Вукосављевић: Свети Сава, Вук и Његош стожерне личности српске културе

У свечаној сали Удружења књижевника Србије, у оквиру 56. Међународних сусрета писаца, министар културе и информисања Владан Вукосављевић и председник Удружења књижевника Србије Милован Витезовић открили су барељефе у бронзи са ликовима Светог Саве, Вука Караџића и Петра Петровића Његоша.

Министар је нагласио да су барељефима представљене три стожерне личности српске културе.

"Свети Сава, Вук Караџић и Петар Петровић Његош представљају нашу креативну снагу. Не само што су својим радом пренели генетски материјал својих претходника већ су били и стваралачки фактор српске културе и традиције", казао је Вукосављевић и додао да је Свети Сава био борац за самосталност српске цркве која лежи у темељу нашег идентитета, данашњег и верујем трајног постојања.

Министар је навео да је Вуково узимање народног језика за стандардни културни образац био искорак у обједињавању нашег света на читавом српском културном простору, саопжтило је ресорно Министрство.

"Тај раскошни, педантни народни језик створио је платформу за велику књижевност 19, 20. и 21. века, као и за формирање нашег идентитета. Његошево дело било је и биће извор суштинских сазнања о души и историјској судбини овог народа", рекао је Вукосављевић.

Закључио је да постављање ових трију личности у заједнички концепт открива дубоку симболику онога што чини српску културу. Он је истакао да пламен српске културе и традиције мора да настави живот у вековима после нас и честитао Удружењу књижевника Србије што истрајава у очувању те идеје.

Присутнима су се обратили и Милован Витезовић, књижевник Милоје Поповић Каваја, аутор барељефа Мирко Мркић Острошки. Посебан печат дао је Бошко Вујачић, првак српских гусала.

Ове године, Међународни сусрети писаца одржавају се од 19. до 23. септембра.

број коментара 0 Пошаљи коментар