Књига за поглед из другог угла

Имајући у виду чему се људи данас смеју и колико је свет окупиран непријатним информацијама, стиче се утисак да нема ни трачка светлости нити свесности да је живот леп и непоновљив, каже карикатуриста и илустратор Тошо Борковић. Како настаје здрав смех открива кроз цртеже у својој првој књизи за децу и младе "Шта ли је ово?".

Шта ли је ово? Снежана отишла да спава. Пролазно наоблачење. Есцајг за оне који једу прстима. Дугме за спаваћице. Зец слаже коцке... Дакле, то што видите није оно што вам прво падне на памет, него нешто ван памети, упућује нас Тошо Борковић.

Цртежи су такви да дају могућност за више одговора а они зависе од посматрача и асоцијација које има. Битно је, каже, одговор зачинити хумором да буде мало врцаво и да је откачено.

"Хтео сам само да потврдим правило да мораш да гледаш кроз свој прозор у живот, да имаш свој став, да ствари можда нису онакве какве их видиш. Наша чула нису савршена, можда имају неку опсенарску опцију. Kњига хоће да каже - ако губите време, губите га креативно", објашњава Борковић.

Намењена је пре свега тинејџерима. Цртеже могу да прецртавају, показују, да их на свој начин гледају, именују и коментаришу у друштву, зашто не и на некој забави или екскурзији. Да се забаве и изађу из образаца понашања како би ефикасније решавали проблеме.

"Један мали покушај, један мали корак, мала пртина што би се рекло, да одузмем неко време деци да се на неки начин, да се укључе у то да су способна да виде оно што други не виде и да буду креативна а нарочито духовита", каже аутор.

Тошо Борковић предлаже да се уведе час смеха бар једном месечно у школе, да се деца ослободе и шале на свој рачун што би свакако повећало разумевање међу њима.

Верује да здрав смех утиче и на боље друштвене односе и каже: "Када негде нека земља буде имала осмех на грбу или застави, то ће бити велики знак да човечанство иде у добром правцу".

број коментара 0 Пошаљи коментар