Изложба цртежа Федерика Фелинија у Кинотеци

Амбасадор Италије у Србији, Карло Ло Кашо, отворио је у Југословенској кинотеци у Београду изложбу цртежа Федерика Фелинија преузетих из његовог дневника „Књига снова“, поводом сто година од рођења славног италијанског филмског редитеља.

„Књига снова“ је дневник који је Фелини водио почев од шездесетих па све до августа 1990. године. У њој је, по савету психоаналитичара Ернста Бернхарда, верно пренео плодове своје изузетно богате ониричке активности у виду цртежа или, како је он сам описао, „жврљотина, брзоплетих и граматички погрешних бележака“.

„Име Федерика Фелинија постало је симбол, а његови филмови буде разне емоције, јер могу бити драматични, страшни, поетични...Ти филмови су спој маште, сећања и снова“, нагласио је амбасадор Италије, Ло Кашо на отварању изложбе у Југословеноској кинотеци.

Претакање снова од претходне ноћи у књигу Фелинију је био свакодневни ритуал. Скицирао је фигуре и ликове, околности и теме који су потом испунили његове филмове, бележио реченице и дијалоге, често додајући личне забелешке у виду коментара или објашњења.

„Књига снова“, коју је купила Фондација „Фелини“ 2006.  и уступила Општини Римини 2015. године, састоји се од два тома са преко 400 страна и тренутно је изложена у Музеју града Риминија.

Поред ове изложбе, Италијански институт за културу у Београду и Југословенска кинотека започели су 13. јануара ретроспективу најславнијих филмских остварења једног од највећих редитеља и сценариста свих времена.

Добродошлицу многобројним посетиоцима пожелео је и управник Музеја Кинотеке, Марјан Вујовић.

„Фелинијеви филмови су присутни на нашем и на програмима већине кинотека широм света готово неизоставно сваке године, али ово је прилика да их погледате све заједно у једном краћем временском року и да на најбољи начин сагледате његов развој, као и развој његових прича, рада са глумцима, да током две недеље зароните у магичан свет снова који нам је Фелини оставио“, истакао је Вујовић. 

Ретроспектива траје до 26. јануара у Сали „Макавејев“ и обухвата 17 остварења из Фелинијевог опуса попут Светлости варијетеа, Бели шеик, Дангубе, Улица, Пробисвет, Кабиријине ноћи, Сладак живот, Кчовнови, А брод и даље плови и многе друге...

број коментара 0 Пошаљи коментар