РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Најновије вести, анализе и извештаји са лица места из Србије, Балкана и света. Будите у току са политичким, друштвеним и пословним трендовима sr https://www.rts.rs/img/logo.png РТС :: Вести https://www.rts.rs/vesti/rss.html Вучевић: Обавезно служење војног рока требало би да почне у септембру 2025. https://www.rts.rs/vesti/politika/5537505/vojni-rok-vucevic.html Премијер Милош Вучевић изјавио је да је идеја да обавезно служење војног рока, у трајању од 75 дана, почне у септембру 2025. године, односно да прва класа војника буде на јесен те године. Премијер Вучевић је, на Повленском сабору, рекао да у овом тренутку није само питање измене закона и административних техничких мера, већ да следи и припрема касарни, логистике, као и медицинских центара у којима ће се врштити прегледи регрута.

"Онда да припремимо цео процес и обуке које ће бити изазовне за наше официре и подофицире, који ће у 75 дана да изврше ту основну војничку обуку за нову војску, односно наше нове регруте", рекао је Вучевић новинарима.

Влада Србије је јуче, на ванредној седници, којој је присуствовао председник Александар Вучић, усвојила Закључак о образовању Радне групе за разматрање активности и мера у циљу активирања обавезе служења војног рока, чиме су отпочеле све потребне радње са циљем омогућавања увођења обавезног војног рока.

Премијер је рекао да ће од понедељка Скупштина Србије расправљати о ребалансу буџета и другим важним законима и питањима, после чега ће председница Скупштине Ана Брнабић вероватно заказати седницу о литијуму на захтев опозиције.

Председник Владе који је као изасланик председника Србије присуствовао Повленском сабору и откривању споменика оцу Јустину, оценио је да је свети Јустин Ћелијски пре свега био наша савест и да је његов највећи благослов био тај што је могао да нас све заједно помиње да не бисмо заборавили Бога.

Споменик су на Повленском сабору у Госпојинске дане открили премијер Вучевић, књижевник Матија Бећковић и владика ваљевски Исихије поводом значајног јубилеја, 130 година од рођења, 45 година од смрти и деценије од преноса моштију Аве Јустина.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 15:38:42 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5537505/vojni-rok-vucevic.html
Пожар на последњем спрату зграде у Пожаревцу https://www.rts.rs/vesti/hronika/5537496/pozar-na-poslednjem-spratu-zgrade-u-pozarevcu.html На последњем спрату зграде у Браничевској улици у Пожаревцу избио је пожар. На терену су два ватрогасна возила. Густи дим надвија се над зградом, а повремено се види и пламен. Незванично гори кров зграде и нема повређених.

На друштвеним мрежама кружи снимак пожара, на којем се може видети како гори последњи спрат зграде. 

 

]]>
Sat, 21 Sep 2024 15:32:12 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5537496/pozar-na-poslednjem-spratu-zgrade-u-pozarevcu.html
Судар аутомобила и војног возила на путу Краљево-Рашка, двоје погинулих https://www.rts.rs/vesti/hronika/5537482/saobracajna-nesreca-raska-usce.html Две особе су погинуле у судару аутомобила и војног возила на путу Краљево-Рашка, незванично сазнаје РТС. Саобраћајна несрећа догодила се нешто пре 14.00 код Ушћа, на путу Краљево-Рашка.

Како РТС незванично сазнаје, две особе су настрадале на месту несреће.

Претпоставља се да је путничко возило подлетело под војно борбено возило, које се кретало у пратњи.

Саобраћај је обустављен на том делу Ибарске магистрале.

У оба смера су велике колоне возила, док се чека увиђај полиције.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 14:49:11 +0200 Хроника https://www.rts.rs/vesti/hronika/5537482/saobracajna-nesreca-raska-usce.html
Сахрањена новинарка РТС-а Надежда Гавриловић https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537467/nadezda-gavrilovic-sahranjena-novinarka-rts-.html Наша колегиница Надежда Гавриловић, уредник дописништва у Ужицу, сахрањена је данас на ужичком гробљу Сарића Осоје. Надежда Гавриловић, која је преминула после дуже болести у шездесет првој години, сахрањена је у кругу породице, пријатеља и колега.

Комеморативни скуп биће одржан у понедељак, у 10 сати у Великој сали Градске куће у Ужицу.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 15:02:48 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537467/nadezda-gavrilovic-sahranjena-novinarka-rts-.html
Сутра измештање гранате заостале из Првог светског рата из Влајковићеве улице https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537464/izmesranje-granate-pored-doma-narodne-supstine.html Припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а сутра ће вршити измештање артиљеријске гранате заостале из Првог светског рата са локације у Влајковићевој улици у Београду, на безбедну локацију ван града где ће бити уништена. Грађанима који живе у непосредној близини, припадници Сектора за ванредне ситуације делиће флајере са детаљним упутством о њиховом неопходном поступању, ради безбедног измештања заостале гранате.

Посебно обавештење је за грађане који живе у улицама: Влајковићева, Трг Никола Пашића, Косовска, Мајке Јевросиме, Светогорска и Кондина.

Министарство унутрашњих послова издало је обавештење да уклоне сва паркирана возила из свих улица које ограничавау Дом народне скупштине Републике Србије, ул. Влајковићева (од 1 до 19), ул. Косовска (бр.17-51) и Трг Николе Пашића. У супротном ћe возила бити премештена на паркинге на Славији и Старом Сајмишту.

