Ретке панагије, плаштанице и крстови на изложбама у Београду

Година за нама била је у знаку 800 година аутокефалности Српске православне цркве. У част јубилеја приређене су две изложбе "Осам векова уметности под окриљем Српске православне цркве" у њеном музеју и "Духовно и културно наслеђе Манастира Студенице" у Галерији САНУ. Интересовање љубитеља црквених уметности, али и других посетилаца је изузетно.

Поставку на којој су први пут изложене две врло ретке средњовековне панагије, ранохришћански крстови, али и рукописно наслеђе древне лавре Пећке патријаршије, Дечана, Крке и других светиња српског народа, видело је 25.000 домаћих и страних посетилаца.

"Ту су изузетно вредни предмети, попут самог кивота краља Стефана Дечанског и његових икона, изузетно вредна колекција, старе рукописне и штампане књиге. Плаштаница Светог краља Милутина. Читав опус српског Зографа Лонгина", каже др Миљана Матић, кустос Музеја Српске православне цркве.

Због разноврсности изложених предмета неки су се више пута враћали на изложбу, у Музеј Српске православне цркве.

"Највише сам се задржала на иконама, поготову на оним које сам једино овде могла да видим, као што су иконе из уништених цркава на Косову и Метохији, неке дечанске иконе из 14. века", каже Срна Ранчић, студенткиња Историје уметности на Филозофском факултету.

Изузетно вредна плаштаница Антонија Хераклијског сада је део мултимедијалне изложбе о Студеници у Галерији САНУ.

"Од оснивања Студенице крајем 12. века све до данас сачувано огромно уметничко наслеђе које на најбољи начин репрезентује то што је стварано под окриљем Српске православне цркве, а са друге стране показује колики је значај имало то стваралаштво за нашу историју и културу. То је у ствари језгро српске културе", каже проф. Миодраг Марковић, аутор изложбе "Духовно и културно наслеђе Манастира Студенице".

"Посетиоци кроз ви-ар технологију имају прилику да боље доживе простор. Са мултимедијалношћу поставке постигло се заправо оплемењивање традиционалног злагања артефаката у простору у музејима", каже Софија Шакота, студенткиња Историје уметности на Филозофском факултету.

Поставка "Осам векова уметности под окриљем Српске православне цркве" у њеном музеју је до 15. јануара, а "Духовно и културно наслеђе Манастира Студенице" у САНУ до 31. марта.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 02. јан 2020, 22:32) - Mirrko Dumanovic [нерегистровани]

Izlozba Prevoslavnih ikona u Edmontonu (Zapadna Kanada)

U provincijskoj galeriji u Edmontonu, je u toku izlozba pravoslavnih ikona iz Grcke, Srbije i Rusije. Izlozene ikone su iz XVI, XVII i XVIII veka.