Уметност под окриљем Српске православне цркве – традиција дуга осам векова

Љубитељи уметности моћи ће да се упознају са духовним и уметничким стваралаштвом током осмовековне самосталности Српске православне цркве на изложби "Осам векова уметности под окриљем Српске православне цркве 1219-2019". Изложба се у част јубилеја отвара у Музеју Српске православне цркве 9. октобра.

Несвакидашња поставка која ће вас увести у само део репрезентативне ризничке историје не само Музеја Српске православне цркве, већ и манастирских ризница њених епархија.

Хронолошки ће бити представљен развој иконописа, рукописних али и штампаних књига. Ту су и дела примењене уметности, богослужбени предмети од метала, стари црквени вез, дуборез и још много тога.

"Жеља нам је била да прикажемо простор на коме је било то уметничко стваралаштво.То смо урадили тако што смо приказали управо предмете из Манастира Високих Дечана и из Манастира Крке где се утицај ширио даље према западу, а из Манастира Високих Дечана према југоистоку. Говоре нам да није само дуг вренменски период него и огроман простор који далеко превазилази границе наше данашње државе", рекао је Ђакон Владимир Радовановић, управник Музеја Српске православне цркве.

У својој сталној поставци, Музеј је до сада представио десетак важнијих средњовековних рукописа, значајних не само због њихове књижевне вредности, већ и због уметничке опреме.

"По први пут јавност ће имати прилику да види један заиста репрезентативан избор и поред осталог ремек-дела српског рукописног наслеђа, а има их преко стотину. Прате практично развитак овог вида ликовних уметности у српским земљама од 13. до раног 18. века", навео је проф. др Зоран Ракић, историчар уметности.

Јединствена прилика за све посетиоце да погледају дела настала у 14. веку и сазнају какве су иконе из времена Цара Душана.

"Икона Архангела Гаврила и две веома значајне иконе Богородице Пелагонијске, сликане са обе стране, из времена обновљене Пећке Патријаршије. Посетиоци ће моћи да виде галерију од преко стотину икона које представљају уметничке токове стваралаца српског сликарства тог раздобља", истакла је др Миљана Матић, кустос Музеја Српске православне цркве.

Музеј ће представити и многе друге предмете који до сада нису могли да се виде. Ту су две изузетно ретке архијерејске панагије које су претрајале осам векова.

Јубилеј трајања самосталности Српске православне цркве увеличаће и ова поставка од 9. октобра до 9. децембра.

број коментара 0 Пошаљи коментар