"Весела типчурина" – представа која стиже у свако село

Када је почињао пројекат путујућег позоришта за децу "Весела типчурина", глумац Никола Ракочевић имао је само једну идеју – позориште мора да буде доступно свима. То га је одвело у многа удаљена места.

Никола Ракочевић, гостујући у Београдској хроници, каже да је циљ читавог пројекта био да стигну до деце у истуреним одељењима у селима, где их има по десеторо, петнаесторо у целој школи.

"Ја сад гледам да ли ће мој син да нађе друштво у свом одељењу где их има 25 само у првом разреду, а њих је у школи петнаесторо од првог до четвртог разреда. Сад они немају баш пуно да бирају што се тиче пријатеља, али то може да буде и добро", наводи Ракочевић.

Истакао је да су у селима у околини Кнића одиграли осам представа и додао је су нека од те деце била у Позоришту за децу у Крагујевцу, али да већина до тада није имала прилику да гледа представу. "Због тога је нама било још драже", нагласио је Ракочевић.

"Идеја је да идемо баш код деце по тим школама у селима које имају јако мало ђака", нагласио је Ракочевић.

Тренутно, каже, раде на томе да са представом обиђу што више Шумадију и Западну Србију, па ће онда ићи даље.

Истакао је да је "Весела типчурина" стигла чак и до Штутгарта и Франкфурта, као и да има заинтересованих који им се јављају да дођу код њих и играју ову представу.

"Мени је интересантно код путујућег позоришта зато што је оно пре свега мобилно и оно може да повеже село, град и мањи град. То је мени важно зато што постоје предрасуде и мислим да тиме може да се иницира то неко спајање и разумевање", закључио је Ракочевић.

број коментара 0 Пошаљи коментар