Прекорука је да уколико су у могућности грађани напусте своје станове у времену од осам до 11 часова, а уколико нису, да отворе прозоре, спусте ролетне и удаље се од прозора.

Грађани могу да прате информације које се упућују преко средстава јавог информисања и надлежних органа и да се придржавају њихових наредби.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 14:57:47 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537464/izmesranje-granate-pored-doma-narodne-supstine.html
Вучић уочи Генералне скупштине УН: Очекујем сусрете са више од 40 светских државника https://www.rts.rs/vesti/politika/5537459/vucic-uoci-generalne-skupstine-un-ocekujem-susrete-sa-vise-od-40-svetskih-drzavnika.html Председник Србије Александар Вучић отпутовао је у Њујорк, где ће боравити до 27. септембра и учествовати на 79. заседању Генералне скупштине Уједињених нација. Навео је да током боравка у Њујорку очекује сусрете са више од 40 светских државника. Планом и програмом посете је предвиђено учешће председника Србије Александра Вучића на Самиту о будућности, као и на састанку о међународној сарадњи на изградњи капацитета вештачке интелигенције у заједничкој организацији Народне Републике Кине и Републике Замбије.

Навео је да током боравка у Њујорку очекује сусрете са више од 40 светских државника.

"Сместио се у авион за Њујорк. Поносан на чињеницу да наша национална авио-компанија директно лети за Њујорк. Време у авиону искористићу за припрему говора у Генералној скупштини УН и на важним панелима на којима ћу да учествујем. Очекујем сусрете са више од 40 светских државника. После Њујорка идем у Чешку и Швајцарску. И док се припремамо за полетање, Србија ми већ недостаје", навео је Вучић на Инстаграм профилу buducnostsrbijeav.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 14:12:35 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5537459/vucic-uoci-generalne-skupstine-un-ocekujem-susrete-sa-vise-od-40-svetskih-drzavnika.html
Мала Госпојина обележена у Обилићу и Грачаници https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537440/mala-gospojina-obelezena-u-obilicu-i-gracanici.html Мала Госпојина, храмовна и градска слава Обилића обележена је свечаном литургијом и пресецањем колача у овом градићу на централном Косову и Метохији у коме још увек опстаје и живи двадесетак Срба. Први пут од погрома у марту 2004. године црквена и градска слава Обилића Мала Госпојина обележена је са толиким бројем људи. Доласком поклоника али и расељених Обилићана из централне Србије као и мештана околних села, храмовна и градска слава окупила је близу 300 људи.

Богослужењу су присуствовале и монахиње из Прибине Главе – фрушкогорског манастира који се налази надомак Шида.

У недовршеном градском храму литургију су служили парох Александар Нашпалић, као и свештеници Зоран Гођевац, Станиша Арсић, Милован Којић.

"Окупили смо се да заједно прославимо празник Пресвете мајке Божје - заштитнице и путеводитељнице наше. За све што нам је потребно кроз живот, за спасење душа наших, можемо увек и на сваком месту да Њу позовемо, заплачемо и помолимо, а Она ће као Мајка услуштити наше молитве. Кад год се молимо Пресветој Богомајци наше молитиве, уколико су искрено о од срца увек буду услишене", рекао је у краћој беседи верницима парох приштински Станиша Арсић.

После литургије су окукпљени верници пошли у литију око цркве, чиме је богослужбени део завршен.

Овогодишњи домаћин био је Драгиша Терентић из Прилужја, који је некада радио и живео у Обилићу. Домаћин славе за следећу годину је Милош Ђорђевић из Црквене Водице.

Изградња цркве рођења Пресвете Богородице у Обилићу започета је 1990. године, да би у мартовском погрому храм био запаљен. Срећом, није порушен.

Данас у граду живи мање од 10 Срба и они су смештенни у "школском центру", у који су се вратили после погрома 2004. године после обећања припданика КФОР-а да им је обезбеђена двадесетчетворочасовна заштита.

Некада је у Обилићу, који је смештен петнаестак километара западно од Приштине, живело већински српско становништво.

Мала Госпојина обележена и у Грачаници

На академији поводом дана и славе општине Грачаница председница Љиљана Шубарић рекла је да је на локалној власти пуно изазова, да младима створе услове за останак и опстанак, да сачува безбедност и мир, слога и јединство.

"Да се сабирамо око наше Грачанице и истрајемо у вери. Да следимо храброст и понос наших предака. Да се сећамо наших жртава и ширимо корене до оних који би хтели да се врате и овде граде свој дом. И док се окрећемо једни другима знамо да је снага наше Грачанице у сваком од нас, у свакој руци која ради, у сваком погледу који брине, у сваком срцу које куца. Данас славимо, не само општину већ живот и сваки мали корак који нас води напред", навела је председница општине Грачаница.

Парох Дарко Маринковић је поручио да су српском народу у ова тешка времена напотребнији заједништво, молитва и саборовање.

Он је навео да је Грачаница место где се многи народ сабира, на молитву, на утеху, на поуку и на лепу реч.

"Само када човек погледа оне зидине, оно лепо наслагано камење на грачаничкој цркви, њему дође лепо и буде му милина и топлина око срца, а замислите већ колика је радост у души свакога човека који чује славопој монахиња и свештеника који свакодневно служе Богу", рекао је парох Дарко Маринковић

Подсетио је да Пресвета Богородица чува, не само Грачаницу, већ и читав српски род.

