Политикина признања најбољој изложби и књизи за младе

"Политика" је прославила 116. рођендан. Најстарији и најутицајнији дневни лист у овом делу Европе први пут се појавио на београдским улицама 25. јануара 1904. године на четири стране, по цени од пет пара. На рођендан су уручене награде "Владислав Рибникар" за најбољу изложбу и "Политикин забавник" за најбољу књигу за младе.

Изложба "Слепа вера" сликара Перице Донкова је најбоља у 2019. години, према оцени жирија "Политикине награде". Одржана је у Кући легата у Београду протекле јесени.

Према речима жирија, "у контексту његових дела препознаје се свест о угрожености појединца, о егзистенцијалној тескоби савременог човека, о отуђењу, деструкцији и општој несигурности."

"Моји радови јесу иконе верујућег у постојање и трајање. Иако је интонација у мом делу из тамнијег ракурса, ја ипак верујем у постојање. Ја сањам у својим радовима, генерализујући свој став о слепој вери", истиче Донков.

"Политикина награда" једно је од назначајнијих српских признања за ликовну уметност.

Соњи Ћирић награда за најбољи роман за младе

Награда за најбоље књижевно дело намењено младима носи име листа који је већ седам деценија симбол свих наших одрастања – "Политикиног забавника".

Соња Ћирић је 41. први добитник, за роман "Нећу да мислим на Праг".

"Сматра се да су награде једна од највећих реклама књига за децу, а колико је то потребно то сви знамо", каже Ћирићева.

У образложењу је записано да је њен роман "складна и суптилно нијансирана прича о породичним односима, одрастању, пријатељствима, која нису увек лишена стрепње, суревњивости и супарништва".

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 25. јан 2020, 01:13) - Petra [нерегистровани]

Ziri

Ziri u kome nema pisaca za decu i ljudi koji se bave obrazovanjem dece ne moze na bilo koji nacin davati sud o najboljem delu za veoma osetljivu kategoriju citalaca. Pratim ovu oblast i veoma sam razocarana jer su skrajnuti izvrsni decji pisci i dela koja su prosle godine bila objavljena a imaju ozbiljnu citalacku vrednost i vazna su za podsticanje citanja kod najmladjih. Neka se organizator ne cudi ako pisci polako pocnu da odustaju od konkurisanja i za ovu nagradu.