Шапчани се сећају Исидоре Секулић

Негујући културу сећања, Шапчани се са поносом сећају и некадашње суграђанке Исидоре Секулић. Поводом 110 година од њеног доласка у град на обали Саве, на кућу у којој је живела постављена је спомен-плоча, а из штампе су изашла и њена изабрана дела.

Исидора Секулић је три године живела у подстанарској соби, у кући преко пута Више женскее школе у којој је радила.

Ученици су говорили да је била строга и да су је често виђали како шета поред Саве.

"Министарство просвете Краљевине Србије је актом поставило Исидору Секулић за привремену разредну учитељицу женске више школе. Она јесте била строга и захтевна, али на крају су сви мишљења да им је значило то знање које је она њима пренела. Мора се истаћи да је Исидора Секулић у свет књижевности управо ушла из Шапца", указује Александра Ердевички Томић из Библиотеке шабачке.

По образовању доктор филозофских наука, по заслузи академик.

"Најумнија Српкиња", како су је звали њени савременици, у Шапцу је предавала немачки језик, математику и гимнастику.

"Име Исидоре Секулић је златно слово српске културе. У Шапцу је написала своја најзначајнија дела, то су 'Писма из Норвешке' и 'Сапутници'. Тим поводом Глас цркве је објавио комплет од пет књига, уз помоћ Владе Републике Србије. Овде је, дакле, просејано, на најситнија сита и решета, оно најлепше од Исидоре, а велики део овога је написала у нашем граду", истиче др Љубомир Ранковић из Издавачке куће "Глас цркве".

Пре једног века из штампе је изашао њен једини роман "Ђакон богородичине цркве". Између ових корица, налазе се и до сада необјављени разговори Исидоре Секулић и владике Николаја Велимировића.

број коментара 0 Пошаљи коментар