Мурали БЕЛЕФ-а красе Београд

Блу,Валери Берути и Маријус Варас, оставили су Београду три мурала настала као део БЕЛЕФ-овог програма "Супер зид". Присуство истакнутих светских уметника уличног сликарства у Београду доприноси популаризацији уметности.

Три мурала која су у оквиру програма "Супер зид" овогодишњег БЕЛЕФ-а урадили уметници Блу, Валериј Берути и Маријус Варас, откривени су на грађевинама на територији општина Савски венац и Стари град.

Уметник Блу је осликао мурал на згради у Поп Лукиној улици, Валери Берути на згради Основне школе "Петар други Петровић Његош", а Маријус Варас је осликао мурал на згради у Дурмиторској улици.

Пројекат "Супер зид" заједнички реализују БЕЛЕФ, Теленор фондација, платформа за савремену уметност КИОСК и општине Врачар, Савски венац и Стари град.

Селекторка визуелног програма БЕЛЕФ-а Милица Пекић рекла је, приликом откривања мурала, да се овај пројекат идејно надовезује на "Покрени град", који је такође реализован са Теленор фондацијом, а који је настао као подршка одлуци Министарства за државну управу и локалну самоуправу да већа места у Србији званично добију статусе градова.

"Пројекти обнављају мурале као уметнички израз, а овогодишње присуство истакнутих светских уметника уличног сликарства у Београду доприноси популаризацији уметности у јавном простору, што је једна од носећих тема овогодишњег БЕЛЕФ-а", рекла је Пекићева.

Блу је тренутно најважнији и најпознатији муралиста на свету, који зидове доживљава као листове папира за цртање. Валери Берути је италијански млади уметник у успону, који ће ове године излагати и на Бијеналу у Венецији.

Берути у свом раду користи свакодневне теме, најчешће оне које потичу из његовог детињства.

М-Сити је ауторски пројекат Маријуса Вараса, у оквиру кога је осликано неколико стотина мурала по многим светским метрополама.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 04. авг 2009, 00:22) - badanjac [нерегистровани]

Murali

Samo da ih ima vise..zaista ulepsaju dan! Dokaz kako, ponekad, siva ne mora biti sumorna.

(петак, 31. јул 2009, 20:20) - violina12 [нерегистровани]

Murali

Nijedan mi se ne dopada. Vidjala sam i bolje i lepše. Neinventivno