Нова књига Матије Бећковића - “Кад се поново родим“ на 80. рођендан

Академик Матија Бећковић осамдесети рођендан обележио је новом збирком “Кад се поново родим", која је представљена у Српској књижевној задрузи.

Његова прва, она фактографска, датумска биографија говори нам да је овог 29. новембра 80. рођендан Матије Бећковића. Она друга песничка да је све млађи и да се поново родио. Како каже после збрики "Кад будем млађи" и "Кад будем још млађи" било је најлогичније да се поново роди.

"Мото за ту књигу су Елиотове речи да прошлогодишњи језик припада прошлој години, а да језик нове године чека нови глас", рекао је Бећковић.

Нове године и ново време тражило је да нам се новим песничким гласом обрати Бећковић.

А он у својој још једној ироничној филозофији савременог света, кроз стихове нас и профилише и каже све што ми не смемо а још мање умемо користећи сопствени матерњи језик, чије он варијације претвара у имагинацију.

"Заслуга је језика што је он тако постао прецизан и што ми се чини да су сви ти термини који су тако актуелни, интернационални, да их нисмо ми пронашли, него, изгледа, да смо их пре превели", казао је академик Бећковић.

Прегршт нових песама, чије ћемо стихове позајмљивати јер у њима је на најбољи начин упамћено и осликано време. Нарочито онда кад још једном покушамо да сагледамо себе у времену, да проверимо ко смо и шта смо. Слободно можемо посегнути за Матијиним огледалима. И ако нас он у својој Завршној љубавној песми благо речено упозорава, да је ништа највиши положај, који се може постићи.

"Ако је све ништа, онда је то и највише што се може достићи", приметио је Бећковић.

У духу сатире, која код њега добија раскошне и неочекиване могућности, академик Бећковић нам показује да је стварно све млађи и ставом и храброшћу и стихом. И зато срећан рођендан.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 29. нов 2019, 00:14) - anonymous [нерегистровани]

Živ bio, 100 godina

Bože zdravlja, još 80 Matija :)