"Данас обележавамо, прослављамо рођење Пресвете Богородице и славу наше општине. Наша општина слави Малу Госпојину, манастир Грачаница слави Велику Госпојину и то није случајно тако јер је свети краљ зидао Грачаницу са намером да је посвети Светој Богородици у наше време, ми ето имамо и општину која обележава и прославља данашњи дан", подвукао је Маринковић.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 14:38:39 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537440/mala-gospojina-obelezena-u-obilicu-i-gracanici.html
Поплаве и одрони у Јапану и Јужној Кореји – један мртав, више од 10 несталих https://www.rts.rs/vesti/svet/5537400/japan-juzna-koreja-poplave.html Једна особа је погинула, а више од 10 се води као нестало у кишама без преседана које су погодиле полуострво Ното у централној јапанској префектури Ишикава. Обилне кише и поплаве погодиле су и Јужну Кореју. Рекордне падавине погодиле су регион Ното у централном Јапану, узрокујући нестанак струје за више од 5.000 домаћинстава и евакуацију десетина хиљада становника.

Једна особа је погинула, а више од десет се води као нестало.

Падавина су достигле рекордни 121 милиметар по квадратном метру.

Иначе, регион Ното се опоравља од земљотреса јачине 7,6 степени Рихтерове скале, у којем је 1. јануара погинуло више од 300 људи.

Поплаве и у Јужној Кореји

Обилне кишне падавине погодиле су и Јужну Кореју, изазивајући одроне и поплаве, због чега је више од 500 људи принудно евакуисано у јужним регионима, док су многи путеви и зграде под водом.

Централни штаб за катастрофе и безбедносне противмере саопштио је да је рано јутрос због јаке кише евакуисано 506 људи из 342 домаћинства у провинцијама Северни Гјонгсанг и Јужни Чунгчеонг, преноси агенција Јонхап.

Обилне кише су поплавиле и 54 деонице јавних путева.

Министарство унутрашњих послова подигло је ниво упозорења на обилне кише на "алармантан", а премијер Хан Дук Су хитно је наложио званичницима да мобилишу све расположиве административне ресурсе како би била ублажена штета и извршене припреме пред нове падавине које ће тропски циклон "Пуласан" донети јужној обали.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 13:25:30 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5537400/japan-juzna-koreja-poplave.html
Вучић за Политико: Титова гробница неће бити измештена https://www.rts.rs/vesti/politika/5537397/vucic-za-politiko-titova-grobnica-nece-biti-izmestena.html Председник Србије Александар Вучић изјавио је за Политико да гробница некадашњег председника СФРЈ Јосипа Броза Тита неће бити измештена из Музеја Југославије и да ће Тито остати део српске и југословенске историје. Александар Вучић је у интервјуу за Политико истакао да се премештање гробнице некадашњег председника СФР Југославије Јосипа Броза Тита неће догодити.

"Никада нисам био велики фан комуниста и комунистичког режима, али Јосип Броз је део наше историје, он је овде живео и овде је сахрањен, и он ће остати део српске и југословенске историје", рекао је Вучић.

Градоначелник Београда Александар Шапић најавио је на прошлој седници Скупштине града да ће покренути иницијативу да се измести гробница Јосипа Броза Тита, као и да се подигне споменик вођи Равногорског покрета Дражи Михаиловићу на Теразијској тераси. 

"Не могу да утичем на ту одлуку, нити град Београд може правно- формално на то да утиче, али мислим да је измештање Јосипа Броза из Музеја Југославије изузетно важна ствар за српски народ и за будућност ове земље", рекао је Шапић.

Политико Тита описује као "титана југословенске историје" и наводи да је владао земљом деценијама док је Југославија била комунистичка држава. 

Портал додаје да улице у Сарајеву, Северној Македонији, Црној Гори и Словенији и даље носе Титово име, па чак и улице у земљама попут Алжира, Бразила и Египта или земљама ЕУ као што су Француска и Италија.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 10:58:03 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5537397/vucic-za-politiko-titova-grobnica-nece-biti-izmestena.html
Зечевић o КиМ, ЕУ и руској подршци: Није време за дијалог, већ за акцију НАТО-а, Приштина зрела за санкције https://www.rts.rs/vesti/politika/5537370/zecevic-kosovo-metohija-nato-eu-rusija.html Директор Института за европске студије Слободан Зечевић каже за РТС да није време за дијалог, већ за акцију Европске уније и НАТО-а на терену, да се заустави то што се догађа на северу Косова и Метохије. Зечевић се осврнуо и на циљеве дипломатских иницијатива ЕУ у Бриселу и Њујорку, као и на подршку Русије иницијативи председника Александра Вучића за решавање ситуације на КиМ. Слободан Зечевић је у Јутарњем програму, поводом ситуације на Косову и Метохији и протеклих разговора у Бриселу, рекао да има утисак да смо на истом месту.

"Није дошло до директног састанка сада у Бриселу између нашег преговорача и албанског преговарача. Оно што Европска унија покушава упорно том дипломатском офанзивом је да дијалогом дође до решења, али мислим да то није довољно и да су они одавно требали да пређу на неке друге мере, када је реч о Приштини, да их приволе да примене оно што је договорено до сада", сматра Зечевић.

