Шта нам спремају светски музеји – од историје моде до Пикаса и Ел Грека

Уколико вас током 2020. године пут нанесе до Њујорка, Лондона, Мадрида или Париза, сазнајте које важне изложбе су најављене у престижним музејима ових метропола.

У Музеју савремене уметности у Њујорку моћи ће да се види 60 радова славног дизајнера Доналда Џада прикупљени из државних и приватних збирки из Сједињених Држава, али и иностранства. На изложби ће се наћи и скулптуре, слике и цртежи, али и намештај.

Такође у Њујорку, у Метрополитен Музеју уметности на пролеће ће бити отворена изложба „О времену – мода и трајање“ при Институту за уметничке костиме, а поводом 150 година постојања тог музеја. Биће представљена историја моде у последњих век и по уз предмете из богате архиве тог Института.

У Лондону ће у Краљевској академији уметности током 2020. године бити више изложби, а уметнички директор, Тим Марлоу, посебно истиче изложбу посвећену Пикасу, у чијем фокусу ће бити уметников однос према папиру. Славни Шпанац није само цртао на њему, већ га је и цепао, палио и чинио тродимензионалним. Посетиоци ће моћи да виде више од 300 Пикасових радова на папиру, насталих током каријере дуге осам деценија, међу којима су и писма, илустроване песме и заједнички рад на фотографијама са Дором Мар. 

Такође у Лондону, у чувеној Тејт галерији, од великог броја планираних изложби, директорка галерије, Марија Балшоу, издваја пролећну поставку посвећену Ендију Ворхолу. Акценат је на храбром и новом виђењу славног америчког уметника, који је од стидљивог аутсајдера, имигранта из радничке породице, постао суперзвезда поп уметности.

У музеју Прадо у Мадриду у 2020. години посетиоци ће поред осталог моћи да виде и изложбу „Друго благо: Кутије из Дафниног наслеђа“. Биће представљено 101 кутија из једне од најдрагоценијих колекција на свету. Неки од примерака који ће се наћи на изложби потичу из периода од 16. до 18. века.

У париском Музеју Орсеј и Музеју Оранжерија моћи ће да се види изложба „Дега у опери“. Током целе каријере, од дебија 1860, па до последњих радова после 1900. године, опера је била видљива на сликама Едгара Дегаа. Била је његово место за истраживање, и то њени различити простори, од гледалишта па до сцене, фоајеа, плесних студија, а на сликама су били плесачи, певачи, музичари из оркестра, публика.

У чувеном Гран Палеу биће представљен један од најоригиналнијих сликара у историји, Ел Греко, славан још током живота крајем 16. и почетком 17. века, а затим заборављен све до краја 19. У Паризу ће посетиоци моћи да до средине фебруара виде 75 радова мајстора ренесансе, од великих уља на платну до мањих уметничких форми.

број коментара 0 Пошаљи коментар