Роман у знаку броја 13

Прво окупљање у 2020. години у Лагунином књижевном клубу било је посвећено роману "Језеро бр. 13" награђиваног британског аутора Џона Макгрегора. То је његов први роман који је преведен на српски језик.

Ребека Шо је нестала у зимско предвечерје, у једном енглеском селу надомак Манчестера где је са родитељима требало да дочека Нову годину. Одмах је организована потрага. Тако почиње роман британског писца Џона Макгрегора "Језеро бр. 13", који су "Амазон" и "Киркус Ривјус" прогласили књигом 2017. године.

Почев од наслова, и остатак романа је у знаку броја тринаест: када је нестала, Ребека је била тринаестогодишња девојчица, село има тринаест језера, роман има исто толико поглавља а радња романа траје тринаест година.

"Структура романа заснована је на интеракцији између бројева 12 и 13 и опет од архетипских времена праискона то су два чаробна броја. У нашим народним бајкама увек ћете имати 12 лабудица 12 принцеза, и увек 13. као круну", каже преводитељка Татјана Бижић.

У другом делу романа, Макгрегор одустаје од трилер наратива и полако почиње да премешта фокус романа на живот читавог села, на заједницу погођену несрећним случајем и живот који се неумитно наставља.

"Џон Макгрегор за зло зна али нити мисли да је непобедиво нити мисли да је најважније у људским животима. Закључите да је свету потребно више Макгрегора и те топлине и вере у неко зрнце лепоте и доброте или више зрнаца лепоте и доброте у свима нама", каже Бижићева.

"Језеро бр. 13" једно је од шездесет дела светске књижевности о којима се разговарало током пет година постојања "Лагуниног" клуба читалаца.

"Заједно са члановима Лагуниног књижевног клуба који сваког првог петка у месецу долазе у књижару Делфи у СКЦ-у заиста направимо чудесну атмосферу - дамо једну димензију књизи јер није довољно прочитати је, о свакој књизи може да се разговара и ви уђете у неке поре које вам на прво читање можда нису запале за око, а анализа о књижевном делу заиста учини да дело примите на квалитетнији начин", каже Тања Вучковић из "Лагуне".

А првог петка у фебруару тема је роман "Једна нит" Трејси Шевалије. Ауторка, која се прославила романом "Девојка са бисерном минђушом" и Тони Парсонс, један од најпознатијих писаца у Енглеској, у марту ће бити гости књижевног клуба.

број коментара 0 Пошаљи коментар