Капитално дело барокног сликарства до пролећа пред публиком у новом руху

Капитално дело барокног сликара Паулуса Антонијуса Сенсера, „Чудотворно умножавање хлеба“, које је 70 година било на тавану печујске Бискупије, рестаурира се у суботичком Градском музеју. Европској културној јавности слика ће бити поново доступна у априлу, на изложби у Суботици посвећеној заборављеном барокном мајстору.

Слику раскошних размера – дужине шест метара, висине три метра – барокни уметник Паулус Антонијус Сенсер израдио је 1751. године. На слици, уз уобичајене библијске призоре, уметник захваљује донатору који је наруџбину платио 180 форинти – са којима се у то време могло купити двадесет петоро телади.

Рестаураторка суботичког Музеја довешће овај бисер барокног сликарства до поновног сјаја.

„Иако кажемо да слика није у јако лошем стању, због те величине има пуно рада на њој, на пуно места недостаје оригинални слој боје. Ја сам конзервирала слику са смесом воска и дамар смоле, то је традиционалан материјал, јер рестауратор увек треба да буде невидљив“, објашњава др Жужана Пап Корхец, рестаураторка и саветница у Градском музеју у Суботици.

Чишћење Сенсерове слике приводи се крају, а естетска реконструкција дела биће рађена уживо пред публиком.

„То је модеран тренд сада у светској конзервацији – "Conservation In Action". Склопила сам истраживачки и рестаураторски посао јер се, иначе, оваквим ауторима не би никад правила ни изложба ни монографија“, додаје рестаураторка.

Сенсерово ремек-дело биће главна атракција изложбе посвећене барокном сликарском мајстору која се припрема за април у Суботици, са још десет његових дела које ће стићи из манастира у Бачу, из Босне и Херцеговине и Хрватске, где је такође стварао.

Изложба у јулу путује у Печуј, а обновљено Чудотворно умножавање хлеба од септембра ће поново украшавати печујску бискупију.

број коментара 0 Пошаљи коментар