Јовићевић: Није било притужби на жири Нинове награде све до финала

Списак потписника такозване петиције чине и добитници Нинове награде, као и они који су ове године били у конкуренцији, а који тада нису постављали питање компетентности жирија, изјавио је "ФоНету" уредник културне рубрике недељника НИН Драган Јовићевић.

"Ми смо још пролетос објавили састав Ниновог жирија, и није било притужби све до самог финала", подсећа Јовићевић. Зато је, према његовој оцени, једино јасно да су мотиви осујећеност и завист појединих писаца којима би вероватно одговарало да сами бирају жири за доделу најзначајније књижевне награде.

"Док до тога не дође, о члановима жирија одлучиваће искључиво колегијум Нина, који стоји иза стручности сваког од петоро одабраних критичара", поручио је Јовићевић.

С друге стране, он напомиње да га не збуњује "исувише емоционална димензија самог саопштења" и истиче да награда недељника НИН "остаје најзначајније књижевно признање код нас, свидело се то некоме или не".

Сасвим је логично да свако ко пише и објављује тежи и да је освоји, али и да за многе оно делује недостижно, сматра Јовићевић.

Примећује да се "такозвани бојкот односи само на Нинову награду, а да се не спомиње ниједна од 500 других, за које конкуришу исти писци који су се ове године нашли у најужем избору за Ниново признање".

Тужно је, сматра Јовићевић, што се још пребројавају крвна зрнца и говори о крајње некњижевним аспектима саме награде.

Потписницима петиције жели од срца све најбоље, када у будућности буду конкурисали за неко од других књижевних признања.

Како пишу Вечерње новости, група српских писаца у писму јавности, под насловом "Бојкот НИН-ове награде" указује на то да о овом књижевном признању одлучују "што стручно, што морално, а најчешће и стручно и морално некомпетентни људи, за које није јасно по ком мерилу су бирани".

Међу осамнаесторо потписника тог текста, налазе се двојица ранијих лауреата овог признања, академик Миро Вуксановић и Владимир Табашевић, а уз њих су Емир Кустурица, Владимир Кецмановић, Слободан Владушић, Никола Маловић, Дејан Стојиљковић, Љубица Арсић...

број коментара 0 Пошаљи коментар