Dve hiljade radio-amatera pomagalo u odbrani zemlje

I radio-amateri su obeležili 20 godina od početka NATO bombardovanja. Pre dve decenije uspostavljena je ratna radio-mreža za opasnost kojom su radio-amateri učestvovali u odbrani zemlje. Ponovo su svi bili na istim frekvencijama.

Prošlo je 20 godina od NATO bombardovanja, a Dragan Antonić dobro se seća tog 24. marta 1999. godine. I naredna tri meseca pamtiće zauvek. Dežuralo se 24 sata i uvek je neko bio na frekvenciji.

"Može se reći da je bilo događaja toliko da su jedan drugi sustizali, ali neke stvari čovek doživi burnije i sa većim osećajem tuge, kao što su pogibije mnogih civila, da ne pričam o pogibiji dece koje su nas posebno potresale. Bombardovanje zgrade RTS-a je bilo krajnje šokantno i tragično, mi to jednostavno nismo mogli da shvatimo da neko iz čista mira ubije tolike ljude samo zato što rade svoj posao", kaže Dragan Antonić, predsednik Kluba radio-amatera Novi Beograd.

Kada je uspostavljena ratna radio-mreža za opasnost uključili su se radio-amateri iz svih krajeva zemlje. Dobrivoje Jovičić tada je bio na službenom zadatku u Prizrenu.

"Pamtim događaj kada se raketa neeksplodirana zakucala pored samog centra u nekih tri sata noću. Drugi događaj je bila najava da će da bombarduju repetitor koji je radio iznad nas i bili smo u situaciji da imamo samo pet minuta da napustimo lokaciju. U roku od pet-šest minuta napustili smo lokaciju i posle udaljavanja od nekoliko stotina metara nastupilo je dejstvo posle koga da nismo napustili ostali bismo duboko pod zemljom", ističe Jovičić.

U radio-mreži je učestvovalo više od 2.000 radio-amatera. Kada je uspostavljena ratna radio-mreža za opasnost radio-amateri su uzeli direktno učešće u odbrani zemlje. Savez radio amatera Srbije je za to dobio orden za zasluge u odbrani tadašnje SRJ.

broj komentara 0 pošalji komentar