Predstavljena maketa memorijalnog centra RTS-a

U holu RTS-a izložena je maketa budućeg Memorijalnog centra RTS-a u znak sećanja na 16 ubijenih radnika tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

Autori čija je ideja prihvaćena na konkursu 2013. godine su predložili i osmislili da se drže koncepta estetike ruševina. Uz minimalne arhitektonske intervencije biće sačuvana porušna zgrada, a oko nje će biti izgrađena pristupna staza.

Tim "Neoarhitekti" osmislio je kinetičku strukturu 16 vlati trave koje će se njihati na vetru. Skupština grada Beograda usvojila je odluku o podizanju javnog spomen-obeležja memorijala "Zašto".

Profesor arhitekture Vladimir Milenković predstavio je projekat. Ukazao je da arhitekte imaju različite zadatke a da je Memorijalni kompleks RTS-a jedan od najkompleksnijih.

"Uprkos svemu naš zadatak je da gledamo u budućnost. Pre pet godina kada smo pobedili na konkursu imali smo jasnu želju da skuplptura bude koliko god je moguće živa", objasnio je Milenković.

Istakao je da je reč o 16 vlati trave koje se njišu na vetru uz zvuk parkovske svakodnevice u parku Tašmajdan.

"Akcenat je na njihanju vlati na vetru. To nije ništa dramatično nego dokaz da je skulptura živa", rekao je Milenković.   

V. d. direktora Televizije Ilija Cerović naveo je da se gubitak 16 života ne može nadoknaditi porodicama, ali da društvo može da učini sve da se uspomena na pogibiju radnika RTS-a nikad ne zaboravi i da se budućim naraštajima ostavi jasna poruka na tragediju koja nas je zadesila.

"Dvadeset godina postavljamo jednostavno pitanje 'Zašto?'. Od njih pravog, istinskog odgovora verovatno neće ni biti. Da li mi znamo odgovor? Možda. Neka to naše saznanje bude večita veza između prošlosti ali i deo društvenog pamćenja i znanja", rekao je Cerović.

Istakao je da je važno da se memorijalni kompleks gradi na primeren način i sa jasnom porukom.

"Bez sećanja na žrtve kontinuitet našeg društva i zajednice u celini nije zamisliv", poručio je Cerović. 

Kao i svakog 23. aprila u prethodnih 20 godina, u dva sata i šest minuta u Tašmajdanskom parku, ispred zgrade RTS-a i spomenika "Zašto?", porodice i prijatelji odaće poštu poginulima.

Radio-televizija Srbije dve decenije od bombardovanja obeležiće i komemorativnim skupom u Aberdarevoj, a pre toga u 18 sati, u organizaciji RTS-a i Udruženja novinara Srbije biće otvorena Međunarodna konferencija pod nazivom "Kraj nekažnjivosti za zločine nad novinarima". Prenos će biti na Prvom programu RTS-a.

U Galeriji RTS-a postavljena je izložba fotografija Branko Pelinovića kao i izložba skulptura Katarine Tripković Pančić. 

Sutra će na prvom programu RTS-a biti prikazan dokumentarni film o bombardovanju RTS-a "Hronika najavljene smrti".  Nakon toga sledi igrani TV film "O životu i o smrti".

U napadu NATO-a, u noći između 22. i 23. aprila, poginuli su: Jelica Munitlak (27), šminker, Ksenija Banković(27), video-mikser, Darko Stoimenovski (25), tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović (26), tehničar u masteru, Dragorad Dragojević (27), radnik obezbeđenja, Dragan Tasić (29), električar, Aleksandar Deletić (30), kamerman, Slaviša Stevanović (32), tehničar, Siniša Medić (32), dizajner programa, Ivan Stukalo (33), tehničar, Dejan Marković (39), radnik obezbeđenja, Milan Joksimović (47), radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović (50), tehničar u masteru, Milovan Janković (59), precizni mehaničar, Tomislav Mitrović (61), režiser programa, i Slobodan Jontić (54), monter.

broj komentara 0 pošalji komentar