Кула Небојша постаје музеј

Небојшина кула у Доњем граду на Калемегдану постаће изложбени простор, захваљујући сарадњи стручњака из Србије и Грчке. Кула Небојша ће прве посетиоце примити крајем године.

Тим стручњака Историјског музеја Србије с колегама из Грчке припрема концепт изложбеног простора у Кули Небојша, која ће до краја године бити спремна за прве посетиоце после вишемесечне рестаурације, саоштило је Јавно предузеће "Београдска тврђава".

У саопштењу се наводи да ће Кула Небојша бити изложбени простор у којем ће, на оригиналан начин, уз коришћење модерних аудио-визуелних елемената, изложба бити постављена тематски и по нивоима.

Посетиоци ће моћи да виде причу о историјату Куле, Првом српском устанку, као и причу о Србији и Грчкој као ослобођеним земљама, док ће један део куле бити посвећен Риги од Фере, грчком револуционару који је страдао у Србији.

"Рестаурација Куле Небојша и њено укључивање у културни живот Београда највећи је пројекат те врсте, који је рађен не само у нашој земљи већ у целом региону", пише у саопштењу.

Јавно предузеће "Београдска тврђава" наводи да је обнова Куле Небојша и њена поновна функционална употреба, прилагођавање савременим условима, уз истовремено очување аутентичности пионирски подухват.

"Обезбедити објекат, заштитити га од плављења и подземних вода, уз истовремено осавремењавање простора и његово укључивање у културни живот Београда - био је велики изазов", наводи се у сопштењу.

Захваљујући донацији Грчке и средствима из буџета града, обновљени су Кула, Приобални бедем и Водена капија.

Радови на ревитализацији објекта почели су у јуну 2009. године, а завршени у мају ове године.

Пројектну документацију су урадили Републички завод за заштиту споменика културе и Архитектонски факултет у Београду, уз консултантске услуге Археолошког института САНУ.

Извођач радова је "Кото" из Београда. У наредном периоду биће уређен околни простор, уведена струја у кулу и обезбеђен безбедан прилаз комплексу, односно пешачки прелаз и семафор.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 05. авг 2010, 12:43) - Igor [нерегистровани]

Bela Kula/Kula Nebojsa

Interesantno, u Solunu je napravljen isti fazon sa Belom Kulom, isto muzej na par nivoa. Sve u svemu, jako pozitivna vest, jer je Bela Kula prerasla u simbol Soluna, pa sto ne i Kula Nebojsa da bude jedan od simbola Beograda.

(среда, 04. авг 2010, 19:23) - Akademik Profesor Dr.Srboljub Zivanovicanonymous [нерегистровани]

Masovna grobnicaJasenovackih zrtava pored kule Nebojse

Dobra je ideja da se kula Nebojsa i prostor oko nje pretvore u izlozbeni prostor. Srpski i Grcki narod to zasluzuju, a posebno revolucionar i borac za slobodu Srba i Grka Riga od Fere.
Medjutim zelim da podsetim da se pored kule nebojse nalazi masovna grobnica u kojoj su sahranjeni lesevi koji su doplovili Savom iz Jasenovca. Trebalo bi na neki nacin obeleziti i to mesto, ikli pak da u nekom delu izlozbenog prostora budu spomenute zrtve hrvatskog genocida nad Srbila,Jevrejima i Romima u toku II svetskog rata/
Sa postovanjem
S.Zivanovic. Predsednik Medjunarodne komisije za istinu o Jasenovcu. London,Velika Britanija

(среда, 04. авг 2010, 08:09) - anonymous [нерегистровани]

Hvala

Hvala vam na ovoj saradnji i Srbima i Grcima.
Tako treba nastaviti, raditi i ocvrscivati se u svakom pogledu. Sigurno da ove dve zemlje imaju mnooooogo lepoga ovome svetu da ponude.

(среда, 04. авг 2010, 02:46) - anonymous [нерегистровани]

.

Lepo! Neka žive Srbi i Grci!