20. maj – bombardovana bolnica "Dragiša Mišović"

U Beogradu je bombardovan Kliničko-bolnički centar "Dr Dragiša Mišović“.

Direktnim pogotkom uništena je zgrada neurologije, a oštećene su zgrade Dečje i Ginekološko-akušerske klinike i prostorije pravne službe bolnice i računovodstvo.

Doktor Dejan Sumrak, direktor Neurološkog odeljenja bolnice "Dr Dragiša Mišović", saopštio je da su u napadu poginula tri pacijenta – Radoslav Novaković, Branka Bošković i Zora Brkić, i bolnički čuvar.

Te noći poginulo je i sedam gardista Vojske Jugoslavije – Aleksandar Bajin, Goran Verežan, Predrag Ignjatović, Branimir Krnjajić, Slaviša Miljković, Vojin Pejčinović i Dragan Tankosić.

Dve porodilje, tri bebe i veći broj medicinskog osoblja ranjeno je u napadu na bolnički kompleks. NATO zvaničnici su saopštili da je napad bio usmeren na vojnu kasarnu u blizini bolnice i da se desio "nesrećni slučaj" sa raketom koja je, usled kvara, skrenula sa linije vođenja.

Drugi put u dva dana gađano je skladište "Jugopetrola" u gosto naseljenom delu Beograda u Radničkoj ulici na Čukarici. Objekat je gađan sa četiri krstareće rakete. Poginulih i povređenih nije bilo, pričinjena je velika materijalna šteta. Saobraćaj u tom delu grada je obustavljen. U napadu na "Jugopetrol" znatna oštećenja pretrpela je i rezidencija švajcarske ambasade u naselju Senjak, u vreme dok se u zgradi održavao prijem povodom praznika Švajcarske.

Bombardovano je i "Naftagasovo" skladište u industrijskoj zoni Sombora. Sa 18 projektila gađan je repetitor na planini Cer. Pogođena je meteorološka stanica na Paliću, u blizini Subotice. Bombardovan je most na Starom Begeju, na međunarodnom putu Zrenjanin–Temišvar, kod Banatskog Dvora.

Te noći bombardovani su i Obrenovac, Bačka Palanka, Novi Sad, Bezdan.

Rojters objavio delove plana za rešavanje krize 

U zoni Treće armije boravi podsekretar UN za humanitarna pitanja Serđo Vijera de Melo, sa predstavnicima još 12 organizacija UN. Po zadatku generalnog sekretara Kofija Anana, predviđeno je da poseti Surdulicu, Vladičin Han, Vranje, Gnjilane, Gračanicu i Prištinu.

Britanska agencija Rojters prenela je najvažnije delove plana za rešenje "kosovske krize" o kojem se dogovaraju predstavnici sedam najrazvijenijih zemalja sveta i Rusija.

Ključne tačke tog plana su – primena će početi kada Beograd u potpunosti prihvati rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se osuđuje nasilje i okončava sukob; vazdušni udari NATO će biti obustavljeni kada Beograd okonča nasilje na KiM i započne vidljivo povlačenje sa KiM; moguć povratak "malog" broja srpskih snaga na KiM; suspenzija ofanzivnih akcija OVK; razmeštanje međunarodnih bezbednosnih snaga; hitna i kompletna istraga zlodela; uspostavljanje nove policijske strukture.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 20. maj 2019, 11:04) - anonymous [neregistrovani]

Na zalost...

...to su danas majbolji Srbijini Prijatelji...Srbi u Srbiji i politicari vam,postujete li vi bilo koga?

(ponedeljak, 20. maj 2019, 10:47) - anonymous [neregistrovani]

Samo su vrhunski monstrumi mogli da narede i izvedu takav napad

Zaista mi nije jasno zasto nasa drzava Srbija nije vec uradila sve da se pokrenu sudski procesi kako bi se kaznili naredbodavci i pocinitelji tih stravicnih zlocina. To su bili zlocinacki napadi jer nije bilo odluke Saveta bezbednosti koja bi odobrila drzavnozlocinackoj organizaciji NATO-u da bombarduje Srbiju i CG.