Према његовој оцени, није време дијалогу, већ је време акцији Европске уније и НАТО-а на терену, да се заустави ово што се догађа на северу Косова и Метохије.

"Јер би у супротном последице биле, као што је овај јужни део од Ибра практично очишћен од Срба, тако би и овој северни део био очишћен од српског становништва", упозорава Зечевић.

Сматра да је Приштина зрела за озбиљне санкције од стране ЕУ.

"Ако заиста Европа буде чврста, у смислу да им каже више нећете добијати новац, нећете бити чланови тих међународних споразума, односно споразума који су закључени са Европском унијом, онда ће они већ морати да почну да размишљају. Мислим да су они на неки начин зрели за одређену врсту санкција, али озбиљних санкција, које би их натерале да спроведу оно што је договорено од 2013. до данас", истиче Зечевић.

Шта је циљ дипломатских иницијатива ЕУ

Америка ће бити центар збивања наредне недеље, почиње јесење заседање Генералне скупштине Уједињених нација, где ће српска делегација, коју ће проводити председник Вучић, имати низ билатералних састанака.

Истовремено, високи представник ЕУ Жозеп Борељ је најавио да ће у среду у Њујорку окупити лидере Западног Балкана на ручку, што је урадила и председница ЕК Урсула фон дер Лајен ове недеље.

Циљ те европске офанзиве, оценио је Зечевић, јесте да повећа стопе привредног раста.

"Они су идентификовали да ми, с обзиром на то да нисмо у Европској унији, не добијемо довољно средстава из европских фондова. Идентификовали су да смо ми у заостатку, зато што немамо довољно средстава за развој. То покушавају преко фонда за Западни Балкан да надоместе. Идентификовали су проблеме. Укључивање у тај финансијски систем, односно банкарски систем плаћања СЕПА је врло важан, јер смањује трошкове приликом плаћања у еврима", објашњава Зечевић.

Друга ствар, додао је Зечевић, идентификован је још један проблем, а то су огромни редови робе.

"Врло споро се креће на Западном Балкану. Камиони чекају сатима и данима. Према томе, и то би било једно од решења. Цела намера ЕУ је да повећа стопе привредног раста", каже Зечевић.

"Русија нема утицај, одлучују НАТО, САД и ЕУ и нико други"

Зечевић је коментарисао и подршку Русије иницијативи председника Александра Вучића за решавање ситуације на КиМ, оценивши да је добро имати подршку једне велике земље, без обзира што је данас Русија у тешкоћама, али да је проблем што Москва овде нема конкретан утицај.

"Они су се повукли са Косова, повукли су трупе и ту су направили једну катастрофалну грешку кад је реч о њиховом утицају на овом простору. Али потпуно је тачно то што Русија каже, то иде нама у прилог, говоре истину. Међутим, питање је у овом тренутку колико Русија може конкретно да нам помогне на реализацији, на остваривању наших планова, односно жеља да се одржи српски народ на Косову. Ту одлучују НАТО, САД и ЕУ као нека врста сервиса, односно организације које пружају услуге у том дијалогу и нико други", закључује Зечевић.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 09:15:21 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5537370/zecevic-kosovo-metohija-nato-eu-rusija.html
Дунав расте на улазу у Србију – врх таласа стиже у среду, гвоздене бране на тесту у Будимпешти https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537369/dunav-raste-na-ulazu-u-srbiju--vrh-talasa-stize-u-sredu-gvozdene-brane-na-testu-u-budimpesti.html Водостај Дунава убрзано расте на делу тока кроз Србију. Најугроженија су викенд насеља код Бездана и Апатина. За поплавни талас се спрема и Нови Сад, али се не очекује да ће Дунав достићи границу ванредне одбране од поплава. Будимпешта очекује врх поплавног таласа, јавља репортер РТС-а. Хидролог Дејан Владиковић рекао је за РТС да се врх таласа на улазу у Србију очекује 25. септембра и да ће трајати од седам до десет дана, али да ће бити око 60 центиметара нижи у односу на 2013. годину. У Италији је најтежа ситуација због последице удара циклона Борис на северу земље. У покрајини Емилија Ромања евакуисано је више од хиљаду људи, а траје потрага за несталима.

Успостављена су привремена склоништа у школама за све који не могу да се врате кућама. Та покрајина је и у мају прошле године била погођена великим поплавама.

У Пољској је узбуна проширена на 49 хидролошких станица у басену реке Одре и на једну у басену Вистуле, док су упозорења трећег степена због ризика од поплава издата за још четири региона и важиће наредна три дана. Метеоролози апелују на Пољаке да буду приправни јер ће опасна ситуација бити и наредних дана.

Врх поплавног таласа на Дунаву стиже у Будимпешту, а на улазу у Србију се очекује 25. септембра.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 09:31:59 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537369/dunav-raste-na-ulazu-u-srbiju--vrh-talasa-stize-u-sredu-gvozdene-brane-na-testu-u-budimpesti.html
Обележена годишњица мисије "Халијард", осам деценија од спасавања 500 савезничких пилота https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537379/godisnjica-halijard-80-osamdeset-pranjani.html У Меморијалном центру на Галовића пољу у Прањанима обележена је осамдесета годишњица мисије "Халијард", најуспешније спасилачке мисије у Другом светском рату. Свечаност поводом 80. годишњице мисије "Халијард" одржана је на Галовића пољу, где су Меморијални центар и спортски аеродром.

