Теслин музеј, храм науке за годину дана обишло 150 хиљада људи

Српски научник Никола Тесла, који је највећи број проналазака остварио у Њујорку, преминуо је у том граду пре 77 година. Његов Музеј у Београду од Божића до Божића обишло је 150 хиљада посетилаца.

Туристи и поштоваоци, који из целог света долазе у београдски музеј, кажу да је Никола Тесла био геније који је осветлио човечанство.

"Радујем се што сам могла да посетим Музеј и да погледам филм о научнику Николи Тесли и сазнам много тога и то да је био Србин", каже Хајлин из Немачке.

О једном од највећих умова 20. века сазнаће још много тога, јер се управо у Теслином музеју чува његова лична заоставштрина. Подсетимо да је та колекција уврштена у Унесков регистар "Памћење света".

Заиста, свет је све заинтересованији да сазна више о проналасцима и патентима Николе Тесле, или како је у крштеници уписано, Николају.

"Ми смо у овим празничним данима ту празничну туру скратили на по пола сата, не бисмо ли све посетиоце који стрпљиво чекају испред музеја, примили", напомиње директорка Музеја "Николе Тесле" у Београду Ивона Јевтић.

Много више је страних посетилаца, али и знатижељних из Србије.

"Обиласком музеја сазнао сам колико Тесла има својих патената, проналазака; калемова индукционих мотора. Овде је баш занимљиво и интерактивно", одушевљен је Кај из Аустралије.

Музеј посећују и Њујорчани који знају да је Тесла управо у том граду остварио највећи број патената.

"Врло сам поносна да имамо таквог научника као што је Никола Тесла и представљамо га свуда у свету", наглашава Ива из Београда.

"Оно што мало људи зна да је заправо поред његовог тела на дан његове смрти пронађено неколико предмета: ту је била свеска на којој је писало последња израчунавања, где он показује да је до последњег дана исписивао низове бројева-калкулације које ни до дан-данас нико није успео да докучи. Зборник песама великог нашег Вука Стефановића Караџића, затим јастук са ћилимом народним и једна личка торбица", истиче директорка музеја.

У храму науке и културе у Крунској улици можете се још једном уверити у то да је Никола Тесла припадао повлашћеном научном кругу људи, чија су имена исписана великим словима.

О Тесли је много тога виђено на изложбама од Јапана, Шангаја, Атине до Милана али и у Србији. Предстоји велика изложба и у Аргентини.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 08. јан 2020, 12:25) - anonymous [нерегистровани]

Дивно

Ето, крштеница на име Николаја из свештеничке породице!