Вече Владимира Пиштала

Одржано књижевно вече у Културном центру Београда, поводом објављивања сабраних дела Владимира Пиштала, у издању Агоре. Последњи том Пишталових сабраних дела изашао недавно, под насловом "Чајеви Марса - Ноћи".

У Културном центру Београда одржано је књижевно вече, поводом објављивања сабраних дела Владимира Пиштала, у издању Агоре.

Уз читање одломака из Пишталових дела приказан је и, по ауторовом избору, филм "Поводом Нице" Жана Вигоа, из 1929. године.

"То је један од најинтересантнијих документараца које сам гледао, а одлучио сам се за њега зато што је Вигоов поступак сродан мојој поетици: и код мене је слика главно изражајно средство, преко ње саљем поруку читаоцу", навео је Пиштало.

Владимир Пиштало је аутор који већ дуго пише, али је тек последњих година стекао пуно признање и своју читалаццку публику.

Пиштало је професор историје на Вустер универзитету у Масачусетсу, а тренутно је гостујући професор на Факултету политичких наука у Београду, где студентима држи курс "Америчка култура и популарне вредности".

Рођен је у Сарајеву 1960. године, одрастао у Мостару, Краљеву и Београду. Почетком деведесетих писао је за "Време", а 1993. године преселио се у САД.

Пре него што је дефинитивно признат као значајан српски писац, већ је био превођен на многе светске језике и добијао је бројне похвале из иностранства, међу којима су биле и позитивне критике у француском "Фигароу" и "Ле Монду".

Добио је и награду "Милош Ђурић" за превођење песама Чарлса Симића на српски, док је за роман "Тесла, портрет међу маскама" прошле године добио НИН-ову награду и награду Народне библиотеке Србије за најчитанију књигу године.

Написао је и роман "Миленијум у Београду", збирке прича "Крај века" и "Витраж у сећању", новелу "Корто Малтесе" и друга дела.

број коментара 0 Пошаљи коментар