Након интонирања химни Србије и Сједињених Америчких Држава, венце су на споменик положили специјални изасланик Председника Србије - министар за рад Немања Старовић, представници америчке и српске војске, америчке амбасаде, Халијард фондације као и потомци спасених пилота.

Поводом јубилеја, Фондација "Халијард" организовала је долазак у Прањане 40 потомака спасених авијатичара из Америке. Многи су први пут у Прањанима.

Операција "Халијард" почела је у марту 1944. године, када је командант Југословенске војске у отаџбини генерал Драгољуб Михаиловић, наредио изградњу писте са које је обављана ваздушна евакуација савезничких пилота и у чијој су изградњи учествовали мештани Прањана и околних села.

Са импровизованог аеродрома у Прањанима успешно је евакуисано око 500 авијатичара.

Операција "Ваздушни мост" сматра се једном од најуспешнијих спасилачких мисија иза непријатељских линија у историји ратова.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 15:27:58 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537379/godisnjica-halijard-80-osamdeset-pranjani.html
Здравствени прегледи на скенерима широм Србије, циљ је да у понедељак не постоје листе чекања https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537373/pregledi-skener-.html Око три хиљаде грађана чека на скенер. Током викенда су организовани прегледи на 115 скенера широм Србије од седам до 19 часова. Циљ је да у понедељак не постоје више листе чекања. В. д. директора Клиничко-болничког центра "Бежанијска коса" Марија Здравковић наводи да ће се у њиховој установи обавити 85 прегледа, од којих 48 данас.

"У зависности од врсте прегледа, сам боравак пацијента траје од 20 до 45 минута, разлика је да ли се ради преглед за једну или више регија", рекла је Здравковићева и додаје да гужве нема, јер су сви прегледи заказани у тачно време.

Грађани ће резултате данашњих прегледа добити сутра до 19 часова.

Здравковићева наводи да ће се до понедељка решити комплетна листа чекања скенера главе, врата, грудног коша, абдомена и мале карлице.

"На листи ће остати грађани који не треба да ураде сад преглед, то су онколошки пацијенти који имају заказан термин у складу са вођењем протокола. Термин скенера за онколошке пацијенте одређује се од стране онколошког конзилиума и треба баш тада да се уради да би се болест пратила", истакла је Здравковићева.

Директор УКЦ Ниш Зоран Перишић рекао је да ће најважнији епилог акције Министарства здравља бити да ће од понедељка, сви термини бити зелени, отворени, моћи ће да се убацују нови пацијенти не више на листу чекање, него на листу заказивања.

Сутра бесплатни превентивни прегледи

Сутра се такође широм Србије организују бесплатни превентивни прегледи.

"Настављамо изузетно добру акцију Министарства здравља коју су грађани изузетно добро прихватили. Открили смо код једног броја грађана врло озбиљна стања. То су људи који уопште нису имали тегобе и који нису знали да су болесни. Одмах су ушли у даљу диагностику, а неки су и оперисани", рекла је Марија Здравковић.

В. д. директора Клиничко-болничког центра "Бежанијска коса" апелује на грађане да не понављају прегледе, који се односе на пример на тумор маркере, који показују да постоји потреба за даљим испитивањем.

Сви који желе да провере своје здравље, моћи ће то да ураде сутра у здравственим установама широм Србије.

Лончар: Акција протиче добро, позивам грађане на превентивне прегледе

Министар здравља Златибор Лончар јутрос jе обишао београдске здравствене установе у којима се спроводи акција решавања листа чекања за ЦТ преглед и поново позвао грађане да искористе и акцију бесплатних превентивних прегледа која се сутра одржава у свим здравственим установама широм Србије.

"Изузетно сам задовољан како све функционише. Неки ситнији проблеми се решавају у ходу и за сада све протиче у најбољем реду. Ту сам и да пружим подршку свим здравственим радницима, који су препознали овај тренутак и решеност државе да неке ствари које су годинама потискиване и остајале нерелугисане, најзад реши", рекао је Лончар.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 13:46:00 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537373/pregledi-skener-.html
Мала Госпојина – добар дан за свадбе и веридбе https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5536973/mala-gospojina.html Успомена на дан када је рођена Пресвета Богородица Марија, у дому Јоакима и Ане у Назарету, Мала Госпојина слави се данас. За овај велики и важан празник везују се бројна веровања и обичаји. Богородица је рођена у Назарету, од остарелих и праведних родитеља Јоакима и Ане.

По оцу, била је од царског рода Давидовог, по мајци од рода првосвештеничког.

Ана је као старица родила кћер Марију, по благослову Божјем. Управо је Бог и одредио Марију да буде мајка Исуса Христа, и зато се слави као Пресвета Богородица.

Доживеће највеће радости и највеће боли, све док и сама, после истека земаљских дана, није отишла у вечну светлост и славу. 

Она је и данас заступница људи пред Творцем, којој се упућују најтоплије молитве.

Пред њеним чудотворним иконама дешавају се исцељења, а људи у невољи добијају помоћ.

Јесење свадбе у Србији, од давнина, почињале су од Мале Госпојине. 

Земљорадницима је данашњи празник означавао почетак јесењег орања и сетву озимих усева.

Приређиване су и разне сточарске свечаности.

