Александар Зограф живи стрип

У Позоришту "Пинокио" приређен је најважнији догађај седмог фестивала књижевности и илустрације за децу Кроко-доко-дил, представа "БУМ! ГРРР!! ШКРИП!!! СТРИП!!!!". Настала је по тексту Јасминке Петровић, а режирао је Владан Ђурковић. Звезда представе био је стрип-аутор Александар Зограф.

Како је Саша Ракезић од дечака стасао у стрип цртача, Александра Зографа, или како се кроз различита раздобља, свађају или воле дечак, тинејџер, одрастао човек и човек трећег доба – приказали су глумци и прави Александар Зограф.

Занимљиве су му истините приче а деца их, каже, сјајно причају.

"Мислим да је битно да деца одрастају уз стрип зато што је то један од врло елементарних начина комуникације, дакле комуницира се путем цртежа и путем текста на начин који може свако да разуме и за неко формативно доба је врло битно да ви заправо схватите идеје на један једноставан начин", рекао је Александар Зограф.

Причао је деци о првим књижицама које је направио али и новој књизи стрипова "Охрабрења" да би их подстакао да цртају и своје мисли пренесу и размењују их са другима.

Сценаристкиња Јасминка Петровић истиче да је стрип добар јер покрива и књижевност и ликовно изражавање, а доста помаже и у развијању маште и решавању неких психолошких проблема које имају деца.

У оквиру фестивала са Александром Зографом следи и разговор о стварности у стрипу. 

"Ја се не бавим стрипом, ја живим стрип", рекао је Александар Зограф.

број коментара 0 Пошаљи коментар