Министарство: Измишљотине в. д. директора МСУ

Mинистарство културе и информисања огласило се поводом изјава в. д. директора Музеја савремене уметности Слободанa Накарадe да се "установе које добро раде кажњавају смањивањем буџета". Поручују да такве изјаве не одговарају чињеничном стању.

"Рок за коначно одређивање буџета установа као и сваке године је крај јануара за текућу годину, док је општепозната чињеница да Министарство културе и информисања не "кажњава" никога, па ни установе културе чији је оснивач. Таква измишљотина в. д. директора Накараде је за жаљење", саопштило је Министарство поводом изјаве Накараде.

Указују да извршење буџета Музеја савремене уметности у 2019. години износи 92,98 процената, што је мање од значајног броја установа (Народно позориште 98,5 посто, Галерија Матице српске 96,4 посто, Архив Србије 98,41, Филмске новости 98,75 итд).

"Све то в. д. директора Накарада морао би да зна, као што би, када говори о томе ко је финансирао изложбу Марине Абрамовић требало да зна да држава није неки аморфни и невидљиви ентитет, већ да иста та држава путем Министарства културе и информисања финансира установе културе и њихове програме и изложбе", напомињу у саопштењу.

Наглашавају да Музеј савремене уметности не може очекивати да има исти буџет на нивоу 2019. јер се тако велика и захтевна изложба као што је "Чистач" Марине Абрамовић не дешава често и не може се као разлог употребити за тражење једнаких финансијских средстава сваке године.

"У 2019. години због те значајне изложбе, што Накарада ни у једном тренутку не узима у обзир, умањена су средства другим важним установама културе", истиче Министарство.

Истичу да "Накаради ово није први пут да неаргументовано и тенденциозно напада матично министарство".

"Ако в. д. Накарада сматра да је "зарада" Музеја савремене уметности заправо приход који представља мање од 15 посто од укупне цене изложбе, онда је то сасвим иновативан приступ финансијској анализи пословања и Министарство културе и информисања не жели јавно да коментарише такве наводе", истиче се у саопштењу Министарства.

број коментара 0 Пошаљи коментар