Верује се да биље убрано између Велике и Мале Госпојине има посебна лековита својства, као и да јаја из тога периода могу целу годину да остану свежа па се зато остављају за насад, а пилићи излежени у ове дане биће добре носиље.

Многе породице славе Малу Госпојину као своју крсну славу.

Овај дан добар је за свадбе и веридбе. У многим насељима одржавају се сабори, заветине, преславе, молитве и литије.

Када је о празнику ведро, верује се да ће нам се сунце смешити и током јесени, али и зиме.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 13:34:37 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5536973/mala-gospojina.html
Србија се споро окреће органској производњи https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5537200/organska-proizvodnja-.html Недостатак времена за припрему хране због начина живота у 21. веку и све више места за продају брзе хране, негативно утичу на људско здравље. Воће и поврће које лепо изгледа неретко је највише третирано пестицидима, кажу стручњаци, па се све више грађана окреће органској храни. Да ли је та производња будућност српске пољопривреде и да ли ћемо користити квалитетно обрадиво земљиште за гајење култура за којима расте потражња и у свету и код нас? На југу Србије, у селу Ресник код Бабушнице, породица Ћирић узгаја и прерађује органско воће и поврће. Производња, кажу, захтева доста новца, а много их кош̣тају и цертификати.

"У пет пластеника гајимо поврће, паприку и парадајз на традиционалан начин, принципом органске производње. Наше подручје има огроман потенцијал за производњу здраве органске хране", каже Милица Ћирић из села Ресник у општини Бабушница.

После више година проведених за воланом камиона, на путевима широм Европе, Зоран Иванковић вратио се у родно село Камбелевац и бави се сточарством. Има 130 оваца и 40 коза, и има цертификат за органску производњу.

"Немамо кланицу која би узела цертификовану јагњад за месо. Проблем је нека рефундација око општине, што све унапред мора да се плати, а ти онда чекаш да ли ћеш да прођеш на конкурсу или не", каже Зоран.

Све више људи је спремно да потроши више новца за квалитетнију и здравију храну.

"Цена производа јесте мало већа, али разлог томе је то што произвођачи јако пуно улажу у ручни рад и више су у њиви. Робу набављамо од локалних произвођача из Војводине", каже Ивана Мршић из "Здравологије", Нови Сад.

Највеће површине у Западној Србији и Шумадији

Иако је српским пољопривредницима органска производња улазница на светско тржиште, не користи се довољно, има много запарложених парцела, али се и све више плодних ораница неплански претвара у индустријско земљиште.

Снежана Ољача са Катедре за агротехнику и агроекологију Пољопривредног факултета у Београду каже да су највеће површине под органском производњом у западној Србији и Шумадији, онда иде јужна Србија, па тек онда Војводина.

"Што се тиче броја хектара, највише је заступљено воћарство, ратарске културе, пре свега житарице, крмно биље, индустријско биље. На првом месту, што се тиче броја хектара, то су ливаде и пашњаци", каже Ољача.

У Словенији 11 одсто обрадивих површина под органском производњом

За разлику од Србије, где је тек један одсто обрадивих површина под органском производњом, у Словенији је тај проценат много већи – износи 11 одсто.

"Доступни су нам финансијски подстицаји државе и Европске уније. Учествујемо на тендерима који нам олакшавају улагање у пољопривредну механизацију и опрему за прераду", каже Полона Ратајац, произвођач органске ароније из Марибора.

У Србији су субвенције тренутно највећи проблем – надлежни још нису расписали јавни позив за субвенције за органске произвођаче и, како кажу, то ће учинити до краја септембра.

"Земљиште у Србији највећим делом није загађено тешким металима и органским загађивачима, што Србију сврстава у земље где се органска производња може успешно развијати", каже Јелена Милић из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Према њеним речима, оно што треба да се уради јесте да се подстакну произвођачи да се још више укључују у органску производњу, а то можемо само њиховом едукацијом.

Већи део органске производње у Србији намењен је извозу, прошле године извезли смо органске производе на тржишта Европе, Америке и Канаде за више од 50 милиона евра. Онима који се баве том производњом зарада није ни брза ни гарантована, а нагласак је на квалитету намирница и заштити околине.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 07:03:05 +0200 Економија https://www.rts.rs/vesti/ekonomija/5537200/organska-proizvodnja-.html
Сунчани викенд, температура до 25 степени https://www.rts.rs/vesti/vreme/5536984/vremenska-prognoza.html У Србији ће јутро бити хладно, а по котлинама и висоравнима југозападне и јужне Србије местимично магла или ниска облачност. У току дана претежно сунчано и мало топлије. Ветар слаб и умерен, источни и југоисточни. Најнижа температура од 6 до 13, највиша од 21 до 25 степени. У недељу и почетком наредне седмице још топлије. У Београду јутро хладно, а у току дана претежно сунчано и мало топлије. Ветар слаб до умерен, источни и југоисточни. Најнижа температура од 10 до 13, највиша око 24 степена.

