Затвара се Сајам књига

Примопредајом Отворене књиге завршава се 64. Сајам књига у Београду, а за посетиоце је отворен до вечерас. Организатори очекују да посета буде боља од прошлогодишње, када је на сајму било 193.000 људи.

На највећој регионалној књижевној смотри гостовали су и најуспешнији писци из региона.

Роман Гоцета Смилевског "Сестра Сигмунда Фројда" преведен је на више од 30 језика, објавили су га највећи светски издавачи, а добио је Награду Европске уније за књижевност и Награду за медитеранску културу.

Након доласка нациста Фројд је имао дозволу да напусти Беч, оставио је четири сестре, које ће бити одведене у логор и трагично окончати живот. Ово је прича једне од сестара, Адолфине.

"Не само историографија, већ и њени ближњи су јој одузели глас. Ја сам хтео да њој дам глас, да исприча свој живот. Наравно, фикционални, јер мало је остало од ње у смислу докумената и података", навео је Гоце Смилевски, књижевник.

Бројни нови програми, занимљиве трибине и представљање земље госта Египта, обележили су 64. Сајам књига.

"Остварило се оно што сам ја и хтео да се види, да постигнемо, да се све време, о чему год да се разговарало, а разговарало се о многим темама, да је увек у средишту разговора било читање и књига", рекао је Вуле Журић, уредник програма Сајма књига.

Примопредајом отворене књиге између Египта и Румуније, следећег почасног госта биће свечано затворен Сајам књига.

број коментара 0 Пошаљи коментар