Балканска ветрометина на сликама Николе Бркановића

На Институту за анатомију "Нико Миљанић" Медицинског факултета у Београду отворена је изложба слика Николе Бркановића, посвећена Косову и Метохији.

Уља на платну сликара из Сомбора инспирисана не само српским средњовековним манастирима већ и Душановим Призреном, одраз су уметникових утисака са десто-дневног ходочашћа по Метохији и Косову.

Бркановић уметничким изразом на сликама повезује географске целине балканске ветрометине.

"Ја бих рекао да је на њега колико-толико утицао Милан Коњовић код кога је једно време и учио. Међутим, он није покушавао њега да следи него ја само гледао да изнађе себи својствене елементе којима се показао и потврдио на нашој сцени", каже Здравко Вучинић, ликовни критичар.

Боравак у средњовековним светињама од Милутинових краљевских задужбина Грачанице и Љевишке, па све до Пећке патријаршије, препознајете у својеврсним "молитвама на платну" и другим изложеним Бркановићевим уљима.

"Остаће за живота моја инспирација, моја вера, моја нада", каже Никола Бркановић.

Изложбу "Све си премудрошћу створио" можете разгледати у амбијенту трајне поставке Музеја анатомије.

Проф. др Валентина Благојевић, руководилац наставе Анатомије на енглеском каже да је то најбоље место за отварање овакве изложбе посвећене не колевци човека, али посвећене колевци једног народа и ономе што је једна веза, с једне стране Бога и уметности - а то је анатомија.

Несвакидашња изложба којом Никола Бркановић доноси православље са нашег југа, симболчно је почетак обележавања стогодишњице рада Института за анатомију "Нико Миљанић" у Београду.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар