Магија библиотеке у књизи

Желећи да најмлађи доживе библиотеку као најзабавнији простор у којем се најлепше машта и уз игру открива благо сачувано у књигама, Елизабета Георгиев и Милица Матијевић написале су причу "Шуш и Миш у библиотеци". То је први пут да о магији библиотечког простора пишу саме библиотекарке.

Прича о сусрету Шуша, доброг духа који живи у књигама, Миша црног мачора којег је усвојила библиотекарка Цана, дечака Игора који је срећан док чита и његовог деде – мало старије верзије Игора.

"Суштина је да покажемо да је библиотека дивно место за сву децу, без обзира на разлике које постоје међу децом и да је читање оно од чега деца расту и да је читање оно од чега они постају јаки и не добијају само мишиће у ручицама него добијају мишиће у глави, што се зове знање", каже Елизабета Георгиев.

Милица Матијевић наводи да "сви ми настојимо да вратимо децу у један простор који је простор апсолутне слободе, једна кућа маште, кућа толеранције".

"Дух који живи у књигама и мачка која живи у библиотеци и ми библиотекари и деца која долазе ми смо само део једне велике магије и једне велике приче која се зове библиотека", каже Милица Матијевић.

Прича у коју су уградиле своја искуства као библиотекарке и зачиниле је маштом, оживљена је и оплемењена илустрацијама још једног књигољупца.

"Мени је био задатак да осим главних ликова додам још неке елементе који ће деци привући и остале књиге па се ту нашао и магични пасуљ и златокосина кика и тројанова фрула", прича илустраторка Ана Петровић.

За ову причу, чије јунаке оживљавају и лутке, важно је да има срећан бескрај, кажу ауторке. Жеља им је да га пренесу деци широм Србије.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 11. дец 2019, 10:18) - Branko B [нерегистровани]

ŠUŠ

Prelepa slikovnica-knjiga. Preporuka. Za sve roditelje :)