Сто година од смрти Модиљанија

Пре тачно сто година преминуо је Амадео Модиљани (1884–1920), један од најпознатијих сликара експресионизма. Ово је шест ствари о Модиљанију и његовом делу које би требало да се нађу у сваком уџбенику о сликарству.

Утицај Париза

Амадео Модиљани је рођен у Италији, али је цртање учио у Паризу у Académie Colarossi. У Паризу, престоници сликарства, упознао се са делима Тулуз-Лотрека и Сезана.

Славни пријатељ

Модиљанија због слабог здравља (у детињству је боловао од тифуса и туберкулозе) нису примили у војску током Првог светског рата. У то време је сликао портрете својих пријатеља, међу којима је био и Пабло Пикасо. Израђивао је и скулптуре.

Експресионизам 

Око 1916. године почиње да слика експресионистичким стилом: лице и врат су издужени, линије су фино савијене, често се не виде зенице, усне су ситне.

Инспирација

Љубав која је обележила његов живот, била је млада сликарка Жан Ебитерн. Насликао ју је више од двадесет пута. 

Најпознатија дела

Међу најпознатијим делима Модиљанија су Мадам Помпадур и Жан Ебитерн. Његов Лежећи акт (на левој страни) продат је 2018. за више од 140 милиона евра, за шта је Сотеби тада навео да је највиша цена коју је једно уметничко дело икада достигло.

Трагични крај

Амадео Модиљани је умро 1920. године од туберкулозе. Имао је само 35 година. Дан после његове сахране, његова вечита инспирација Жан је извршила самоубиство.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 24. јан 2020, 16:28) - anonymous [нерегистровани]

Zalosno

I tragicno Samo 35 godina takav umetnik