Изложба слика насталих по мотивима из српских бајки

Удружење сликара и љубитеља сликарства "Корњача" приредило је празничну изложбу "Српска бајка као инспирација". Слике настале по мотивима прича које су одавно забележене, дају одговоре на питања добра и зла, раста и сазревања, љубави и мржње.

"Чардак ни на небу ни на земљи", "Баш челик", "Тамни вилајет", само су неке од народних прича које су инспирисале савремене ствараоце да их преточе у уметничке дела. Тамара Спасојевић, сликар - конзерватор, акварелом је испричала причу "Златна јабука и девет пауница".

"Она је о великој љубави између младих људи и њиховој жудњи. А друга бајка је била "Краварић Марко", која говори о великој љубави између Марка и његове мајке краве која га је одгајила. Она је такође жртва, да би он касније могао да оствари велике ствари у животу", рекла је Тамара Спасојевић.

Приповетка "Ђевојка, удовица и пуштеница", говори о момачкој дилеми коју ће оженити.

"Циљ овог рада није била глорификација самог деколтеа као појаве, већ мој поглед на положај жене у овом свету", навела је Марија Пузигаћа, ликовна уметница.

Удружење "Корњача" за две године постојања организовало је петнаест изложби слика, књижевне и музичке вечери, а у плану су и филмске пројекције.

"Наш циљ је, у ствари, не само да грађани и уметници заинтересовани за уметност учествују у раду ове галерије, него да позовемо и сасвим младе. Да млади уметници и средњошколци учествују у стварању културе", казала је Љубица Радовић, директор удружења "Корњача".

Цела поставка изложбе "Прве школоване жене Србије" пренета је у Прву београдску гимназију као вид сарадње са средњошколском омладином.

број коментара 0 Пошаљи коментар