даље у саопштењу, због извршења кривичног дела Насилничко понашање из чл. 344 Кривичног законика Првом основном суду у Београду поднет је предлог за одређивање притвора на основу Законика о кривичном поступку, јер постоје посебне околности које указују да ће осумњичени боравком на слободи утицати на сведоке и друге учеснике догађаја који још нису откривени и који су саизвршиоци наведеног кривичног дела. Помињу се и "особите околности које указују да ће осумњичени у кратком временском периоду поновити кривично дело".

Осталима је укинуто задржавање, и следи процесуирање у редовном поступку.

 

]]>
Mon, 22 Apr 2024 20:06:07 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5422763/zbog-tuce-navijaca-zvezde-i-partizana---izgrednicima-uslovne-kazne-i-nanogice.html
Шапић: Многи радови и набавке успорени због привремене управе, највише урађено у области социјалних мера https://www.rts.rs/vesti/politika/5422715/sapic-grad-beograd-privremena-uprava.html Београд је више од пола године под привременом управом и са привременим финансирањем. Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић изјавио је за РТС да су због тих оклоности многи радови, као и набавке успорени, али да ни од једног обећаног плана нису одустали. Истиче да је у последњих годину дана највише урађено у области социјалних мера. Увели смо услуге личног пратиоца за децу са инвалидитетом, сви државни вртићи су бесплатни, а јавни превоз је јефтинији, истиче Шапић. У Републичкој скупштини и даље траје расправа о изменама закона о локалним изборима, али извесно је да ће београдски избори бити одржани 2. јуна.

Александар Шапић, гостујући у Београдској хроници, рекао је да је привремени орган последњих шест месеци замена за Скупштину града и кабинет градоначелника што се, истиче, није десило у новијој историји града. 

"У таквим околностима неке ствари нормално не функционишу", наводи Шапић, подсећајући да је усвојена одлука да почне пријављивање за 20.000 динара које ће добити све београдске породице.

"Преко 500 нових паркинг места у блоковима"

Шапић се нада да ће агонија привременог финансирања проћи јер су, каже, поједине набавке, попут набавке нових трамваја, успорене.

"Очекујем да ће у наредних 15 дана бити расписана набавка за 150 или 300 аутобуса. То смо предвидели планом из прошле године. Ни од једне ствари нисмо одустали, многе су се пролонгирале, али су друге остварене. На Новом Београду, у блоковима, биће 510 нових паркинг места на десет локација", каже Шапић.

Шапић истиче да су у последњих година дана урадили највише у области социјалних мера, попут услуге личног пратиоца за децу са инвалидитетим, којих данас има 905.

"Увели смо персоналне асистенте и за одрасле особе. Јефтинији је јавни превоз, иако су нам рекли да то неће функционисати. Сви државни вртићи, такође, бесплатни су и повећали смо 5.000 динара субвенцију за приватне. Уведене су и пензионарске картице. То је све укупно 120 милиона евра", навео је Шапић.

"Линија 511 убедљиво најгора"

Наглашава су у последњих годину дана написали казне у вредности од више стотина милиона динара власницима приватних аутобуса због хигијене, стања возила и клима уређаја. 

"Имаћемо озбиљне услове за приватнике да би могли да возе за Град Београд. Мораће да уложе новац на возила, њихово одржавање, клима урађаје. Линија 511 је убедљиво најгора у Београду. Ту линију је контролисао човек који је потписао уговор пре десет година, који га је максимално штитио, али сада уговор истиче", каже Шапић.

Истиче и да су дигиталне мапе за аутобусе које су уведене на станицама, приморале возаче да крећу на време, истичући да од 2.000 аутобуса, касни само њих осам до девет.

"Јавни превоз и даље није какав бих желео да буде, али верујте за годину и по дана са 700 нових возила које ћемо купити, то ће бити потпуно друга прича. Гужву, ипак, не можемо да решимо новим аутобусом. Али ако Бог да, да дочекамо за четири до пет година метро, када ће секундарни вид превоза бити трамваји и аутобуси", каже Шапић.

