Изложбени сусрет два аутора у амбасади Швајцарске

Амбасада Швајцарске у Београду отварила је врата резиденције за ширу јавност како би приказала рад уметника из Швајцарске и Србије Питера Ершмана и Драгана Здравковића, који су познати у својој земљи и иностранству.

Изложбени сусрет два аутора интернационалне репутације Питера Ершмана и Драгана Здравковића у резиденцији амбасадора Швајцарске, географски је означен као "2_Б", што симболише Берн и Београд.

Ликовни говор два уметника исте генерације је различит.

Одсуство људског карактерише необичну атмосферу цртежа Драгана Здравковића.

Ершмана интересује, на први поглед, нешто сасвим супротно. Човек је главни актер његових радова. Изражава се кроз видео, интерактивне компјутерске инсталације и фотографију.

Аутори истичу да гледају исту ствар, али из другог угла.

"Мој рад је о свакодневном, не истражујем ништа спектакуларно. Само шетам, путујем што чешће могу и прикупљам слике, a потом их виртуелно комбинујем. Покушавам да направим нешто попут личног путовања, али и путовања за посматраче", каже Ершман.

Амбасадор Швајцарске у Београду Филип Ге примећује да је промовисање културних веза у самом средишту мисије Амбасаде.

"Мислим да су овакве излођбе значајне баш због тога што спајају две културе. Видимо да смо веома слични, да смо сви заправо једно и нема битне разлике данас у овом свету који је једна целина, једно глобално село", истиче Ге.

Заједничко им је и присуство на интернационалној изложбеној сцени и то да им се радови налазе у више међународних музејских и галеријских збирки.

Изложба "2_Б" Питера Ершмана и Драгана Здравковића у резиденцији амбасадора Швајцарске отворена је за јавност до 18. децембра.

број коментара 0 Пошаљи коментар