Тарнерова награда подељена на четири дела

Након молбе четири уметника која су номинована за Тарнерову награду, највећу британску награду из области уметности, жири је једногласно одлучио да усвоји њихов апел за препознавање заједништва, разноврсности и солидарности и да први пут ово призање додели групи уметника.

Лоренс Абу Хамдан, Хелен Кемок, Оскар Муриљо и Таи Шани, уметници који су се нашли у ужем избору за Тарнерову награду, колективни су добитници овогодишњег Тарнера. Церемонија у Маргејту ушла је тако у историју. 

Хелен Кемок је на сцени прочитала заједничко саопштење: „Након дугих разговора, дошли смо до заједничке одлуке да свако од нас четворо номинованих уметника, заслужује награду. Захваљујемо жирију који нас је подржао и препознао исправност овакве одлуке. Ове године, жири је одабрао групу уметника који су ангажовани у разним формама друштвене праксе. Верујемо да ове праксе не могу да учествују у такмичарском формату, чија је тенденција да раздваја и индивидуализије“. 

Уметници су нагласили значај Тарнерове награде, која се додељује британским уметницима тражећи да се прошири појам онога шта значи бити Британац. Такође су изјавили да је њихов рад уперен управо против изолације и искључивања у непријатељском окружењу, па је ово симболични потез њихове повезаности.

Иако Тарнерова награда има дугу историју пуну изненађења, ове године била је исполитизована више него икад, са темама које су се бавиле миграцијама, патријархатом, мучењем и грађанским правима.

Солидарност у време подела 

Уметници су стога замолили жири да не сукобљавају ове теме и да их не постављају једне против других. У свом саопштењу, жири је похвалио уметнике због посвећености колективној моћи уметности.

Кажу да им је „част да подрже храбри став о солидарности и сарадњи у временима која позивају на поделе. Њихов симболични чин рефлектује политичку и друштвену поетику којој се дивимо и ценимо у њиховом раду“, каже се у саопштењу жирија.

Ниједан од радова добитника награде није ни површан ни лак. Кемок је представила документарни филм који испитује заборављену улогу жена у борби за људска права у Северној Ирској. Муриљо је направио фигуру радника на клупи са дивним погледом на море, заклоњеним црном завесом. Абу Хамдан, самопрокламовани аудио-истраживач, направио је рад из истраживања које је спровео у организацијама Амнести интернешенел и "Forensic Architecture" у сиријском затвору. Шани је створила надреалну фантазију која представља град који су изградиле жене, у пост-патријархалном свету.

Сваки од уметника, који се никада нису срели пре него што су ушли у најужи избор за Тарнерову награду, добиће четвртину од 40.000 фунти, колико износи новчани износ награде.

број коментара 0 Пошаљи коментар