У Вишеграду уручене књижевне награде Драгославу Михаиловићу и Јахини Гузељ

Традиционално, на Савиндан, у Вишеграду је додељена "Велика награда Иво Андрић", коју је Андрићев институт, на чијем челу је редитељ Емир Кустурица, установио 2015. године. Лауреати за прошлу годину су академик Драгослав Михаиловић за животно дело и руска књижевница Гузељ Јахина за роман "Деца Волге".

Већ својим првим делима, Драгослав Михаиловић нашао се у самом врху српске прозе.

"У приповедању се усмерио на живу реч која ствара илузију непосредног усменог казивања, на глас свога јунака, по правилу несрећника, губитника и аутсајдера", образложио је, између осталог, жири.

Ово је друга награда са Андрићевим именом за великог писца, прву је добио за "Петријин венац" 1975. године.

"Мислим да свакоме писцу награде значе јер обележавају неко расположење према једној твојој књизи или према више њих, а то је увек задовољство за човека који је посветио многе дане тим рукописима", каже академик Маихаиловић.

Руска књижевница татарског порекла Гузељ Јахина романом "Деца Волге" враћа се у период бурне совјетске историје, од 1918. до краја тридесетих година, описујући живот немачке аутономне зајендице на реци Волги. Захвалност за угледно признање посветила је Иви Андрићу.

"Позната изрека каже 'Народ који не познаје своју прошлост, не заслужује да има будућност'. Може ли се онда рећи да се Иво Андрић, бавећи се брижљиво и пасионирано прошлошћу своје земље, на тај начин бринуо о њеној будућности? Чини ми се да може", рекла је књижевница Јахина Гузељ.  

Улога "Велике награде Иво Андрић" важна је за стално подсећање на значај дела нашег нобеловца чије књиге код нас и у свету сваке године имају по 60 нових издања.

број коментара 0 Пошаљи коментар