Поетске вечери Матије Бећковића испуњене до последњег места – у чему је тајна

У Задужбини Илије Коларца одржано је вече поезије у част академика Матије Бећковића који је недавно прославио 80. рођендан. У збиркама "100 мојих портрета" и "Мојих 80" у издању "Новости", читали су његове песме о другима, а сада је публика имала прилику и да чује шта други кажу о њему.

Вођен мотом да је човек оно што памти, Матија Бећковић је написао две збирке лирских мемоара како би сачувао најупечатљивије моменте које је провео са пријатељима, члановима породице, и другим људима које је сретао током живота.

На овај начин хтео је да им се одужи, а и да докаже оно што стоји у самом наслову ове поетске вечери – "Ја – то јесу други".

"Неки од најважнијих људи нашег времена били су не само моји савременици него и моји пријатељи и њихова усмена заоставштина било би штета да не постане писмена", рекао је Матија Бећковић. 

Поетске вечери и промоције књига Матије Бећковића испуњене су до последњег места. Он је поезију вратио народу и то је оно што је најлепше у његовом стваралаштву, каже песник Драган Јовановић Данилов.

"Данас је немогуће у поезији направити велики митос, неки велики еп, али Матија је успео да у својој поезији споји и измири две ствари које врло тешко иду једна с другом – дуге наративне песме с једне стране и с друге стране кратке прелепе лирске песме, нарочито његове љубавне песме, које су превише лепе за овај свет", рекао је песник Драган Јовановић Данилов. 

Приказан је и кратак филм у ком су о Матији Бећковићу говорили неки од његових пријатеља и сарадника.

Академик каже да има још оних чије портрете жели да наслика стиховима, па је тако најављена још једна збирка, коју очекујемо следеће године.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 19. дец 2019, 10:47) - anonymous [нерегистровани]

Eto sta

Kad kazes Matija Beckovic, mislis Srbija, a kad kazes Srbija, mislis Matija Beckovic. Jedno bez drugog nemoze. Kad se molis Bogu, uvek se zahvaljujes Bogu sto nam je dao Matiju i molis se da nam on jos dugo zivi jer Srbija nemoze bez njega. Matija je najveci blagoslov Boziji Srbiji, ziveo nam na mnogaja ljeta.

(уторак, 17. дец 2019, 17:27) - anonymous [нерегистровани]

Тајна је у памети

Народ лако зна да препозна човека који има нешто паметно да каже од онога који, што би рекли, млати празну сламу. Матија је паметан и мудар човек који итекако има шта да каже. Бог га поживео још дуго.

(недеља, 15. дец 2019, 14:22) - anonymous [нерегистровани]

matija beckovic

Bilo bi lepo kad bi ga videli u Novom sadu.

(недеља, 15. дец 2019, 11:50) - anonymous [нерегистровани]

BRAVO

Divan je Matija Beckovic / GENIJE DANASNJEG VREMENA. Hvala mu na svemu.