Најважније личности, догађаји и објекти културе Србије на једном месту

Министарство културе и информисања представило је "Временску линију културе Републике Србије и Срба ван матице", коју је реализовао Завод за проучавање културног развитка, са циљем да на интернету представи најважније личности, догађаје и објекте српске културе и народа.

Дејан Масликовић, помоћник министра културе и информисања за дигитализацију културног наслеђа и савременог стваралаштва рекао је да је идеја о "Временској линији" настала када се планирала израду "Претраживача културног наслеђа".

"Заједно са кабинетом премијерке Ане Брнабић разматрали смо тада да ли може да се направи нека врста 'хакатона' где би се млади програмери, студенти, и старт-ап компаније бавиле израдом 'Временске линије', истакао је Масликовић, наводи се у саопштењу.

"Одлучено је ипак да то буде у једној установи културе која се дуго бави истраживањем и радом и поседује инфраструктуру за развој пројекта, с обзиром да се на 'Временској линији' налазе чињенице, верификовани подаци и информације", додао је Масликовић.

Према речима директора Завода за проучавање културног развитка Вука Вукићевића, пројекат има за циљ да на интернету на једном месту представи најзначајније личности, догађаје и објекте српске културе.

Вукићевић је указао да "Временска линија" обухвата период од праисторије до данашњих дана и тако представља континуитет, домете и ширину културе Републике Србије и Срба који живе ван наше државе.

"Жеља нам је била да одреднице могу да се претражују према захтевима корисника, тако да ће сајт омогућити означавање", рекао је Вукићевић.

"Оставили смо могућност да буду дефинисани различити тагови", истакао је Вукићевић и напоменуо да је посебно одређен таг за жене које су биле актуелне на пољу културе. Приликом таговања добија се и преглед жељеног садржаја, додао је Вукићевић.

Могућност предлагања нових одредница

"'Временска линија' домаћим и страним корисницима представља културно наслеђе и стваралаштво, као и културно наслеђе и стваралаштво српског народа ван матице. Тиме жели да се укаже на континуитет, ширину и домете српске културе и културе Републике Србије, као и да се подстакне њихово даље проучавање и дијалог о њима", указује се у саопштењу ресорног министарства.

Пројекат тренутно садржи више од 1.600 појединачних одредница, илустрованих одговарајућим фотографијама и аудио-визуелним материјалима и повезаних како међусобно тако и са спољашњим изворима. Одреднице су представљене на српском језику, на ћириличком и латиничном писму, а већи део садржаја је преведен и на енглески језик. Планира се да све одреднице буду доступне на енглеском, а затим и на другим светским језицима.

"Временска линија" може да се претражује према категоријама, одређеним према областима културне и уметничке делатности (архитектура, аудио-визуелне уметности, визуелне уметности, извођачке уметности, књижевност, културно наслеђе, манифестације, медији, музика, наука, установе).

Садржај се развија у складу са принципима обухватности, репрезентативности и доступности широком кругу корисника. Пројекат је у овом тренутку у почетној фази и отворен је за континуирано унапређивање

У складу са тим, "Временска линија" садржи опцију за предлагање нових одредница или допуну постојећих, чиме се омогућава да сви заинтересовани понуде своје предлоге и сугестије, које би допринеле томе да "Временска линија" у што већој мери одговори на задатак представљања и промишљања целине културе наше земље и народа.

Завод за проучавање културног развитка је учествовао и у развијању интерактивне мапе културе Србије, као сегмента Претраживача културног наслеђа и том приликом је сарађивао са Министарством културе и информисања и Републичким геодетским заводом.

број коментара 0 Пошаљи коментар