Посебан сусрет Бергмана, Тарковског и Јозефсона у Београду

Тројица великана, редитељи Ингмар Бергман и Андреј Тарковски и глумац Ерланд Јозефсон, на специфичан начин, нашли су се на једно вече у Београду. У Народном позоришту је гостовао Бергманов Драматен театар из Стокхолма, са драмом коју је написао Јозефсон и то после рада на филму "Жртва" Андреја Тарковског.

Ерланд Јозефсон, моћан у портретисању компликованих карактера, неприкосновеног тумача ликова Ингмара Бергмана, овдашњој публици је познат по улогама код Макавејева, Горана Марковића, Рајка Грлића.

Једну од најбољих улога остварио је у последњем филму Андреја Тарковског, а то специфично искуство описао је у комаду ''Једна шведска ноћ''.

Глумачка и ауторска екипа с нестрпљењем очекују сусрет са руским редитељем, који ће довести у питање њихово схватање драме, живота, језика и уметности.

Редитељ Ерик Стубе каже да је представа на неки начин, дупли портрет.

"Ерланд Јозефсон је писао о себи и Тарковском, али комад је покушај да Јозефсон пронађе ко је он заправо и то кроз његов рад са Тарковским", наводи Стубе.

Како је додао, комад говори о уметности, сударању различитих култура, једног руског, религиозног редитеља и шведских атеистичких глумаца и екипе.

За Бергмана, Тарковски је био највећи редитељ, јер се, како је говорио, кретао кроз скривене собе на чија је врата он само куцао. Ипак, није желео да се сретне с њим. С друге стране, Јозефсон је говорио да је после сусрета са Тарковским, много бољи глумац.

Глумац Торкел Петерсон каже да је комад је комбинација документарног и Ерланове фантазије у вези са сусретом.

"Тарковски стиже у Шведску како би снимио филм, али његово размишљање о животу и раду не дели шведска екипа", указује Петерсон.

Сарадња Краљевског драмског позоришта и Народног позоришта траје већ 15 година. Национални театар је у Стокхолму играо два пута, док је ово било четврто гостовање Драматена у Београду.

број коментара 0 Пошаљи коментар