Ликовни живот у 2019. у избору Радио Београда 2

Овај лични избор изложби које су обележиле протеклу годину могао би да се руководи различитим критеријумима. Тако би могао да укључује она ликовна збивања која ће вероватно оставити трага у некој будућој дебати о ликовном стваралаштву као што је то изложба Марине Абрамовић у Музеју савремене уметности. Уместо тога, фокусира се на оне изложбе које су поставиле и оствариле високе стандарде уметничког стваралаштва и излагања.

Скулптуре Светомира Арсића Басаре

Календарски најранија и календарски најкаснија изложба скулптуре током године биле су изложба академика Светомира Арсића Басаре у галерији САНУ марта и априла и изложба дела Ивана Мештровића из збирке Народног музеја, у Музеју. О Мештровићевој изложби која траје и током 2020. говорићемо други пут.

Басарина изложба представљала је ретроспективу монументалних дела последњих двадесет година његовог рада тематски утемељених на косовском епу а ликовно на фолклорним традицијама рада у дрвету и металу. Поређење са Мештровићевим Косовским циклусом у Народном музеју је неизбежно и оно указује на постојање паралелних светова двојице уметника који су на различите начине и у различита времена скулптуром ухватили своје идеје у замаху. 

Ретроспектива Љубе Поповића

Вероватно најупечатљивија сликарска изложба ове године била је ретроспектива, опет у Галерији САНУ, током септембра и октобра, славног Љубе Поповића.

Симфонијски компоноване динамичне и лирске слике зрелог периода Љубиног стваралаштва изложене су заједно са његовим ранијим делима из 50-их и 60-их година прошлог века. Већина свих дела први пут су представљена јавности и већ тим омогућавају дубље и обухватније разумевање његовог стваралаштва.

Осам векова уметности под окриљем СПЦ 

Две изложбе се посебно издвајају због начина на који приказују своје садржаје. Једна је Осам векова уметности под окриљем Српске православне цркве у Музеју српске православне цркве током новембра, а друга је текућа Духовно и културно наслеђе манастира Студенице, древност, постојаност, савременост у галерији САНУ којом се такође обележава јубилеј Српске православне цркве.

У релативно скученом простору Музеја представљен је континуитет уметничких традиција као и разноликост изражавања уметника који су током тог огромно дугог периода израдили дела различитих намена користећи различите технике. Изложба је у том смислу прави подвиг приређивача и репрезентативни представник обиља тог аспекта нашег наслеђа.

Друга изложба која се издваја због начина на који је њен драгоцени садржај приређен је поменута Студеница у галерији САНУ где су манастирске архитектонске целине са скулптуралном декорацијом и њихов богат сликани програм представљени аутентичним делима, делима у копији и делима предоченим путем савремених дигиталних технологија. 

Изложбе фотографија

Фотографске изложбе које су обележиле протеклу годину према избору овог критичара су радови Вукице Микаче Ловрен створени током последњих 40 година и изложени под називом Променада, Ретроспекција у Галерија АртГет у децембру, и дела новинара Фернанда Франциса Проширени видици у Галерији РТС-а септембра и октобра.

Велика уметница Вукица Микача на својој ретроспективи представила је само један аспект свог стваралаштва, портрете, махом црно-беле од којих је неке уоквирила и својим фотографијама богато украшених огледала.

Субјекти ових њених радова су углавном сценски уметници који су обележили епоху, које је фотографисала ван сцене и у њима одговарајућим амбијентима.

Том изложбом фотографија приказала је са једне стране своје савршено професионално умеће а са друге стране своју ванредно богату уметничку креативност.

Фотографска дела аустралијског новинара Фернанда Франциса који живи у Србији представила су констелацију делића светова у којима је Фернандо живео и радио и који географски укључују Европу, Блиски Исток и Аустралију.

Уместо слика ратних страхота и мирнодопских збивања која је посматрао током своје дуге каријере, Фернандо је изложио фотографије којима је овековечио изузетне тренутке свакодневнице посматране из његовог, аутентичног, угла.

Мајска изложба УЛУПУДС-а

Од редовних годишњих манифестација посебно се издвајају прошлогодишња Мајска изложба Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС) са пратећим активностима и УЛУПУДС-ове награде на Београдском сајму књига које се додељују у различитим категоријама књишког и књижевног ликовног стваралаштва. 

Најзад, новембарска јубиларна изложба прослављања сто година УЛУС-а и њен драгоцени каталог омогућавају нам да увидом у разноликост ликовног живота иза нас дубље разумемо дешавања на текућој ликовној сцени.

број коментара 0 Пошаљи коментар