Изложба скулптура и слика Зорана Петровића у Галерији РТС-а

У галерији РТС-а отворена је изложба скулптура и слика Зорана Петровића (1921-1996). Ауторка изложбе је историчарка уметности Софија Љубичић.

Зоран Петровић је био плодоносан и вишестран уметник, редовни професор Академије ликовних уметности у Београду. Ипак, мало је оних који познају ширину и богатство стваралачког опуса овог надасве занимљивог делатника чији се радови налазе у музејским, галеријским и јавним просторима широм Србије и просторима земаља некадашње СФРЈ.

У поставци која броји 44 дела (11 скулптура) може се пратити рад и развој стила и интересовања овог ствараоца од Другог светског рата, па све до половине 90-их година прошлог века.

Дела пред публиком захваљујући ауторкином залагању на једном месту сабрана су из његовог родног места Сакуле, Музеја у Вршцу, Народног музеја Панчева, Галерије "Јован Поповић" из Опова, Основне школе која носи име Зорана Петровића...

На отварању изложбе у Таковској 10 вечерас су о раду, делу и личности Петровића говорили представници поменутих институција културе и ауторка изложбе Софија Љубичић. Дуо Модерато, Милан Игњатовић и Мима Врбанић извео је Брамсову игру.

"Сагледавајући целокупно дело Зорана Петровића, није тешко схватити да се ради о уметнику изузетних стваралачких могућности не само у области ликовног, већ и књижевног – једном речју интелектуалног стваралаштва. Стваралаштва у сталном успону: ратни цртежи, соцреалистичка тематика, романтичарски пејзажи, поетски реализам, машинизам... до потпуно јасне философске концепције савременог размишљања", истакла је, поред осталог, у тексту каталога Софија Љубичић.

Осим сликарством и вајарством, Петровић се бавио и књижевним радом. Написао је седам драмских текстова, од којих су најпознатији и најчешће извођени "Село Сакуле, а у Банату" и "Пенџери равнице", као и седам монодрама и шест радио-драмских текстова, затим, ТВ драму "Слике Безарових" и, заједно са Владимиром Тадејом, сценарио за филм "Хитлер из нашег сокака".

За свој рад добио је бројне награде и признања. Изложба у Таковској 10 је отворена до 26. јануара 2020. године.

број коментара 0 Пошаљи коментар