У Србији у следећих седам дана претежно сунчано и топлије, само у уторак и среду у свим крајевима, а у суботу на северу и западу Србије променљиво облачно, местимично са кишом и локалним пљусковима са грмљавином.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 13:18:59 +0200 Време https://www.rts.rs/vesti/vreme/5536984/vremenska-prognoza.html
Кијев: Руске снаге гранатирале Криви Рог; Русија евакуисала око 1.200 људи у Краснодару https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5537279/kijev-ruske-snage-granatirale-krivi-rog-rusija-evakuisala-oko-1200-ljudi-u-krasnodaru.html Рат у Украјини – 941. дан. Власти у Кривом Рогу саопштиле су да су у руском гранатирању тог града три особе погинуле. Украјински председник Володимир Зеленски очекује да други мировни самит, чије је одржавање планирано до краја године стави тачку на рат. Управа руске атомске електране Запорожје, коју контролише Москва, оптужила је украјинске снаге да су извеле напад дроном на оближњу трафостаницу. Кијев забранио употребу Телеграма на службеним уређајима званичника. Ваздухопловство Оружаних снага Украјине саопштило је да је ПВО одбрана изнад Кијева оборила 61 беспилотну летелицу типа "шахед".

Са друге стране, Министарство обране Русије навело је да су њихови ПВО системи оборили осам украјинских дронова у Белгородској области.

Министарство истиче да ће руске снаге "благовремено" вратити контролу над Курском облашћу, додавши да су снаге на фронту одбиле више налета непријатеља.

Украјински председник Володимир Зеленски очекује да други мировни самит, чије је одржавање планирано до краја године стави тачку на рат.

Kако је раније најављено, Зеленски ће следеће недеље на састанку са америчким председником Џозефом Бајденом, представити украјински "план победе".

Владимир Путин формирао је Међуресорну комисију у Савету безбедности Русије за попуњавање војске особљем по уговору.

Министарство одбране Украјине објавило је да се у просеку сваког месеца широм земље регрутује 6.500 добровољаца.

Управа руске атомске електране Запорожје у источној Украјини, коју контролише Москва, оптужила је у украјинске снаге да су извеле напад беспилотном летелицом на оближњу трафостаницу што је, како се истиче, претња по нуклеарку.

Украјинске власти забраниле су употребу апликације за размену порука Телеграм на службеним уређајима које користе државни званичници, војно и друго особље због опасности од руске шпијунаже.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 11:17:30 +0200 Рат у Украјини https://www.rts.rs/vesti/ratu-u-ukrajini/5537279/kijev-ruske-snage-granatirale-krivi-rog-rusija-evakuisala-oko-1200-ljudi-u-krasnodaru.html
Портпарол УН после хитне седнице СБ: Регион на ивици катастрофе; Хезболах потврдио смрт још једног команданта https://www.rts.rs/vesti/svet/5537231/sukob-hamasa-i-izraela-pojas-gaze.html Сукоб Израела и Хамаса – 351. дан. Савет безбедности Уједињених нација одржао је хитну седницу после израелских ваздушних напада на Бејрут и јужни Либан, а портпарол УН-а Стефан Дижарик упозорио је да се тај регион сада налази "на ивици катастрофе". Хезболах је именовао 14 припадника елитне терористичке групе убијених у израелском ваздушном нападу, међу којима је био и командант Ахмед Вахабиј. Израел је убио команданта Хезболаха Ибрахима Акила и друге високе личности либанског покрета у ваздушном нападу на Бејрут обећавајући да ће наставити са војним акцијама док не буде у стању да обезбеди област око либанске граница.

У ваздушном нападу израелске војске на предграђе Бејрута убијено је најмање 12 особа, а 66 их је рањено, саопштило је либанско Министарство здравља.

Министар одбране Јоав Галант рекао је да Израел неће одустати након убиства високих команданата Хезболаха у Бејруту.

"Редослед акција у новој фази наставиће се све док се не постигне наш циљ, безбедан повратак становника својим кућама", рекао је Галант.

Портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби рекао је да Израел није обавестио Вашингтон пре него што су израелске снаге извршиле напад у Бејруту.

Хезболах је претходно лансирао 170 ракета у правцу северној Израела, саопштивши да је ракетама "каћуша" гађао више локација дуж границе, укључујући више база ваздушне одбране и седиште израелске оклопне бригаде.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 09:45:57 +0200 Свет https://www.rts.rs/vesti/svet/5537231/sukob-hamasa-i-izraela-pojas-gaze.html
Колико ће бити компликовано демонтирати гранату у самом центру Београда https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537005/bomba-beograd-gradiliste-vlajkoviceva.html Граната која је пронађена на градилишту поред Скупштине Србије тешка је скоро 300 килограма и још је тамо. Претпоставља се да је из Првог светског рата. Бојан Гламочлија из Центра за разминирање рекао је за РТС да неће бити једноставно демонтирати гранату, али да треба веровати деминерима. У близини гранате која је затрпана песком паркиран је бели полицијски камионет, тамо су багери, велика дизалица је заустављена, а радови обустављени. Тек понеки радознали пролазник вирио је кроз ограду градилишта.

Стручни тимови ће специјалним уређајима снимити терен и утврдити како ће граната бити деактивирана.

Др Владимир Јаковљевић са Факултета безбедности Универзитета у Београду рекао је да деактивирање подразумева скидање упаљача ако је то могуће или бушење и вађење експлозива на лицу места.

"Уколико то није могуће, онда се прелази на уништавање. Врши се такође на два начина: или на лицу места или подизањем и извлачењем тог неексплодираног убојног средства и одношењем на полигоне који су намењени за уништавање неексплодираних убојних средстава", рекао је Јаковљевић.

Граната се превози специјалним возилом и мора да буде обложена растреситим материјалом како би се вибрације свеле на минимум. Обавезна је пратња, а често се и саобраћај зауставља. Уколико је све то небезбедно, граната се деактивира тамо где је пронађена.

"То подразумева ширу зону безбедности, која је неопходна, да се становништво о томе обавести на време, да се евакуише одређени део или одређена зона која представља опасност ако дође до експлозије, затим се врши облагање или затрпавање неексплодираног убојног средства растреситим материјалом да не би било оштећења објеката, угрожавања живота људи, пролазника“, каже Владимир Јаковљевић.

Према првим информацијама, граната у Влајковићевој је артиљеријска, коришћена је током Првог светског рата, приликом опсаде Београда. Дугачка је више од једног метра и тешка скоро 300 килограма.

"Овде се очигледно по калибру, по величини зрна, по обиму, може претпоставити да се ради о огромном калибру који је имала немачка војска под Фон Макензеном, њиховим генералом који је дошао да буквално сравни Београд онако немилице. И наравно, уништен је цео потез, све доле од Дунавског кеја до Скупштине, којој су тад тек постављени темељи, али њихова мета је био двор, као и претходне јесени за Аустроугаре“, рекао је историчар Небојша Јовановић.

Бурна је историја Београда па заостала неексплодирана убојна средства нису реткост. Само у току прошле године у Београду их је откривено неколико, на Чукарици тенковска граната, у Волгиној на Звездари минобацачка.

Бојан Гламочлија: Неће бити једноставно демонтирати гранату

Бојан Гламочлија из Центра за разминирање рекао је, гостујући у Београдској хроници, да неће бити једноставно демонтирати гранату у центру Београда код Скупштине.

"Није једноставно, сваки експлозивни остатак из рата је велики проблем. Имамо искусне деминере у Сектору за варедне ситуације, с којима сарађујемо на разним пријектима. Верујемо у њихово искуство, у оваквим ситуацијама морате да верујете деминеру и његовој процени“, каже Гламочлија.

Према његовим речима, експлозивни остаци из рата су моћни иако делују споља да су зарђали, стари, те бомбе по међународним стандардима су трајне бомбе, немају рок трајања, унутра су потпуно нове.

Говорећи о евентуалној евакуацији околних улица, Гламочлија каже да ће МУП све проценити. У зависности од деминера и организације, извршиће се процена и донети одлука.

Одговарајући на питање на колико места има заосталих мина из ратова, Гламочлија напомиње да је на потезу од Железничке станице ка Бановом брду највише било проналазака из Првог и Другог светског рата.

"По неким стндардима, од 10 до 30 процента свих бомби, свега што се испали и баци неће експлодирати, остаје у земљи. Да бисте то очистили након сваког сукоба, систематски треба чистити, то кошта и велики је напор и тражи много деминера. Ове проблеме имају и остале земље у свету“, рекао је Гламочлија.

]]>
Sat, 21 Sep 2024 14:59:50 +0200 Друштво https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5537005/bomba-beograd-gradiliste-vlajkoviceva.html
Дани Српске у Србији - јединство и саборност српском народу никада нису били потребнији https://www.rts.rs/vesti/politika/5537245/dani-srpske-u-srbiji.html Манифестација "Дани Српске у Србији“ свечано су отворени у Народном позоришту у Београду. Јединство и саборност српском народу никада нису били потребнији - главна је порука овогодишње манифестације. Културна баштина, природне лепоте, угоститељство, али и инвестиционе могућности. Све то, 12. пут, представља се на Данима Српске у Србији. Најважнији циљ, чуло се на свечаном отварању,  учвршћивање веза између српског народа са обе стране Дрине.

"Јединство народа и руководства исказано је Декларацијом Свесрпског сабора 8. јуна и потврђено пројектима у свим областима, јасна су и јака порука и пут јединственог одговора на сваки изазов и претњу", рекао је шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић. 

Викарни епископ хвостански Алексеј, изасланик патријарха Српског, рекао је да је наша дужност да се подсећамо ко смо, али да не заборавимо да очима љубави гледамо на наше сународнике ма којој вери и нацији припадали.

"Од народне слоге од јединства у добру и љубави, правди и истини зависи наша истинска срећа и успех, како на личном тако и на националном плану", рекао је епископ Алексеј. 

Подршка и ослонац, на политичком и економском плану, биће и убудуће Београд Републици Српској, порука је коју шаље министар Синиша Мали, изасланик председника Александра Вучића.

"Упркос свим проблемима који нас не заобилазе већ деценијама стојимо чврсто заједно, јер снага јесте у заједништву. Зато су дани РС у Србији много више од догађаја, симбол су постојања, историје, културе и дубоких корена које моћна Дрина не раздваја већ напаја те исте корене", рекао је Синиша Мали. 

Радован Вишковић, председник Владе и изасланик председника Републике Српске, рекао је да је Србија чувар РС и форамлно и правно, као гарант Дејтона који је донео мир после рата и да то не заборавимо.

"Србија има и право и обавезу да се пита за положар Републике Српске и нико не може то да јој забрани", рекао је Вишковић.

Дани Српске у Србији обележавају се наредних 6 дана у још 12 градова Србије. Организоване су различите програмске активности из културе, науке, просвете и уметности.

]]>
Fri, 20 Sep 2024 22:51:42 +0200 Политика https://www.rts.rs/vesti/politika/5537245/dani-srpske-u-srbiji.html