"Азбука радости" – прва књига у свету илустрована фракталним цртежом

Када се споје манифестација "Вукови дани" и радионица цртања фрактАла добије се фрактална азбука или "Азбука радости". То је прва књига у свету илустрована фракталним цртежом, а за њу је заслужно Удружење самохраних родитеља и породица деце са инвалидитетом "Плава шкољка".

Свако слово добило је на дар стихове Миодрага Матицког и аутентично раскошно рухо, настало посебном техником од линија и боја. Деца затворених очију најпре извлаче дрвене бојице, а затим и цртају жмурећи.

"Фрактално цртање је једна арт терапија која нам је дошла из Русије. Боје смо бирали по тзв. терапеутској комбинацији боја што доноси ефекте не само терапеутске него и емотивне, естетске, креативне", каже Милкица Вулетић, арт-терапеут метода фракталног цртања.

"Уживам и то ме опушта и психички и физички ме опушта када цртам и бојим", каже Зорица Булатовић а Марина Блажић каже да су јој фрактали помогли да буде отворена још више у комуникацији и тако је радила годину дана у једној фирми као графички дизајнер.

Фрактални цртежи настали су на радионицама дечијег одељења специјалне болнице за рехабилитацију Бања Ковиљача.

"Много више на тим радионицама ми видимо него што видимо у ординацијама.Само им треба пружити љубав, подршку и оснажити их али пре свега дати подршку родитељу који је 24 сата са децом", каже др Божана Марковић, начелник Дечјег одељења Специјалне болнице Бања Ковиљача.

"Кроз фрактале смо показали да можемо не само да учимо да цртамо него смо први на свету илустровали књигу фракталним цртежом, на коју смо посебно поносни", каже Надица Блажић, оснивач и председник Удружења "Плава шкољка".

Књига "Азбука радости" – фрактални цртежи и други уметнички радови деце са инвалидитетом могу се наћи у Удружењу "Плава шкољка" у Денковој башти. Сви који желе да помогну њихову креативност, радове могу купити по цени коју сами одреде.

број коментара 0 Пошаљи коментар