Београдски сајам књига од 20. до 27. октобра

Под слоганом "Писмо = глава" на предстојећем Међународном београдском сајму књига, који се од 20. до 27. октобра одржава у халама Београдског сајма, представиће се 500 директних излагача, од којих њих 60 долази из иностранства, а земља почасни гост сајма је Египат, најављено је на конференцији за медије у Скупштини Београда.

Током осам дана посетиоци ће моћи да сагледају актуелну домаћу издавачку продукцију и да по најповољнијим ценама обогате своје приватне библиотеке најновијим насловима, антикварним књигама и стриповима.

Градски секретар за културу Иван Карл истакао је да то највећа културна манифестација у Србије.

"Скоро 200.000 посетилаца сајма књига сведочи о мери љубави према књизи у Србији. Драго нам је да је баш Египат почасни гост сајма, јер ће у Београду представити своју богату културу и ставралаштво. Српским издавачима желим што више дивних превода египатске књижевности", рекао је Карл.

Додао је да је задатак свих нас да сачувамо ужитак читања са папира упркос све већем броју уређаја који постају универзалне справе за све. "Сајам књига је место које брани привилегију и радост читања са папира", закључио је Карл.

Душко Ковачевић, председник Одбора Међународног београдског сајма књига, напоменуо је да је први пут на празник књиге у Београд дошао као ученик основне школе у Шапцу.

"Ове године ће поново аутобуси из читаве Србије довести децу на Сајам књига. Та деца су годину дана везана за уређаје које је Иван Карл поменуо. Ти уређаји их деконцетришу и Сајам књига је једна од ретких одбрана не само књиге, већ и радости читања", навео је Ковачевић.

Током сајамских дана биће организовано десетине трибина посвећених темама које су у непосредној вези са изазовима актуелног тренутка домаће издавачке продукције.

Публика ће бити у прилици да разговара о везама књижевности, науке и најразличитијих видова уметничког изражавања.

Велика пажња биће усмерена на живот и дело Данила Киша, Милорада Павића и Оскара Давича, чије годишњице смрти обележавамо током целе 2019. године.

Неки од наших најбољих писаца и књижевних критичара замениће места, а неки од најважнијих редитеља говориће о свом односу према књижевности и њеном утицају на њихове филмске поетике.

Занимљивим разговорима биће осветљен и велики јубилеј, осам векова аутокефалности Српске православне цркве.

Разговараће се о књижевном превођењу, Слободану Јовановићу, Исаку Самоковлији.

Љубитељи књижевности у Србији током Сајма ће имати прилику да се сусретну са иностраним писцима као што су Дејвид Ван из САД, Нермин Јилдрим из Турске, Сергеј Шаргунов из Русије и Лаура Синтија Черњаускајте из Литваније.

Поред Арапске републике Египат, земље почасног госта, на сајму учествују и издавачи Босне и Херцеговине, Републике Српске, Русије, Хрватске, Русије, Црне Горе, Северне Македоније, Италије, Турске, Кине, Румуније, Ирана, Белорусије, Швајцарске, Марока, Алжира, Туниса, Немачке и Албаније.

Школски дан на Сајму књига је четвртак 24. октобар.

број коментара 0 Пошаљи коментар