Slađan Vučković je 1999. izgubio obe ruke i nogu, njegove reči vraćaju bolna sećanja

Zastavnik prve klase u penziji Slađan Vučković, vojnik pirotehničar, izgubio je 25. aprila 1999. godine obe ruke i jednu nogu. Taj dan potpuno je promenio njegov život, a njegovu decu ta bomba iz aviona NATO pakta naterala je da prerano odrastu.

Slađan Vučković je tokom obeležavanja početka bombardovanja u Nišu rekao da se NATO pre 20 godina drznuo na kukavički čin - da napadne sve nas, našu decu, našu zemlju, malu ali ponositu.

Na današnji dan pre 20 godina Slađan je bio na terenu u sklopu redovnih aktivnosti vojske. Njegov posao bio je da uništava ubojita sredstva. Tada se naizgled mirno popodne pretvorilo u agoniju.

"Nisam brinuo za sebe, dao sam zakletvu državi još 1982. kao pitomac vojne škole. Brinuo sam za porodicu, suprugu i dvoje dece. Ćerka je tada imala nepunih deset, a sin nepunih pet godina", rekao je Slađan Vučković.

Seća se da je 25. aprila bilo prohladno popodne kada je čistio teren od bombi. Očistio je 106, a onda je na red stigla i ta 107. koja mu je promenila život.

U eksploziji te bombe ostao je bez obe ruke i jedne noge.

"Sećam se eksplozije i dima i kako pokušavam da nađem naočare... Krv mi se slivala niz lice, ali vidim da kolege trče prema meni. Ne osećam fizičku bol, samo bol u duši. Sada više nikad neću moći da pomilujem decu, da ih učim da crtaju, pišu, da igramo košarku", ispričao je zastavnik prve klase u penziji Slađan Vučković.

Tada su, kaže, deca još bila mala, a na njemu je bio veliki teret – kako im objasniti da im je tata drugačiji jer je radio svoj posao i uništavao bombe koje su tate neke druge dece poslale na nas.

"Posle nekoliko meseci deca su mi došla u posetu. Bio sam presrećan što ih vidim, ali i tužan što više ne mogu da ih uhvatim za ruku. Kada su otišla, plakao sam...", ispričao je Slađan Vučković.

Njegova deca su, ističe, prerano odrasla i suočila se sa surovom stvarnošću koju donosi rat.

"Nikad nisam oprostio NATO agresiju. Koliko je porodica uništila... Neka je žrtvama slava i večno im hvala", ovim rečima Slađan Vučković završio obraćanje u Nišu.

broj komentara 8 pošalji komentar
(ponedeljak, 25. mar 2019, 13:54) - Goran [neregistrovani]

Zašto?

Zbog čega ranije nismo čuli za ovog heroja Srbijo?

(ponedeljak, 25. mar 2019, 08:38) - anonymous [neregistrovani]

Ajde da vidimo

Kakvo bi stajaliste zauzeo Evropski sud pravde ,povodm ovog slucaja i ove ljudske tragedije.Tuziti ih svakako...

(ponedeljak, 25. mar 2019, 07:44) - anonymous [neregistrovani]

Genocid

Srbija je trebala odavno da pokrene tužbu za genocid nad srpskim narodom. Ako ima zrelih i smelih političara i sada nije kasno. Bilo kako bilo, sudiće im se jednog dana. 

(nedelja, 24. mar 2019, 23:45) - popaj [neregistrovani]

bez naslova

Jadan sam i ja i ova moja Srbija kad sam tek sada saznao za ovog coveka,
Mi u Srbijinikada necemo znati da postujemo svoje zive heroje.

(nedelja, 24. mar 2019, 22:41) - anonymous [neregistrovani]

Bol u dusi zbog nepravde

Ostace vecno.

(nedelja, 24. mar 2019, 22:20) - anonymous [neregistrovani]

А Нато шта мислите?

Вама је овде битно ко аплаудира?
А ко је на Србију бомбе бацао то је морално?

(nedelja, 24. mar 2019, 21:58) - Дејан [neregistrovani]

Живот за слободу

Човек је дао живот за слободу Србије а званичници изгледа да нису научили да аплаудирају него само да се њима аплаудира...

(nedelja, 24. mar 2019, 21:50) - anonymous [neregistrovani]

O nebo

I zemljo!