Зора Петровић – истину у животу је преносила на своја платна

У Галерији Српске академије наука и уметности обележено је 125 година од рођења сликарке Зоре Петровић. Рођена у Добрици у Банату, Зора Петровић је сликарство учила у Београду, у Будимпешти и Паризу. Први пут је излагала 1921. у Сомбору, а прву самосталну изложбу приредила је 1927. у Београду.

„Хоћу истину у уметности и ништа више. Наићићете на много жена на мојим платнима. На много дебелих, сувих, танких, гломазних. И још нешто, скоро да нема ни једне лепе, а то је све зато што је истина у животу истина и на мојим платнима“, говорила је о својим актовима позната сликарка, Зора Петровић, у емисији Сликари и вајари.

Никада није ишла за лирском анализом облика и за углађеним језиком. Имала је и занимљив однос према традицији, али и према нечему што је ново у уметности.

„Пратила је свакако своје време, ослушкивала догађања. Она свакако даје националној историји, не само српској, него и шире једно обележје свог времена“, сматра академик Душан Оташевић.

„Усвојила је, рецимо, слободно изражавање субјективности у уметности, са оним врло карактеристичним за њу, великим и широким потезима у сликању, за разлику од оног упегланог сликарства које је било доста омиљено онда, па чак и сада“, наглашава академик Милица Стевановић.

Атеље је био скровиште у којем су настајала њена дела. Временом је постао нека врста сценографије за приказивање мотива које је бирала, а сликање пејзажа и јавних простора никада је није превише занимало.

„Оно што је далеко важније јесте чињеница да она заправо никада није радила градске теме у оном смислу да је приказивала теме из јавних простора, из позоришта, са улица из паркова, осим неколико цртежа које је урадила и можда две слике са мотивом пејзажа. И она је сама заправо тврдила да пејзажи за њу немају ону изражајну снагу коју има људско тело“, истиче др Јасмина Чубрило, историчарка уметности.

Зора Петровић се убраја у најзначајније представнике колористичког експресионизма у српском међуратном сликарству. Била је професор, дописни члан Сану и члан група „Лада“, „Облик“, „Дванаесторица“ и „Самостални“.

број коментара 0 Пошаљи коментар