7. maj – kasetnim bombama po centru Niša, raketirana kineska ambasada

Šesnaestoro ljudi je poginulo, a 70 ranjeno kada je NATO avijacija na centar Niša izručila kasetne bombe. U raketiranju zgrade Amabasade Kine u Beogradu poginula tri državljanina te zemlje.

U 11.20 časova pre podne NATO avijacija zasula je centar Niša kasetnim bombama.

Delovi kasetnih bombi eksplodirali su pored zgrade Patologije niškog Medicinskog centra, pored zgrade Banovine, glavne pijace, Niške tvrđave, Zdravstvenog centra "12. februar", parkingu Niš ekspresa pored Nišave.

Poginulo je 16 civila među njima i jedna trudnica. Ranjeno je više od 70 ljudi. Oštećeno je preko 100 stambenih objekata, uništeno ili oštećeno oko 60 automobila.

Ranije tog jutra raketiran je severozapadni deo grada i aerodrom.

Bio je to težak dan i za Beograd. U do tad najmasovnijem napadu na prestonicu Srbije bombardovan je ponovo centar grada – zgrade Saveznog MUP-a, Generalštaba Vojske Jugoslavije, Ministarstva odbrane, Vlade Srbije u Ulici Kneza Miloša, kao i zgrada MUP-a Savski venac.

Te večeri, u 23.45 časova, raketirana je i zgrada ambasade NR Kine u Novom Beogradu. U napadu je poginulo troje kineskih državljana, ranjeno je 20 ljudi. Ambasada, koja je bila vidno obeležena kao objekat od diplomatskog značaja, pogođena je sa tri projektila. Pored glavne zgrade, uništene su i pomoćne zgrade u dvorištu ambasade.

Na mestu bombardovanja ambasade Kine 2009. godine otkrivena je spomen ploča. 

U napadu na ambasadu znatna oštećenja pretrpeli su i objekti u neposrednoj blizini, posebno zgrada "Energoprojekta" i Stambeno-poslovni centar JBC.

NATO avijacija je dva puta u toku noći bombardovala hotel "Jugoslavija". Grafitnim bombama je gađana elektrana u Obrenovcu.

Devet projektila palo je na područje Fruške Gore. Na meti su bili TV repetitori na Iriškom vencu i Crvenom čotu kao i izletište Brankovac. 

U Pančevu je ponovo bombardovana rafinerija nafte.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 07. maj 2019, 21:43) - anonymous [neregistrovani]

Ниш

У нападу на Ниш који помињете погинула је мајка моје колегице са факултета.Колегица је тад била у Београду(у којем је студирала), ишла на факултет на консултације, спремала испите колико је то могуће у ненормалним условима.Смрт мајке од ње су крили све до 21.маја, када је осјетила да нешто није уреду и дошла у родни град.Нажалост, могла је само видјети гроб своје добре мајке.Никад заборавити, опростити само ако Узвишени Бог опрости,

(utorak, 07. maj 2019, 21:18) - anonymous [neregistrovani]

Kom

U suštini, kada se poredi sa ostalim napravljenim tog dana zanemarljivo je, ali ipak pamtim da su tog dana se avioni nisko spustili i jasno prateći dužinu bulevara nemanjića izbacili više desetina kasetnih bombi iznad stambenih blokova. Jedna je pala na našu zgradu. Srećom pala je na sleme krova koji je na 30m visine pa nikoga nije povredila, ali druge koje su pale okolo - jesu. Čulo se posle da je to bila akcija holandske vojske, oni bez sumnje isfrustrirani zbog dešavanja u Srebrenici. Poslednja neeksplodirana kasetna je pronadjena 7 godina kasnije na krovu oš ćele kula, takoreći iznad učionice. Narod holandije je te godine sa 1.5% budzeta te zemlje finansirao zločin njihove vojske.

(utorak, 07. maj 2019, 16:17) - Dositej [neregistrovani]

Zločin bez kazne

Strašna i velika tragedija se desila zločinačkim napadom nato fašista kasetnim bombama na grad Niš i njegove nedužne stanovnike. Da se ne zaboravi