]]>
Mon, 22 Apr 2024 18:51:25 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5422715/sapic-grad-beograd-privremena-uprava.html
Временска прогноза за 23. април 2024. https://www.rts.rs/vesti/vreme/5421981/vremenska-prognoza-za-23-april-2024.html Са југа Италије стиже облачност и већ од јутарњих сати доноси кишу и пљускове југоистоку Србије, а поподне и осталим пределима. У Подунављу и Поморављу дуваће кошава. Остаје ова свежа ваздушна маса. Јутарња темпераутра од 3 до 8 степени, а највиша од 14 до 18 степени. Прогноза времена, упозорење и вероватноћа остварења опасне појаве
(Извор: РХМЗ)

23.04.2024. Уторак: Умерено до потпуно облачно, ујутру и пре подне на југу и истоку, а после подне и у осталим крајевима са кишом и пљусковима, који понегде могу бити праћени и грмљавином. Више падавина се очекује у јужним и источним крајевима Србије. Ветар умерен и јак, на југу Баната и у Подунављу повремено и олујни, јужни и југоисточни. Најнижа температура од 3 до 8, а највиша од 14 до 18 степени. Упозорења: Удари ветра > 17 m/s, вероватноћа 90%. Количина падавина већа од 20 l/m² за 12h, вероватноћа 90%.

24.04.2024. Среда: Променљиво облачно, местимично са кишом и локалним пљусковима, понегде уз могућност грмљавине. Ветар слаб и умерен, на северу и у планинским пределима повремено јак, југозападни, касније после подне и увече у скретању на северозападни. Најнижа температура од 5 до 10, а највиша од 14 до 19 степени.

25.04.2024. Четвртак: Променљиво облачно, на североистоку углавном суво, у осталим крајевима местимично са кишом и локалним пљусковима, понегде уз могућност грмљавине. Ветар углавном слаб променљив, на истоку умерен северозападни. Најнижа температура од 5 до 8, а највиша дневна од 14 до 17 степени.

26.04.2024. Петак: Променљиво облачно, на североистоку углавном суво, у осталим крајевима местимично са кишом и локалним пљусковима, понегде уз могућност грмљавине. Ветар углавном слаб променљив, на истоку умерен северозападни. Најнижа температура од 4 до 8, а највиша дневна од 17 до 20 степени.

Прогноза временa за наредних пет дана (од 27.04.2024. до 01.05.2024.)
Претежно сунчано и постепено топлије, само у суботу, понегде, у брдско-планинским крајевима краткотрајна киша или пљусак.

]]>
Mon, 22 Apr 2024 18:45:19 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5421981/vremenska-prognoza-za-23-april-2024.html
Стано: Београд и Приштина да спроведу Споразум о нормализацији и све обавезе из дијалога https://www.rts.rs/vesti/politika/5422725/dijalog-beograda-i-pristine-petar-stano-evropska-unija-.html Портпарол Европске комисије Петер Стано изјавио је, поводом измена поглавља 35 у преговорима са Србијом, да се од Београда и Приштине очекује да спроведу Споразум о нормализацији односа и све остале обавезе које преостају из дијалога, јер је то кључно за њихов пут ка ЕУ. Од Београда и Приштине се очекује спровођење Споразума о нормализацији односа и свих осталих обавеза преосталих из дијалога, јер је то кључно за пут ка Европској унији, рекао је портпарол Европске комисије Петар Стано.

"Обе стране су прихватиле да ће њихове одговарајуће обавезе које произлазе из Споразума о путу ка нормализацији постати саставни део њихових путева ка европским интеграцијама. Анекс о имплементацији закључен у марту 2023. године у Охриду такође одражава ову посвећеност страна", навео је Стано за Танјуг.

Портпарол Европске комисије је поздравио одлуку шефова дипломатија ЕУ да усвоје измене и допуне поглавља 35 у приступним преговорима са Србијом, према којима Србија треба у потпуности да примењује своје обавезе које произлазе из Споразума о путу ка нормализацији односа, у складу са имплементационим анексом, договореним 18. марта 2023. године.

Стано додаје да ће у складу с тим, бити ажуриран дневни ред следећег састанка Специјалне групе за нормализацију односа.

Након што је Савет министара ЕУ одобрио овај текст, он ће бити званично упућен Београду као текст преговарачке позиције ЕУ за поглавље 35.

Европска комисија и Европска служба за спољну акцију (ЕЕАС) у фебруару су предали предлог којим би обавезе из Споразума о путу ка нормализацији односа Београда и Приштине, као и анекс његове примене, усаглашен у Охриду, формално постале саставни део преговарачког процеса о чланству Србије у ЕУ.

]]>
Mon, 22 Apr 2024 19:25:02 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5422725/dijalog-beograda-i-pristine-petar-stano-evropska-unija-.html