Пет страних књига из 2019. које треба да прочитате

Наши издавачи ишли су у корак са светом, објављен је велики број књига из различитих култура. Пет најупечатљивијих одабрала је Сања Милић.

"Црвена кејла" – Исак Башевис Сингер 

Сингеров роман "Црвена Кејла" написан на јидишу средином 70-их мало је познат. Проглашен је гангстерским и еротским штивом, а реч је о историјском, социјалном роману са мелодрамским заплетом. Приповедајући о рабиновом сину који, уочи Великог рата, са проститутком бежи из Пољске у Америку, писац отвара питања вере, љубави, достигнућа – питање смисла људске егзистенције.

"Серотонин" – Мишел Уелбек

И Уелбеков "Серотонин" одликује амбивалентност главног јунака који осцилира између Обломова и терористе, тражећи срећу путовањем у боље и лепше јуче. Уелбек даје невеселу слику савременог француског друштва, пише о Влади која све подређује слободном тржишту, о суровости медија, распаду породице, депресији као масовној болести и љубави као неостваривом идеалу.

"Неки неће доспети у пакао" – Захар Прилепин

Књига Захара Прилепина "Неки неће доспети у пакао" мистификаторски одређена као "роман-фантазмагорија", је прворазредна аутобиографска проза о рату у Донбасу са кратким излетима у Москву и Србију. Болно дирљиво сведочење о Прилепиновом разочарању у све што му је било свето, сем у сопствену породицу и у уметност, а то нису ни мале, ни небитне ствари.

"Ја немам своје име" – Ју Ху

Збирка прича "Ја немам своје име" Ју Хуа не може да се чита у даху. Сувише је снажна и тамна. Од љубави и ероса до третмана сиромашних или душевно оболелих у кинеском друштву и односа према смрти, писац тематизује све што нас се тиче и вешто и поетично доводи читаоца до снажних емоција и до сусрета са нерешивим етичким дилемама.

"Седам добрих година" – Етгар Керет

Да не би све било тако црно, препоручујемо приповедачку књигу Етгара Керета "Седам добрих година", тим се причама смејете наглас и онда када би било логично да плачете. Нарастајући антисемитизам на "цивилизованом" Западу, свакодневни живот у Израелу под претњом ваздушних напада, верски фанатизам, болест и смрт - Керет је занатски вешто упаковао у много добронамерног, топлог хумора који греје у ове зимске дане.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 16. јан 2020, 14:33) - anonymous [нерегистровани]

Još ...

... bar dve koje su u mnogo čemu karakteristične za 2019. godinu:
* Andrea di Robilant, Jesen u Veneciji, knjiga puna informacija i kao takva značajna za istraživače Heminvejevog dela i života, ali veoma, veoma dobro pisana pa predstavlja stvarnu literarnu vredost.
*druga je knjiga Kevina Kvaja, Suludo bogati Azijci, knjiga azijsko/američkog autora o Azijatima. Razbija sve stereotipe i uvodi sopstvene vrednosti životnog stila i savremenih životnih problema. Autor je kompetentan poznavalac više svetskih kultura a i naš prevod je dobar osim možda naslova. Zar nije bolje Azijati nego Azijci.

(четвртак, 16. јан 2020, 14:08) - anonymous [нерегистровани]

Само је књига руског аутора штампана ћирилицом!

Је ли то случајно?