Енио Мориконе одржао концерт у Београду

Италијански композитор Енио Мориконе на синоћњем концерту предводио оркестаром "Рома симфониета" и академским хором "Обилић". Концерт у Београдској арени почео извођењем композиција за гитару.

Енио Мориконе синоћ је три пута излазио на бис, призиван стојећим овацијама више хиљада људи који су дошли на његов концерт у Београдску арену.

Времешни али крепки Мориконе (80) дириговао је оркестром "Рома симфониета" и академским хором "Обилић" током наступа у Београдској арени, на коме су, поред филмских тема којима се прославио, извођене и композиције за соло гитару.

Највећи одзив, сасвим очекивано, добиле су Мориконеове теме за филмове Серђа Леонеа "Добар, рђав, зао" (1966), "Било једном на Дивљем западу" (1968) и "Било једном у Америци" (1984), као  за филм "Мисија" (1986) Роланда Жофеа.

Гитариста Карло Марћоне, на почетку концерта извео је Мориконеове композиције за гитару.

Четворица гитариста, предвођена Мориконеовим блиским сарадником Робертом Фабријем извеле су потом преаранжирану верзију музике из филма "Синема парадизо".

Међу првим композицијама у Београдској арени су се чуле теме из филмова "Несаломиви", "Било једном у Америци", "Легенда о пијанисти", "Х2С", "Сицилијански клан", "Уна сера а цена" и "Мадалена".

Блок тема за шпагети вестерне Серђа Леонеа, с којима је Мориконе текао светску славу, почео је извођењем чувене теме за "Добар, ђав, зао".

Солистичке деонице на "вестерн" темама певала је, у пратњи хора, сопран Сузана Ригачи, чији је кристално чисти глас дошао до изражаја у "Било једном на Дивљем западу" и теми за завршни обрачун у "Добар, рђав, зао".

Друга половина концерта протекла је у знаку раматичне музике за ангажоване филмове као што су "Битка за Алжир", "Истрага над грађанином ван сваке сумње" и "Радничка класа длази у рај", као и омажа италијанском режисеру Мауру Болоњинију.

Последњи блок посвећен музици за "трагичне, лирске и епске филмове" донео је три теме из "Мисија", с којима је тријумфално завршен ванични део концерта.

Мориконе се три пута враћао на бис и са хором и симфонијским оркестром поновио "Деборине теме" из филма "Било једном у Америци", теме обрачуна у "Добар, рђав, зао" и композиције "На земљу као у рају" из "Мисије".

број коментара 1 пошаљи коментар
(уторак, 17. феб 2009, 18:45)
sinjori [нерегистровани]

Ennio

Veliki dogadjaj, ali bih postavio pitanje rts da li postoji sansa da se vidi koncert na tv?