„Чистач“ Марине Абрамовић збраја утиске

Изложба „Чистач“ која је протеклих месеци оборила бројне рекорде, затвара се сутра у Музеју савремене уметности. Шта је изложба Марине Абрамовић донела Србији и шта ће остати уписано у историји српске културе?

Речма: „Пре 40 година, 44 године када сам напустила ову земљу скочила сам и летела сам све време од тада. Данас, осећам да почињем да дотичем тло и топла добродошлица коју сте ми приредили је умањила оно што је могао бити катастрофалан пад“, отворила је изложбу Чистач Марина Абрамовић, 21. септембра прошле године, у 6.23 ујутру.

Сасвим случајно на Светски дан чишћења. До сада Маринине радове видело је 62.000 људи, а до 20. јануара очекује се да ће их бити 70.000. 

„Изложено је 120 радова од тога 70 одсто су видео-радови. Маринину изложбу кад смо постављали затворили смо музеј на два месеца. Мислим да ће нам требати мање времена да је спакујемо, око месец и по“, објашњава Слободан Накарада, в. д. директора Музеја савремене уметности.

Међу запаженијим перформансима је онај са голим уметницима.

„Некима се то допада, неке иритира, неки се збуне. Сто са пиринчем је јако био прихваћен од стране публике и увек смо имали велики број младих, али и старијих људи који су седели и медитирали за тим столом што је и био циљ и бројали пиринач“, истакао је Накарада.

Маринина изложба коштала је 1,3 милиона евра, а само 300.000 потрошено је на куповину видео-пројектора и монитора који ће остати музејима у Србији. Од улазница, Музеј савремене уметности зарадио је 18 милиона динара. То, међутим, није једини рекорд за једну изложбу.

„Укупно је било негде око 1.720 чланака и морам да кажем да никада у историји једне изложбе није било толико интересовање и ваших колега који су били заинтересовани да се распитају шта о Марини, шта о изложби“, истакао је Накарада.

Изложба Чистач на турнеју је кренула 2017. године и на том путу почистила је шест европских градова, Београд је седми и последњи. То је уједно и повратак Марине Абрамовић родном граду њена прва самостална изложба у Београду после више од четири деценије.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(недеља, 19. јан 2020, 19:04) - anonymouslj52x [нерегистровани]

izlozba

Dozivljaj

(недеља, 19. јан 2020, 16:13) - Rada [нерегистровани]

Kad se oduzmu

projektor i prihod od ulaznica, ispada da nas izložba košta 850 000 evra. Da li se isplatilo, npr. turistički ili kroz članke u umetničkim časopisima za sticanje pozitivnog imidža? Sumnjam.

(недеља, 19. јан 2020, 15:26) - Маторац [нерегистровани]

Истина

Њена приказанија наводе човека на преиспитивање појма "уметност"."

(недеља, 19. јан 2020, 13:43) - Драган [нерегистровани]

Уметност!?

Не разумем се у стране речи и незнам шта је "перформанс"...Ако би неко могао да ми објасни, хтео бих да посетим ту изложбу, али се плашим од струје...Јел има тамо некаквих електричних ефеката....Згрозио сам се ономад кад сам гледао "Бибу струју"...

(недеља, 19. јан 2020, 13:19) - anonymous [нерегистровани]

Поучно

Поучно.