Поетика мозаика у Београду

У Малој галерији УЛУПУДС-а отворена је, четрнаесту годину заредом, међународна изложба "Мозаик малог формата". Ауторски пројекат Петра Вујошевића окупио је уметнике из региона, Русије, Француске, Турске, Израела и Шведске.

Београд је постао важна тачка на мапи савремених стваралаца мозаика. Све је више иностраних уметника који желе да уче поетику мозаика који се овде негује. Ове године учествује 58 аутора из 17 земаља.

"Мозаик је једно огромно поље које даје велике уметничке могућности. Може бити графика, вајарство, животопис. Моји мотиви су социјални, идеолошки. Волим да експериментишем са различитим материјалима и средствима", каже Крум Шаранков, уметник из Бугарске.

Академска сликарка Татјана Војнов каже да мозаик представља покушај да се сопствено поимање апстрактних појмова материјализује.

"То радим материјалом каменом, а снага тог материјала сама по себи се онда претаче из апстрактне идеје у конкретну фигуративну слику", рекла је Татјана Војнов.

Током четрнаест година на овој изложби се представило око триста уметника из земље и иностранства. Упркос ограниченом формату видљива је разлика у уметничкој пракси, од класичних и фигуративних дела до експеримената савременог мозаика.

"Заједничка нит је можда једна врста поступка који омогућава бескрајну слободу. Мозаик је једна техника која омогућава експериментисање и тражење неких нових израза, без икаквих ограничења. Поготово данас када су нам сви материјали на располагању", навео је аутор пројекта Петар Вујошевић.

Најуспешнији рад на изложби и најбољи студентски рад биће награђени. Изложбу ће пратити радионица мозаика.

број коментара 0 Пошаљи коментар