Жене архитекте, креативност на разним пољима

У Клубу РТС-а у Радио Београду отворена је трећа изложба женског архитектонског стваралаштва "Вишеслојност ", у организацији Женског архитектонског друштва.

Вишеслојност у стваралаштву - жене архитекте креативност показују, не само у архитектури и урбанизму, већ и на другим пољима.

"Ту су модне дизајнерке, ту су жене које се баве озбиљном едукацијом, које се баве едукацијом деце, које производе разне дидактичке и материјале играчке. Мислим да је женски принцип у данашње време веома потребан струци, где знамо да влада инвеститорски урбанизам, где су многе друштвене теме у некаквој сенци", каже архитекта Маја Лалић, председница Удружења "Миксер", члан УО ЖАД-а.

Женско архтектонско друштво основано је пре више од три године како би се скренула пажња на женски ауторски рад у архитектури, и данас има око три стотине чланица.

"Данас се пуно ради, ако видите довољно дизалица кажу да је то добар знак, међутим ради се доста сужено на неки начин, ради пуно странаца, нема ту претерано много креативних наших личности, али жене нису ту превише заступљене", каже проф. Ева Ваништа Лазаревић са Архитектонског факултета, председница ЖАД-а.

Иако архитектуру уписује више девојака, по завршетку студија су мање видљиве у послу.

"Архитектура је у својој основи још једана струка која је блиска предузетништву, јер ми продајемо своја дела, своје пројекте и ово дружење је пружило на неки начин и менторски рад женама које су кренуле да се самостално баве струком, да отварају своје бирое", каже Ања Ивана Милић, архитекта из компаније "Архипро", председница УО ЖАД-а.

Изложба и пратеће трибине – архитекте у креативним индустријама, архитектура активизма, доприноси непрофитном становању, слојеви наслеђа Београда и дечија радионица, трајаће до 9. децембра.

број коментара 0 Пошаљи коментар